Trabzon'da fındık fidanlığı oluşturulacak

Trabzon'da geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında fındık fidanlığı oluşturulması için değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.Trabzon Ticaret Borsasında (TTB), meclis başkanı Mehmet Cirav koord

Trabzon'da fındık fidanlığı oluşturulacak

Trabzon'da geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında fındık fidanlığı oluşturulması için değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Trabzon Ticaret Borsasında (TTB), meclis başkanı Mehmet Cirav koordinesinde gerçekleştirilen toplantıya, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Giresun-Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, ECAS Belgelendirme Kontrol ve Sertifikasyon Şirketi yetkilisi Osman Yalçın Tekinaslan ile meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan TTB Başkanı Köleoğlu, yaşlı fındık bahçelerinin sökülerek yenilenmesi amacıyla başlatılan projeye beklenenin üzerinde talep geldiğini söyledi.

Bu nedenle oluşan fındık fidanı ihtiyacının giderilmesini amaçladıklarını vurgulayan Köleoğlu, "Üreticilerimiz bahçe yenileme çalışmalarına artık kendileri katkıda bulunuyor. Bahçelerini söküp yeniden dikime hazır hale getirip bizden teknik destek ve fidan temin edilmesini istiyorlar. Biz yola çıkarken üreticilerimizin soruna bu denli ilgi göstereceğini ummamıştık ama yanılmışız. Beklemediğimiz bir taleple karşılaştık. Bugünkü tablo da bizi sevindiriyor" diye konuştu.

-"Sertifikalı fidan üretmek için proje hazırlayacağız"

Projenin ilk aşamasında Giresun’daki Fındık Araştırma İstasyonundan fidan temini yoluna gittiklerini anımsatan Köleoğlu, “İstasyon söz konusu ihtiyacı karşılayabilecek durumda değil. Zaten işi de bu değil. Bu nedenle seralar kurarak sertifikalı fidan üretmek için proje hazırlayacağız. Hedefimiz fidan yetiştirilmesine de öncülük etmek" dedi.

Ekonomik değeri çok yüksek olan fındıkta verim ve kalitenin artırılması gerektiğine işaret eden Giresun-Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Şahin ise "Giderek azalan verim ortalaması geleceğin daha sıkıntılı olacağının işareti. Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için devlet politikası uygulanmalıdır. Bunun için atılacak ilk adım da üreticiye desteğin dönüm başına değil, üretim miktarına göre verilmelidir. Verimin artırılması için bilinçli üreticiye ve istikrarlı politikalara ihtiyaç var" değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından ECAS Belgelendirme Kontrol ve Sertifikasyon şirketi yetkilisi Osman Yalçın Tekinaslan da fidan temini konusunda kısa, orta ve uzun vadede nelerin yapılabileceği konusunda bir sunum yaptı.

TTB yetkilileri, düzenlenen toplantının ardından proje kapsamında fidanlıklar kurulması için devlet ve özel sektör destekli çalışmaların hazırlıklarına başlandığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel