'Trabzon'da 23 Milyon Tl'lik yatırım gerçekleştirilecek'

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörlüğü tarafından son 4 yılda 55 faydalanıcıya 11 milyon 124 bin 447 TL'lik destek sağlandığı bildirildi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Ş

'Trabzon'da 23 Milyon Tl'lik yatırım gerçekleştirilecek'

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörlüğü tarafından son 4 yılda 55 faydalanıcıya 11 milyon 124 bin 447 TL'lik destek sağlandığı bildirildi. 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, 12. Çağrı döneminde 84 başvuru aldıklarını söyledi. Aydoğdu, desteklenmek üzere seçilen 62 sözleşme kapsamında 34 milyon 12 bin 787 TL’lik yatırım gerçekleştirileceğini belirterek, “Kurumumuz bugüne kadar 12 çağrı ilanına çıktı. İl Koordinatörlüğü olarak toplam 12 çağrı döneminde toplam 84 başvuru aldık.

Desteklenmek üzere seçilen 62 sözleşme kapsamında 34 milyon 12 bin 787 TL’lik yatırım gerçekleştirilecektir. 62 faydalanıcımıza toplam 15 milyon 182 bin 816 TL hibe desteği vereceğiz. Şuan 55 faydalanıcımıza 11 milyon 124 bin 447 TL ödeme gerçekleştirilmiştir. Tamamlanan 54 projede toplam 408 kişiye istihdam sağlanmıştır. Geriye kalan 8 faydalanıcımıza, devam eden yatırımlarını tamamladıktan sonra hibe ödemeleri gerçekleştirilecektir” dedi.


Aydoğdu, “62 sözleşmemizin tamamlanmasıyla Trabzon’da; toplam yatırım tutarları 3 milyon 904 bin 209 TL olan 3 adet süt üreten tarımsal işletme, toplam yatırım tutarı 1 milyon 174 bin 973 TL olan 1 adet et ve et ürünlerini işleme tesisi, toplam yatırım tutarı 1 milyon 677 bin 817 TL olan 1 adet meyve ve sebze işleme tesisi, toplam yatırım tutarları 10 milyon 23 bin 146 TL olan 4 adet su ürünleri işleme tesisi, toplam yatırım tutarları 2 milyon 68 bin 517 TL olan 32 adet arıcılık ve bal işleme tesisi, toplam yatırım tutarları 1 milyon 164 bin 78 TL olan 2 adet Trabzon tereyağı ve fındık işleme tesisi (yerel ürün olarak), toplam yatırım tutarları 14 milyon TL olan 19 adet kırsal turizm tesisi (konaklama tesisi, yeme içme tesisi, pastane, kır gazinosu, dinlenme tesisi, halı saha) projesi gerçekleşmiş olacaktır. Hepsinin toplamı ise, 34 milyon 12 bin 787 TL’dir. 10 Kasım 2014 tarihinde kurumumuz tarafından ilan edilen 13. Başvuru Çağrısı ile yeni başvurular 12 Ocak 2015 - 10 Şubat 2015 tarihleri arasında teslim alınacaktır. Dolayısıyla, 2015 yılı sonuna kadar sözleşme ve ödeme bilgileri artacaktır” ifadelerini kullandı.

13. Başvuru Çağrı İlanının toplam destek bütçesinin 187 milyon 826 bin 12 Avro olduğunu kaydeden Aydoğdu, “Bu çağrı ilanına özgü süt ve et üreten ahır, ağıl ve kümes projeleri desteklenmeyecek. Diğer alt tedbirlerle ilgili başvurular alınacaktır. IPARD Programında yapılan güncelleme çalışması ile, diğer çağrılardan farklı olarak bu çağrı döneminden itibaren; tüm alt tedbirlerde ‘İşletmenin kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimine yönelik inşaat işleri ve makine ekipman alımı’ uygun harcama olarak destek kapsamına alınmıştır. Yenilenebilir enerji yatırımları; IPARD Programında mevcutta uygulanan tedbirler kapsamında desteklenen yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak için yapılacak ilave yatırımlar olarak planlanmalıdır. Yenilenebilir Enerji kapsamında sadece Güneş Enerjisi (Fotovoltaik) sistemleri desteklenecektir. İşletmenin/Tesisin Enerji İhtiyacı (Tükettiği enerji) kadar kapasiteye (Elektrik Tesisatı Projesinde yazan toplam kurulu güç)izin verilecektir. İşletmenin/Tesisin enerji ihtiyacı 1MW kurulu güçten daha fazla olması durumunda ise üst sınır olarak 1MW kapasite destek kapsamındadır. Şebekeye bağlı(on-grid) sistemler destek kapsamındadır. Sistemlerin kurulumunda kullanılacak olan PV panellerin tek tip (aynı) olması gerekmektedir. IPARD Programı kapsamında Yenilebilir Enerji yatırımı için kuruma sunulacak başvuru paketinde dağıtım şirketi tarafından imzalanmış « Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşması» sunulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.


“Bu yatırım kalemlerinden Süt ve Et Üreten İşletmelere yüzde 65’e kadar, diğer başlıklarda ise yüzde 50 hibe desteği verilmektedir” diyen Aydoğdu, “Faydalanıcıların hibe desteği yanında yüzde 18 KDV vergisi dahil vergi muafiyeti de bulunmaktadır. Uygun harcama miktarı olarak, süt ve et üreten işletmelerde üst limit 1 milyon Euro, süt, et, meyve-sebze ve su ürünleri işleme tesislerinde üst limit 3 milyon Euro, Kırsal ekonomik faaliyetlerde ise üst limit 500 bin euro olarak belirlenmiştir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler