Trabzon'da fıkra gibi engelli yolu

İlk olarak Haber61'in "Trabzon’da başıboş uygulama" başlığıyla iki ay önce gündeme getirdiği ihmalkarlığın yankıları sürmeye devam ediyor.Haber61.net'in iki ay önce yaptığı haberde normal şekilde Gazipaşa Caddesi’nden yola çıkan görme engelli bir vatandaş

Trabzon'da fıkra gibi engelli yolu

İlk olarak Haber61'in "Trabzon’da başıboş uygulama" başlığıyla iki ay önce gündeme getirdiği ihmalkarlığın yankıları sürmeye devam ediyor.

Haber61.net'in iki ay önce yaptığı haberde normal şekilde Gazipaşa Caddesi’nden yola çıkan görme engelli bir vatandaş parkura çıkıp yürümeye başladığında ve parkurun sonuna geldiğinde kaldırımın sonuna gelerek yolun bittiğini ifade eden uyarıcı zemin olması gerekirken bu noktada çok farklı bir durum ile karşı karşıya kalınıyor. Yürüme parkurunun sonu 5 metreye yakın bir yükseklikte bitiriliyordu.

Bugün de ajansların servis ettiği haberlerde yine aynı konuya dikkat çekildi. Konuya ilişkin de Altı Nokta Körler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Vedat Sayar önemli açıklamalarda bulundu.

Yenilenmiş haliyle modern bir görünüme kavuşan parkın içi ve çevresindeki kaldırımlara görme engellileri yol boyunca yönlendiren kabartma takip ve uyarı izleri yerleştirildi.

Avrupa Birliği normları çerçevesinde yapılan izlerde, ''uzun çizgiler'' yolun devam ettiğini, ''yuvarlak kabartmalar'' ise yolun bittiğini anlatıyor.

Ancak Trabzon'daki uygulamada, kılavuz yol izlerinin bazıları ya parkın duvarında veya park karşısındaki eski Trabzon Belediye Binası duvarında bitiyor.

Bu yolu takip eden görme engellilerden bazıları parkın ya da belediye binasının duvarına çarpabiliyor.

Altı Nokta Körler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Vedat Sayar, yenilenen Meydan Parkı'nda görme engelliler için kılavuz yol izi yapıldığını belirterek, ''Bu yolları yaparken bizlere danışmaları şarttı. Tırtıllı yollar baston kullananlar için gerekli'' dedi.

 

'ENGELİMİZ YAŞAMAYA ENGEL DEĞİL'

Kaldırımlarda bayağı sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Sayar, ''Bana göre kaldırımda yürümek yolda yürümekten daha zor. Çünkü esnaf çeşitli eşyalarını kaldırıma koyuyor, arabalar uygunsuz park ediyor, direkler var. 'Evet biz engelliyiz ama engelimiz yaşamaya engel değil' diyoruz. 'Zamanla bunlar aşılır' diyoruz ama sadece biz diyoruz, biz işitiyoruz. Parktaki yolların görme engellilerin daha rahat kullanabileceği şekilde düzenlenmesi lazım'' diye konuştu.

Dernek üyesi görme engelli Barış Sağar da engelliler için yapılan yürüyüş parkuru kenarında veya önünde engel varsa bu engeli belirten bölümler olması gerektiğini ifade ederek, ''Yollarda ciddi sıkıntı var. Yaya geçitlerinde de engelliler için sesli sinyalizasyon ışıkları olmalı'' dedi.

Akın Kekeç ise görme engelli olarak kalabalık caddeler, toplu taşıma araçları ve sesli sinyalizasyon ışığı olmayan yaya geçitlerinde sorun yaşadığını ifade ederek, Trabzon'da kendileri için yapılan ancak bitiş noktası belli olmadığı için duvara çarpmalarına sebep olan yolların değiştirilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler