Trabzon'da enerji şirketine kızdı...

Trabzon’da Trabzon Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Orhan Genç, enerji şirketinin fatura borcundan dolayı okulun elektriğini kesince güneş enerjisinden elektrik üretmek için harekete geçti.Karadeniz Teknik Üniversi

Trabzon'da enerji şirketine kızdı...

Trabzon’da Trabzon Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Orhan Genç, enerji şirketinin fatura borcundan dolayı okulun elektriğini kesince güneş enerjisinden elektrik üretmek için harekete geçti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik – Elektronik Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş’ın danışmanlığında başlatılan proje ile 15 Bin TL yatırımla 5 Kilowatt-saat enerji üretmeye ve depolamaya başladılar. Bu enerji ile okulun gece saha aydınlatmasını sağladılar.

ENERJİ FİRMASI ELEKTRİĞİ KESİNCE

Haber61.net’e açıklamalarda bulunan Orhan Genç, enerji firmasının borcundan dolayı okulun elektriğini kestiğini belirterek ‘’Bir gün enerji firması faturayı ödeyemediğimizden dolayı elektrikleri kesince ben kendi enerjimi kendim üreteceğim dedim. Nasıl yaparız diye düşünürken 500 KWS’te kadar enerji üretimini ile ilgili izinler kaldırıldı. Ben nu işi yapacağım dedim. Karadeniz Teknik Üniversitesinde Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş’la görüştük. Hocamız ben size danışmanlık yapayım dedi.  Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş’ın danışmanlığında biz bu işe başladık’’ dedi.

ALMANYA İLE TRABZON’U KARŞILAŞTIRDIK

Güneş ışığından yararlanma konusunda Almanya ile Trabzon’u karşılaştırdıklarını sözlerine ekleyen Genç, ''İsmail Hakkı Altaş hocamızın asistanı Recep Beyi Almanya’ya gönderdik. Recep Bey Almanya ile Trabzon’un gün ışığından enerji elde etme verimliliğini karşılaştırdı. Trabzon’un ve Karadeniz Bölgesi’nin güneş ışığından enerji elde etme konusunda Almanya’dan çok daha verimli olduğunu bilimsel verilerle ortaya koyduk’’ dedi.

OKULDA YENİ BÖLÜM AÇTIK

Orhan Genç yaptıkları çalışmalar sonucunda okulda güneş enerjisi bölümü açtıklarını ifade ederek, ''bir modelleme yapalım dedik ve KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden iki öğrenci ve bizim öğrenci ve öğretmenlerimizle birleşerek bir model güneş evi yaptık. Artık her gün 5 KWS enerji üretiyoruz ve depoluyoruz.  Bunun üzerine okulda yenilenebilir enerji alanı Güneş enerjisi alanını açtık. Bu bölüme bu sene 34 öğrenci aldık. Ürettiğimiz enerji boşa gitmemesini istedik, gece saha aydınlatmasını ürettiğimiz enerjiden yapmaya başladık. Çok yakın zamanda da Elektrik – Elektronik bölümünün enerji ihtiyacını da karşılayacak altyapı çalışmalarına başlıyoruz’’ dedi.

dsc_0007.20131107112625.jpg

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

Genç, şuan da yeni bir yatırım yaparak projeyi geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyerek sözlerini çöyle sürdürdü;

‘’Şimdiye kadar yaptıklarımızın 15 bin TL civarında bir maliyeti var. Şuan da 80 bin TL’lik bir yatırımı bölüme yapıyoruz. Çocuklarımızın öğrenme ortamlarının iyileştirilmesi için. Ama bütün okulun çatılarını yenilenebilir enerji üretmek için donatmaya kalkarsak bu büyük bir maliyet oluşturacaktır. Biz bunu bölüm bölüm, kademeler halinde yapacağız.

FARKLILIK YARATMAK İSTİYORUZ

Biz Trabzon’da bir farklılık yaratmak istiyoruz. Kent konseyi ile görüştük. Yapı alanında çalışan mühendis ve müteahhitlerle görüşmek istiyoruz. Onlara bizim bu işten bir karımız yok. Trabzon’a olan sevgimizden bunu yapmak istiyoruz.  Biz onlara şunu söyleyeceğiz. ‘’Yaptığınız binaların sitelerin ortak kullanım alanlarının enerji sarfiyatını bu yöntemle yapabilirsiniz. Çevreye zarara vermeyeceksiniz, su kullanmayacaksınız, yeşilliğe dokunmayacaksınız, hiç kimseye zarar vermeden bunu yapacaksınız.

 

ALKIŞLAYAN ÇOK DESTEK YOK

Alkışlayan çok ama destek veren yok. Tek desteği KTÜ veriyor. Ama birkaç tane örnek koyabilirsek Trabzonluların önüne ilgi göreceğine inanıyorum. Almanya ile Karadeniz bölgesini neden karşılaştırdık. Çünkü Almanya yıllık enerji ihtiyacının yüzde 10’unu güneş enerjisinden sağlıyor. Ama bizden daha az güneşi, gün ışığı var. Bizim güneşimiz daha verimli daha yüksek.  Bizim daha çok faydalanmamız lazım. Üstelik Almanya büyük bir sanayi devleti. Sanayide enerji sarfiyatı çok fazla oluyor. Onlar bu enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabiliyorlarsa biz belki de yüzde 20’sini bu yöntemle karşılayabiliriz. Onun için biz bu olayı çok önemsiyoruz. Türkiye’de birkaç tane okulda bu bölüm var. Belki ileride HES’i bölüm olarak açmamız gerekecek, belki rüzgarı çalışmamız gerekecek ama şuanda güneş enerjisini çalışıyoruz.

TRABZON’DA ÇALIŞANA ÜRETENE DESTEK VAR

Bizim okulda öğretmen arkadaşlarımız, yönetici arkadaşlarımız bir gayret içerisinde. Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Onlar çalıştıkça da Trabzon kamuoyu sahipleniyor ve destek veriyor. Herkes diyor ki bizde elimizden gelen desteği verelim. Kimi otomotiv alanında kimi makine alanında kimi elektrik – elektronik alanında destek vermek istiyor. Herkes bir kenarından tutmak istiyor. Bu konuya hem ümitli bakıyoruz hem inancımızı koruyoruz.’’
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel