Trabzon'da 30 zihinsel engelliye eğitim

Trabzon'da yaşları 10 ile 20 arasında değişen 30 zihinsel engelliye Vali Kızılcık: ''Proje ile engelli bireylerin başkalarının yardımına ihtiyaç duymaksızın, sosyal yaşama bağımsız biçimde katılımı hedeflendi'''Projeyle bin 300 aileye farkındalık eğitimi

Trabzon'da 30 zihinsel engelliye eğitim

Trabzon'da yaşları 10 ile 20 arasında değişen 30 zihinsel engelliye Vali Kızılcık: ''Proje ile engelli bireylerin başkalarının yardımına ihtiyaç duymaksızın, sosyal yaşama bağımsız biçimde katılımı hedeflendi''

'Projeyle bin 300 aileye farkındalık eğitimi verildi''

Trabzon'da yaşları 10 ile 20 arasında değişen 30 zihinsel engelliye ''Bize de yer açar mısınız'' projesi kapsamında eğitim verildi. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında Trabzon'da, orta ve hafif düzeyde engelli öğrencilere yönelik ''Bize de yer açar mısınız'' projesi hayata geçirildi.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık,yaptığı açıklamada, projenin, Trabzon'da sosyal yaşam becerilerini bağımsız gerçekleştiremeyen, yaşları 10 ile 20 arasında olan hafif ve orta düzeyde zihinsel yetersizliği bulunan 30 öğrenciye, öz bakım, günlük yaşam, sosyal yaşamın içinde birebir beceri kazandırmayı amaçladığını vurgulayarak, ''Bağımsız bir yaşama hazırlanmalarının, toplumun bu bireyleri kabul görmesinin sağlanması, toplumun bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması da proje ile amaçlandı'' dedi. 

Kızılcık, proje ile engelli bireylerin başkalarının yardımına ihtiyaç duymaksızın yaşamlarını sürdürebilmelerinin hedeflendiğini belirterek, ''Engelli bireylerin sosyal yaşama bağımsız biçimde katılımı sağlamaya ve sosyal yaşama adaptasyonlarını kolaylaştırmaya yönelik bağımsız yaşam eğitimlerinin ve becerilerinin verilmesi, toplumun, ailelerin bilinçlendirilmesi, desteklenmesi hedefler arasında yer alıyor'' diye konuştu. 

-''Asarsöre binebiliyor, telefon edebiliyorlar''-   

Proje kapsamında aileler ile de görüşmeler yapıldığını ifade eden Kızılcık, şöyle devam etti:  

''Projeyle bin 300 aileye farkındalık eğitimleri verildi. Bu eğitimlerde temel hak ve özgürlük, ailelerin stresle baş etmesi, aşırı korumacılığın azaltılması, engelli bireyin eğitim sürecine katkı sağlanması, özürlü bireylerin öz güvene sahip olması, ailenin özürlü bireyini kabullenmesi, engelli çocuğun öz bakım ve günlük yaşam becerileriyle ilgili konular işlendi.

Hedef kitlede yer alan 30 öğrenciye verilen öz bakım becerileri eğitimleri ile marketten, mağazadan alışveriş yapma, sinemaya gitme, yürüyen merdivene, asansöre binme, telefon etme, restoranda yemek yeme, minibüse binme, sağlık ocağında muayene olma becerileri kazandırıldı.''  

Vali Kızılcık, projeyle rastgele seçilen 400 veli ile proje eğitimlerine katılan 100 veliye, engelli bireylere ve sınıflarda kaynaştırma eğitimine bakış açısını belirleme konusunda anket çalışması yapıldığını da söyledi.
    

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler