Trabzon'da Balıkçılıktan çekilen teknelere destek

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, teknelerini avcılıktan çeken balıkçılara, tekne boyutlarına göre 10 bin liradan, 35 bin liraya kadar destek verilmesi yönündeki kararı olumlu bulduklarını söyledi.Resmi Gazete’de yayınlana

Trabzon'da Balıkçılıktan çekilen teknelere destek

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, teknelerini avcılıktan çeken balıkçılara, tekne boyutlarına göre 10 bin liradan, 35 bin liraya kadar destek verilmesi yönündeki kararı olumlu bulduklarını söyledi.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararın sektörde olumlu karşılandığını anlatan Ahmet Mutlu, uygulamanın doğru olduğunu ancak tekne boyutlarına göre yapılan fiyatlandırmada biraz da olsa iyileştirme yapılması gerektiğini söyledi. “Devletin tekneleri geri alması gibi bir uygulama yapılıyor. Çok iyi bir uygulama olarak değerlendiriyoruz. Denizdeki av baskısını azaltmak, filoyu biraz da olsa küçültmek amaçlanıyor. Başka ülkelerde de benzer uygulamalar var” diyen Mutlu şöyle konuştu:

“20 metreye kadar olan teknelere verilen fiyatlar makul. Kimse itiraz edemez. 25 ile 50 metrenin arasındaki teknelerde bir sıkıntı gözüküyor. Yani verilen rakam yetersiz kalıyor. İtalya gibi bazı ülkelerde teknenin ağırlığına göre benzer uygulama yapıldığı için fiyat farkı ortadan kalkıyor, balıkçının geri dönüşümde çok büyük zararı olmuyor. Bizim metre uygulamasında 25 ile 50 arasındaki tekneler için sorun görülüyor. Bu nedenle de balıkçı pek yanaşmıyor. Bu konuda bir iyileştirmenin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Fiyatların biraz da olsa yükseltilmesi lazım. “

TEKNELER BAKIMDA

Bugün başlayan av yasağı ile ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Başkanı Ahmet Mutlu, “Bugün yasak başladı ama 15-20 gündür gırgırlar avı bırakmıştı zaten. Sezonu tamamlamışlardı. Şu an öncelikle tekne bakımları yapılıyor, boya gibi işler yapılıyor” dedi.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTI

Konuya ilişkin olarak Resmi Gazete'de yayınlanan kararda, su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletme ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla su ürünleri ruhsat teskeresine sahip 10 metre ve üzerindeki balıkçı teknesi sahiplerine, teknelerin avcılıktan çıkarılması karşılığında, gemi boyuna göre destekleme ödemesi yapılacağı belirtilmiş, tekne boyu 10-20 metre olanlara 10 bin, 21-30 metre olanlara 15 bin, 31-34 metre olanlara 20 bin, 35-45 metre olanlara 30 bin ve 46 metre ve üzerinde olanlara da 35 bin lira destek verileceği açıklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel