Trabzon'da çimento fabrikası eylemi

 Trabzon'un Tonya ilçesine yapılması planlanan çimento fabrikası ile Düzköy ilçesine bağlı Çayırbağı beldesinde kurulacak taş ocaklarına tepki amaçlı Çayırbağı beldesinde miting düzenlendi. Davul zurna ve kemençe eşliğinde horon oynayan vatandaşlar elleri

Trabzon'da çimento fabrikası eylemi

 

Trabzon'un Tonya ilçesine yapılması planlanan çimento fabrikası ile Düzköy ilçesine bağlı Çayırbağı beldesinde kurulacak taş ocaklarına tepki amaçlı Çayırbağı beldesinde miting düzenlendi. Davul zurna ve kemençe eşliğinde horon oynayan vatandaşlar ellerinde dövizler eşliğinde ‘Tonya Emba’ya mezar olacak’ şeklinde slogan atarken Tonya ilçesine kurulacak çimento fabrikası ve ilçelerine kurulacak taş ocaklarına karşı çıktı.
 
CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan, KESK Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci de mitingde hazır bulunarak destek verdi. Çayırbağı beldesinde toplanan kalabalık ‘Çayırbağı Emba’yı boğar’, ‘Ferman Bakanın Tonya bizimdir, ‘Doğamız kayamız satılık değil’ yazılı dövizler taşıdı.
 
Belde merkezinde Tonya ve Çayırbağı Çevre Platformlarınca ortaklaşa düzenlenen tepki mitinge katılan yöre halkı, davul zurna ve kemençe eşliğinde horon oynadı. Yöresel kıyafetlerle mitinge katılan kadınlar renkli görüntüler oluştururken, kurulan horon halkasının içinde iki atlı bir gösteri yaptı. Mitingde söz alan Av. Nedim Şenol Çelik, yapılması planlanan projenin bu tür direnişlerle geri püskürtüleceğini kaydederek şöyle konuştu:
 
“İnanıyorum ki gözlerini para hırsı büyümüş kişilerin yaşam alanlarımıza yaptığı bu korkunç saldırıyı eşi görülmemiş direnişimiz geri püskürtecektir. Dayanışma içinde kararlı direnişimiz yalnızca bugün yapılan saldırıyı püskürtmekle kalmayacak, gelecekte yapılabilecek benzeri saldırıları engelleyecektir. Mücadelemiz yalnızca bugün değil, geleceği de güvence altına alacaktır. İnanıyorum ki mücadelemizin sembolü olan kadınlarımızın heykelini dikecekler. Fabrikanın kurulacağı mera alanının usulsüz olarak tapu edilmesi ve özel şirkete satılması ile ilgili dava açıldı. Bir tanesi Tonya Belediyesinin satış işleminin iptali ile ilgilidir."
 
Davanın Trabzon İdare Mahkemesi'nde devam ettiğini anlatan Çelik, şunları söyledi: "İkincisi EMBA şirketine satılan taşınmazların iptali ile ilgilidir. Bu dava Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam ediyor. Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi iptal başvurusunu ciddi bulduğu için taşınmazların üçüncü kişilere satılıp devredilmemesi yönünde ihtiyati tedbir kararı vermiştir. ÇED raporunun onaylanmasına dair bakanlık işleminin iptali için açtığımız davalar Trabzon İdare Mahkemesi'nde devam ediyor."
 
Tonya Çevre Platformu adına konuşan Veteriner Hekim Ahmet Bektaş da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “İşimizi, gücümüzü, hastamızı, cenazemizi bıraktık can derdine düştük. Doğamızı, yaşam alanlarımızı, hayatımızı, atalarımızın mirası çocuklarımızın emanetini korumak için yollara düştük.Dünyanın gözü Tonya ve Çayırbağı'ndaki gelişmeler üzerindedir. Yasaların bize verdiği hakları sonuna kadar bıkmadan, usanmadan yorulmadan kullanacağız" 
 
Miting sırasında yöre halkının konuşmaları renkli görüntüler oluşturdu. Ayşe Bahadır adlı kadın elindeki odun değneğini ayağa kaldırarak “Bakan Bayraktar, ‘Tonya’da beni alnımdan vursalarda fabrikayı yapacağım’ diyor. Tonyalılar, Çayırbağlılar acaba bir karış yer verecekler mi ona. Alnının ortasından öpeceğim onu Tonya’ya gelirse’ dedi.
 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler