Trabzon'da ekonomik refah kaybı var

 2011 yılında ekonomi yüzde 8.5 büyürken reel olarak refah kaybına uğrayan tek bölge Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinden oluşan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hanehalkı tüketim harcamal

Trabzon'da ekonomik refah kaybı var

 

2011 yılında ekonomi yüzde 8.5 büyürken reel olarak refah kaybına uğrayan tek bölge Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinden oluşan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hanehalkı tüketim harcamaları bölgesel sonuçlarına göre Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde kişi başına tüketim harcaması miktarı, 2011’de sadece yüzde 4.94 arttı. 
 
Oysa bu illerde 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon yüzde 8’i aşıyor. Buna göre Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde kişi başına tüketim harcaması, reel olarak yüzde 2.88 düştü. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki refah kaybını, refah düzeyinden en fazla etkilenen harcama kalemlerindeki artış oranlarından da görüyoruz. Otomobil satın alma ve kullanma maliyetlerini de kapsadığı için refah düzeyinin en fazla etkilediği harcama kalemi olan ulaştırmada fark en üst düzeyine çıkıyor. Kişi başına ulaştırma harcaması Türkiye’de ortalama yüzde 33.3 artarken, Kuzeydoğu Anadolu‘daki artış yüzde 13.38’de kaldı. Mobilya ve ev eşyalarında kişi başına tüketim ortalama yüzde 18.49 artarken, Kuzeydoğu Anadolu‘da sadece yüzde 2.40 arttı. 
 
Kültür ve eğlencede ise kişi başına tüketimde ortalama artış yüzde 13.89 artarken Kuzeydoğu Anadolu‘da yüzde 1.23 azaldı. Kişi başına tüketim harcamasında en düşük ikinci artışın İstanbul’da görülmesi dikkat çekici bir diğer gelişme. İstanbul’da kişi başına tüketim 2011’de yüzde 12.02 arttı. 12 aylık ortalama enflasyona göre yüzde 6.13’lük bir reel artış söz konusu. 2011’de yurtiçi bireysel tüketim harcamalarının reel olarak yüzde 7.76 arttığını göz önüne alırsak, İstanbul’da göreli bir refah kaybı olduğunu söyleyebiliriz. Sıralamada üçüncü en kötü bölge olan Doğu Karadeniz’de kişi başına tüketim yüzde 14.43 arttı. 
 
Reel olarak yüzde 6.67’lik bir artışa denk geliyor. Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den oluşan bu bölgede de, Türkiye ortalamasına oranla göreli bir refah kaybı var. En yüksek refah artışının, refah düzeyi zaten yüksek olan Batı Marmara’da olması da doğu-batı arasındaki uçurumu artırıyor. Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir ve Çanakkale’den oluşan Batı Marmara’da kişi başına tüketim, 2011’de yüzde 21.46 arttı. Bu yüzde 13.8’lik bir reel artış anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel