Trabzon'da "Dünya Böbrek Günü"

Organ bağışı ve nakli konusunda yurt genelinde duyarlılığı artırmak amacıyla diyaliz merkezlerini ziyaret eden MedicalPark Organ Merkezi doktorları, Dünya Böbrek Günü’nde Trabzon’da incelemelerde bulundu. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli

Trabzon'da "Dünya Böbrek Günü"

Organ bağışı ve nakli konusunda yurt genelinde duyarlılığı artırmak amacıyla diyaliz merkezlerini ziyaret eden MedicalPark Organ Merkezi doktorları, Dünya Böbrek Günü’nde Trabzon’da incelemelerde bulundu.

 

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Süleyman Tilif, Türkiye’de böbrek yetmezliği çeken hastaların hala organ nakliyle tedavi olabileceklerinden haberdar olmadıklarını söyledi.

Medical Park Organ Nakli Merkezi doktorları organ nakli ve bağışı konusunda Türkiye genelinde duyarlılığı arttırmak amacıyla başladığı diyaliz merkezi ziyaretlerine devam ediyor. 10 Mart Dünya Böbrek Günü’nde Trabzon’da 10 ayrı diyaliz merkezini ziyaret eden Organ Nakli Merkezi doktorları, böbrek yetmezliği çeken hastalara Medical Park’taki organ nakli hizmetleri konusunda bilgiler verdi. Diyaliz merkezlerindeki hasta buluşmalarına İstanbul’dan Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Süleyman Tilif, Fatih ve Sultangazi Hastaneleri Organ Bağış birimleri Sorumlusu Opr. Dr. Can Varılsüha katıldı.

 

Medical Park Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Süleyman Tilif, Trabzon’da yaklaşık 600 hastanın böbrek yetmezliği tedavisi gördüğünü belirterek diyaliz merkezlerinin organ nakli konusunda Türkiye’ye örnek duyarlılık içinde olduklarını belirtti.Türkiye'de yılda 5 bin civarında beyin ölümü olayı gerçekleştiğine dikkat çeken Dr. Tilif bunlardan ancak yüzde 20 kadarının tespit edilebildiğini kaydetti.

Opr. Dr. Can Varılsüha ise organ nakliyle hastaların yaşam kalitelerinin ve sürelerinin arttığını belirterek, “Türkiye’de kadavra vericili organ naklini artırmak için insanların sağlıklı iken yakınlarına sözlü vasiyette bulunarak organlarını rahatlıkla bağışlayabilecekler” dedi.

Her böbrek yetmezliği çeken hastanın mutlaka bir böbrek nakli merkezine başvurarak böbrek nakli için uygun olup olmadıklarını kontrol ettirmeleri gerektiğini anlatan Op. Dr. Varılsüha, hastaların kamu ve özel hastanelerin tümünde herhangi bir ücret ödemeden organ nakli yaptırabileceklerine de dikkat çekti.

 

TÜRKİYE'DE BÖBREK İHTİYACI OLAN HASTA SAYISI 70 BİNİ BULDU

Türkiye’de halen böbrek organı ihtiyacı olan 70 bin hasta bulunduğu belirtilirken, ülkemizde ise 47 börek nakli merkezi, 24 karaciğer nakil merkezi ve 12 kalp nakil merkezi bulunuyor. Diğer bir deyişle, halen 70 bin hasta böbrek bulamadığı için diyalize bağlı bir yaşam sürüyor. Bunun en önemli nedeni bağış azlığı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçen yıl ülkemizde 3 bin 10 nakil yapılabildi. Bunların 3’te 2’si böbrek nakli. Avrupa Birliği’nin ortalaması ise yılda 7 bin nakil. Bizde yeterince organ nakli merkezi ve cerrahi bulunmasına rağmen maalesef yeterince nakil yapılmıyor. Bunun en önemli nedeni beyin ölümünde tespit yetersizliği. Yılda 4 bin civarında beyin ölümü gerçekleşiyor; ancak bu konuda geçen yılı baz aldığımızda bunların sadece 952’si zamanında tespit edilebildi ve 298’i bağışa dönebildi. Oysa, beyin ölümlerinin tamamı tespit edilebilseydi bağış sayısı bin 200’lere çıkabilirdi. İşin birde ekonomik boyutu var. Böbrek konusunda diyaliz alan veya nakil yapılan hastaların birinci yılda maliyeti hemen hemen aynı, fakat birinci yıldan sonra nakil olan hastanın maliyeti yarı yarıya düşüyor. Bu toplam düşünüldüğünde, devletin diyaliz için yılda ödediği 2 milyar doların, böbrek nakli sayesinde yarıya düşebilmesi söz konusu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel