Trabzon'da çobanlık bitti!

Trabzon'un Hayrat ilçesine bağlı Düzler merasında çobanlık yapan Hüseyin Kibaroğlu, çobanlığın artık eskisi kadar tercih edilen bir meslek olmadığını söyledi. Yaklaşık 30 yıldır çobanlık yaptığını belirten Kibaroğlu, 2 bin 200 rakımlı Düzler Merası'nda ya

Trabzon'da çobanlık bitti!
Trabzon'un Hayrat ilçesine bağlı Düzler merasında çobanlık yapan Hüseyin Kibaroğlu, çobanlığın artık eskisi kadar tercih edilen bir meslek olmadığını söyledi.
 
Yaklaşık 30 yıldır çobanlık yaptığını belirten Kibaroğlu, 2 bin 200 rakımlı Düzler Merası'nda yaklaşık 50 keçinin çobanlığını yaptığını belirterek bu mesleği son 2-3 yıldır yaz mevsiminde yaptığını söylüyor.
 
Çobanlık mesleğinin artık geçindirmediğini ve bu nedenle inşaatçılık sektörünü tercih ettiğini belirten Kibaroğlu, "Yaklaşık 30 yıldır çobanlık yaparak hayatımı kazanıyordum. Ancak son 2-3 yıldır inşaatlarda işçilik yapıyorum. Şimdilerde bu mesleği sadece yaz mevsiminde 2-3 ay kadar yapıyorum. Nedeni ise bu mesleğin artık eskisi gibi para etmemesi. Çünkü hayvanlarımızı gerçek fiyatına satamıyoruz. Yaklaşık son 3 yıldır fiyatlar hemen hemen aynı. Herkes ucuza almak istiyor, dolayısıyla emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 5 yıl önce keçinin çiftini 600-700 TL satıyorduk, şimdi ise çiftini 450 TL kadar düştü" dedi.
 
Yaklaşık 5 yıl önce 800 haneli Varda Yaylası'nda hemen hemen herkesin besicilik yaptığını şimdilerde ise besicilik yapan hane sayısının 20'yi geçmediğini de belirten Kibaroğlu, "Yaylamızda artık besicilik pek tercih edilmiyor. Önceleri 800 haneli yerde hemen hemen herkes başta keçi olmak üzere besicilik yapardı. Şimdilerde ise 20 hane ancak besicilik yapıyor. En büyük sıkıntımız erkek keçileri bir an önce satmak. Çünkü erkek keçiler hemen hastalanıp ölebiliyor" dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel