Trabzon’da balıkçılık çalıştayı

Norveç ve İsveç’e geçtiğimiz günlerde düzenlenen balıkçılık sektörü inceleme gezisinin ardından Trabzon’da balıkçılık sektörü tarafları ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Çalıştay gerçekleştirildi.Trabzon ABİGEM Trabzon Avrupa Birliği İş Geliştirme M

Trabzon’da balıkçılık çalıştayı

Norveç ve İsveç’e geçtiğimiz günlerde düzenlenen balıkçılık sektörü inceleme gezisinin ardından Trabzon’da balıkçılık sektörü tarafları ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Çalıştay gerçekleştirildi.

Trabzon ABİGEM Trabzon Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’nin yürüttüğü Çalıştay’da konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, balıkçılık sektöründe, avlanmadan, üretime, üretimden tüketiciye kadar bütün aşamalarda verimliliğin ve iyi fiyatın oluşturulması gerektiğine işaret etti. Başkan Hacısalihoğlu ”Norveç’te balıkçılık sektöründe taban fiyat uygulaması var. Bunu örnek alabiliriz. Bizde halde de sorun var. Baştan sona bu zinciri alıp sonuna kadar gitmeli ve her aşamasını düzeltmeliyiz. Her aşamada detaya inmek zorundayız. Bu doğa ve çevre hepimizin. Enerji kaynaklarımızda. Ama bozmadan kaynaklarımızdan yararlanmanın yöntemini bulmalıyız. Bu Çalıştay ile sadece Doğu Karadeniz’e değil bütün Türkiye’ye balıkçılık sektörünü iyileştirmeyi hedeflemeliyiz” dedi.

"TÜRKİYE NORVEÇ'İ ÖRNEK ALMALI"

Su Ürünleri Araştırma Merkezi Teknik Müdür Yardımcısı Muharrem Aksungur, Türkiye’nin Norveç’i balıkçılık sektörü açısından örnek alabileceğini belirterek “Norveç yılda 3 milyon 400 bin ton balık üretimi gerçekleştiren bunun 1 milyon tonunu kültür balıkçılığı yöntemiyle elde eden bir ülke. Norveç, balıkçılık sektörünü ve balık sektöründeki 12 bin balıkçısını korumak için Avrupa Birliği’ne girmedi. Bu başarıları bütün ülke genelinde balıkçılık sektöründe araştırma kurumlarının yaptığı tavsiye ve kararlara tümüyle uyulmasından kaynaklanmaktadır. Araştırma enstitüleri, üniversiteler ve siyasi kurumlar ile balıkçılık sektörü birbirleriyle çok uyumlu çalışmaktadırlar” diye konuştu.

Dünya’da balık avcılığının yılda 90 milyon tonlara dayandığını ve sınıra yaklaşıldığını ifade eden Aksungur, özellikle kültür balıkçılığına yönelimin artığını, 10 milyon ton üretimden bugün 63 milyon ton kültür balıkçılığı üretimi yapıldığını kaydetti. Türkiye’de balık yetiştiriciliğinin yaklaşık 170 bin ton sevisinde bulunduğunu ifade eden Aksungur, “Türkiye’nin balık üretim kapasitesi 500 bin ton seviyelerindedir. Sektör yatırıma elverişlidir” diye konuştu.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Strateji ve Programlama Birim Başkanı Vahit Ketboğa ise balıkçılık sektörünün bölgede ağırlığının yüksek olduğunu belirterek sektörün gelişimine ajans olarak destek olmaya çalıştıklarını vurguladı. Ajansın sağladığı destekler kapsamında balıkçılık sektörünün de yararlanabileceği bir çalışma programı üzerinde durulduğunu ve bu amaçla balıkçılık sektörünün Norveç ve İsveç incelemesine destek sağlandığını hatırlattı.

BALIKÇILARIN GÜNDEME GETİRDİĞİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Çalıştay’da balıkçıların gündeme getirdiği güncel sorunlar ve çözüm önerileri ise şu başlıklar altında toplandı:

“Balık avı sezonunun kısa bir zaman aralığına sıkışması; En yüksek balık avının yapıldığı dönemlerde avlanan balıkların işlenme ve donmuş gıda gibi süreçlerde değerlendirilememesi; Balık avı ve kültür balıkçılığında dış pazara girilememesi; İç pazarda fiyat dengesizliklerin yaşanması; Kültür Balıkçılığında ihracata yönelik üretim yapılamaması; Deniz’de kafes balıkçılığı sisteminde kira başta olmak üzere ağır yaptırımların ve yasal yükümlülüklerin fazla olması; Mevzuatların özel sektörün gelişmesinin önündeki en büyük engeli oluşturması; Sektörde soğuk zincir kurulamaması, soğuk hava depolarının yetersizliği; Avlanan ve üretilen balığın çok kısa bir zaman aralığında tüketiciye pazarlanmasının getirdiği sorunlar; İhracata yönelik üretim ve avlanmanın geliştirilememesi; Taze balık tüketimi yanında işlenmiş ve donmuş balık tüketiminin de artırılması için toplumun bilinçlendirilmesi; Modern hal binalarından sektörün yoksun olması; Doğu Karadeniz’de hamsi balığının avlanma sezonunda fazlalığının kültür balıkçılığı için yeme dönüştürülmesi besin değerinin kaybına yol açıyor; Kooperatiflerin amaçları doğrultusunda çalışamaması; Balıkçılık sektörü dışından olanların sektöre etki edecek iş alanlarında yatırım ve ticaret olanağı sunulması; Balıkçı barınaklarının balıkçılık amaçları dışında kullanımının engellenmesi.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel