Trabzon'da 20 yıllık gazilik savaşı

Trabzon’da yaşayan 59 yaşındaki Hayri Yılmaz, Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldığını ispatlayarak 'Gazi' unvanını alabilmek için 20 yıldır mücadele ediyor. Kıbrıs’ta askerlik yaparken çekilen fotoğraflarının gösteren Hayri Yılmaz, “Adım Kıbrıs Barış Harekat

Trabzon'da 20 yıllık gazilik savaşı

Trabzon’da yaşayan 59 yaşındaki Hayri Yılmaz, Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldığını ispatlayarak 'Gazi' unvanını alabilmek için 20 yıldır mücadele ediyor. Kıbrıs’ta askerlik yaparken çekilen fotoğraflarının gösteren Hayri Yılmaz, “Adım Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan personel listesinde olmadığı için gaziliğimi alamıyorum. Bu yanlışlık düzeltilsin” dedi.

Trabzon’un Akçaabat İlçesi'ne bağlı Uçarsu Köyü’nde çiftçilik yapan Hayri Yılmaz, askerlik görevi için 8 Mart 1974’te Kayseri 48’inci Er Eğitim Alayı 1’inci Tabur Komutanlığı’na teslim oldu. Acemi eğitimini tamamladıktan sonra 13 Haziran 1974’te Erzurum Oltu 246’ıncı Piyade Alayı’nda usta birliğine katılan Hayri Yılmaz, burada Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmak üzere gönüllü oldu. Mersin’e götürülerek Kıbrıs 50’inci Piyade Alayı 2’inci Tabur 4’üncü Bölük emrine verilen Hayri Yılmaz, 14 – 15 – 16 Ağustos 1974’te gerçekleştirilen 2’inci harekat öncesinde çıkarma gemisiyle Kıbrıs’a gitti. 16 ay boyunca Kıbrıs’ta askerlik yaptığını ve telsizci olarak görevlendirildiğini söyleyen Yılmaz, 2 Kasım 1975’te terhis edilerek memleketine döndü.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!

GAZİLİK UNVANI BEKLERKEN

Bir süre sonra birlikte Kıbrıs’ta görev yaptığı arkadaşlarına 'Gazi' unvanı verilmesi ve şeref aylığı bağlanması üzerine kendisine de gazilik verilmesi için başvuran Hayri Yılmaz, büyük bir şok yaşadı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gönderilen yazıda, Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan personele ait OBİM listesinde, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bilgisayar kayıtlarında ve askerlik görevini yaptığı Kıbrıs 50’inci Piyade Alayı 2’inci Tabur 4’üncü Bölük erat künye defterinde adının bulunmadığı belirtilerek, “Bu nedenle terhisli er Hayri Yılmaz’ın 20 Temmuz – 5 Eylül 1974 tarihleri arasında bilfiil Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldığını belirtir herhangi bir bilgi ve belge bulunamamıştır” denildi.

“OBİM LİSTESİNDE ADIN YOK”

Hayri Yılmaz, 16 ay süreyle Kıbrıs'ta görev yaptığını ve ikinci harekata katıldığını belirterek terhisinden sonraki süreci şöyle anlattı:

“Amcamın oğlu Hasan Yılmaz ve birkaç arkadaşım da Barış Harekatı döneminde Kıbrıs’ta askerlik yapmıştı. Terhis olduktan bir süre sonra onlara 'Gazilik Beratı' geldi ve şeref aylığı bağlandı. ‘Herhalde bölüm bölüm yapılıyor’ diyerek bir süre bekledim. Ondan sonra da hayat mücadelesi içinde pek ilgilenmedim. Ancak 1992 yılında ailemin ısrarıyla Akçaabat Askerlik Şubesi Başkanlığı’na bir dilekçe vererek, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmamdan kaynaklanan haklarımın verilmesini istedim. Bir süre sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gelen yazıyla adeta şok oldum. Adımın Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan askerlerin yer aldığı OBİM listesinde bulunmadığı, dolayısıyla da gazilik haklarımdan yararlanamayacağım bildirildi.”

AYİM: DELİL VE BELGE YOK

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yazının gelmesinden sonra Kıbrıs’a gittiğini kanıtlamak için hukuk yollarına başvurduğunu belirten Yılmaz, “Ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldığım yönünde yeterli belge ve delil bulunmadığı kararına vardı ve gazilik haklarımdan yararlanamadım. Askerlik Şubesi’nin verdiği tezkere belgesinde Kıbrıs 50’inci Piyade Alayı’ndan terhis olduğum yazıyor. Kıbrıs’ta çektirdiğim fotoğraflar hala duruyor. Orada askerlik yaptığıma dair 4 şahit sundum ama mahkeme dinlemedi bile. Yetkililerden yardım bekliyorum” dedi.

Bağlı bulunduğu Akçaabat Askerlik Şubesi Başkanlığı’ndan 16 Ağustos 2013 tarihinde aldığı son tezkere belgesinde bile, terhis olduğu birlik olarak Kıbrıs 50’inci Piyade Alayı yazdığını da vurgulayan Hayri Yılmaz, “Ama tüm bunlara rağmen Kıbrıs’ta askerlik yaptığımı bir türlü ispatlayamıyorum. Daha ne yapmam lazım bilmiyorum” dedi.

Hayri Yılmaz, son çare olarak Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı’na bir yazı yazdığını, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nden gelen cevapta da, durumunun incelenmek üzere Milli Savunma Bakanlığı’na talimat gönderildiğinin belirtildiğini söyledi.

Hayri Yılmaz’ın oğlu Yaşar Yılmaz ve kızı Nevin Yurdakul ise, “Babamız 16 ay Kıbrıs’ta askerlik yaptı. Bir çok delil ve şahit var ancak hiç birini kabul ettiremedik. Gazilik gibi şerefli bir unvanı hak eden babamıza beratının verilmesi için yardım bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel