Trabzon'da don tespiti ne zaman yapıalcak?

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 29-31 Mart tarihlerinde gerçekleşen don olayında hasarın büyük olduğu ve Haziran ayında yapılacak tespitin daha sağlıklı olacağı belirtildi.TTB tarafından gelişigüzel açıklamalar ve bunlara bağlı olarak yapılan spekülasyonları ö

Trabzon'da don tespiti ne zaman yapıalcak?

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 29-31 Mart tarihlerinde gerçekleşen don olayında hasarın büyük olduğu ve Haziran ayında yapılacak tespitin daha sağlıklı olacağı belirtildi.

TTB tarafından gelişigüzel açıklamalar ve bunlara bağlı olarak yapılan spekülasyonları önlemek amacıyla üretim gerçekleştirilen illerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başkanlığında oluşturulan Fındık Rekoltesi Tespit Komisyonu'nun toplanarak gerçekçi bir belirleme yapması yazılı olarak talep edilmişti. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan başvuru ile ilgili olarak TTB'ye gönderilen yazıda şöyle denildi:

"İlimizde 29-31 Mart tarihlerinde meydana gelen olumsuz hava koşulları ve olumsuz don nedeniyle fındık bahçelerinde büyük oranda zarar meydana gelmiştir. Don zararı yer yer düşük rakımlı bahçelerden başlayarak, yüksek rakımlarda yüzde yüzlere varmaktadır. İl Müdürlüğümüz bu kapsamda gerekli çalışmaları yaparak zarar oranlarını belirlemiş ve bakanlığımıza bildirmiştir. Ancak bilhassa geç gelişen sivri fındıklarda çotanaklar henüz belirgin hale gelmemiştir.

Don zararına bağlı çotanak kayıpları, çotanakta kalabilecek sağlam dane sayısı ve fizyolojik nedenlerle meydana gelecek kayıpların bu aşamada belirlenmesi hatalara yol açabilecektir. Bakanlığımız talimatları doğrultusunda çotanak sayımına dayalı rekolte tespit çalışmaları Haziran ayı içerisinde yapılmaktadır. Ürününün yeterince gelişme kaydettiği bu ay içerisinde yapılan sayımdan daha sağlıklı netice alınmaktadır. Bununla birlikte meydana gelen don zararından dolayı Bakanlığımız tarafından yeni bir tarih belirlendiği takdirde rekolte tespit komisyonu göreve çağrılacak ve gerekli çalışmalar yapılarak kamu oyu ile paylaşılacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel