Trabzon'da Ahilik Haftası etkinlikleri

Trabzon Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Uzunsokak'tan Atatürk Alanı'ndaki Atatürk Anıtı önüne kadar esnaf kortej yürüyüşü yapılırken, yürüyüşe Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Esnaf ve Sanatk

Trabzon'da Ahilik Haftası etkinlikleri

Trabzon Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Uzunsokak'tan Atatürk Alanı'ndaki Atatürk Anıtı önüne kadar esnaf kortej yürüyüşü yapılırken, yürüyüşe Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara ile esnaflar katıldı.

Yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulurken, burada bir tören düzenlendi. Törende konuşan TESOB Başkanı Metin Kara, ahiliğin önemine değinerek, ahi kelimesinin 'kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit' anlamına geldiğini belirtti.

Kara “Ahilik hem sosyal, hem kültürel hem de ekonomik yapılara ait bir terim olarak, birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı Esnaf ve Sanatkarların iş teşkilatı manasını taşır. Anadolu’da temelleri atılan ahilik, bir çok etnik kökenden oluşan ve birbiri ile kavga halinde olan topluluğa nefer olmuş, dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkesi eşit gören, kendisinden önce etrafındakileri düşünen ve kollayan, birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, insanlara barış ve huzur içerisinde, bir çatı altında, birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmiştir” dedi.

Kara, yüzlerce yıl boyunuca Trabzon’da Ahilik prensiplerine tam olarak uyulduğunu kaydederek “Devletin kanunları dışına çıkılmamış ve her alandaki üretim standartlara uygun olarak yapılmıştır. Öyle ki Trabzon valisi Haznederzade Osmanpaşa Çarşı Camisi’ni Trabzon Esnafının dürüstlüğüne mükafatlandırmak için inşa ettirmiştir. Bugün Trabzon Esnaf ve Sanatkarı kabul edilen ağırbaşlılığı, ciddiyeti ve dürüstlüğü bizlere atalarımızdan miras kalmıştır. Bu mirası yaşatmaya devam etmekteyiz” diye konuştu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da ahilik anlayışının önemine dikkat çekerek, “Esnaf ve sanatkarımız, bu ülkenin, bu milletin temel dokusu, iskeleti ve omurgasıdır. Esnaf ve sanatkarımızın ahilik anlayışıyla yetişmesi ve mesleğini sürdürmesi ülkenin en önemli huzur kaynağıdır” şeklinde konuştu.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise yaptığı konuşmada Ahilik Haftası’nı tüm Trabzonlularla birlikte coşkuya kutlamanın mutluluğunu duyduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından ahilik derecesine hak kazanan esnaflara ödüllerinin verilmesinin ardından program Şed Kuşatma Töreni ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler