Trabzon'da 10 numara proje

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Beceri 10” adı ile da adlandırılan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM)” projesinin 19 pilot il arasında bulunan Trabzon’da da başarıyla yürütüldüğünü söyledi. B

Trabzon'da 10 numara proje

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Beceri 10” adı ile da adlandırılan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM)” projesinin 19 pilot il arasında bulunan Trabzon’da da başarıyla yürütüldüğünü söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, “TOBB ve TTSO işbirliğinde yürütülen il bazındaki proje kapsamında, Trabzon Endüstri Meslek Lisesi’ne 860 bin TL’lik ödenekle makine ve teçhizat modernizasyonu gerçekleştirildi. Piyasaya kalifiye eleman yetiştirecek makine, inşaat, mobilya, bilişim, denizcilik gibi bölümlerin teknolojik altyapısı güncellendirildi“ dedi.

 

Trabzon’da yürütülmekte olan 'Beceri 10 Projesi'ne her kesimi sahip çıkmağa davet eden Hacısalihoğlu, Beceri10 projesinin işsizliği eritebilecek nitelikte olduğuna dikkat çekti. Proje kapsamında ilk etapta TTSO koordinasyonun da 42 oda üyesi işletmeden alınan 225 kişilik stajyer talebinin bulunduğuna işaret eden Başkan Hacısalihoğlu, “Yenilenen sınıflarda ortalama 3 ay teorik, 3 ayda işletme bünyesinde pratik staj eğitimi verilmektedir. 6 aylık süreçte eğitime tabi tutulan işsizlerin maaşları ve sosyal güvenlik pirimler Kamu kaynaklarından karşılanmakta, işletmelerin stajyerleri başarılı bulup çalıştırmaya devam ettirmesi durumunda da, SGK primleri işveren payı yine devlet kaynaklarından 4 yıl süre ile ödenmektedir“ şeklinde konuştu.

5 yıllık bir süreci kapsayan projenin işsizlik sorununa önemli ölçüde katkı sağlayacağını ve bu süreçte ülke genelinde 1 milyon kişinin meslek sahibi yapılmasının hedeflendiğini kaydeden Hacısalihoğlu “İşsizlik ilimizde de önemli bir sorun. Bu sorunun giderilmesi için ülke genelinde başlatılan projeye yerelde sahip çıkmak adına Oda olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Endüstri Meslek Lisesi ile birlikte bir kurul oluşturuldu. Bu kurul haftada bir kez toplanmakta ve projeyi sürekli takip etmektedir” diye konuştu.

 

Yapılan talepler doğrultusunda ilk nitelikli elemen yetiştirme kursunun 7 Şubat 2011 tarihinde Endüstri Meslek Lisesi’nde “Mekanik (Makine) Bakım-Onarım Kursu” olarak açılacağını açıklayan Başkan Hacısalihoğlu, kursa katılmak isteyen işsizler ile bu kurstan yetişecek elemanlara işletmelerinde staj yaptırmak veya istidam etmek isteyen firmaların “www.beceri10.org.tr” sitesine girerek kayıt yaptırmaya davet etti.

 

İŞLETMELER NASIL YARARLANIYOR, NE KAZANIYOR ?

 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Beceri 10 Projesi’nin firmalara sağladığı katkıları şöyle açıkladı:

”Kurs açılma süreci çok hızlıdır. Eleman talepleri toplamı 10 olduğunda projelendirilme ve kurs açılması süresi en çok 20 gündür. Firmaların iş garantisi verdikleri elemanlar kurslara hiçbir elemeye tabi tutulmadan direkt olarak alınacaktır. Bundan başka firmalar kursiyer seçimlerine de katıp görüş bildirebilirler. Dolayısıyla kursiyer belirleme yetkisi firmalara da verilmiştir. Kursiyerlerin başarılı olup olmadıklarında firmalar söz sahibidir. Firmalarda yapılan stajlar eğitim sürecine dahil olduğundan kursiyerlerin başarılı olup olmadıklarına işveren karar verecektir. Firmalar nitelikli eleman yetiştirme maliyetlerine katlanmak zorunda kalmamaktadır.

Kurs süresi kadar staj süresi de zorunludur. Bu süreler içinde kursiyerlerin ücretleri kamu kaynaklarından karşılanmaktadır. Firmalar isterlerse kurslara eğitici gönderebilmektedir. Bu kurslardan çıkan kişilerin istihdam edilmesi durumunda en az 1 yıl olmak üzere 4 yıla kadar SSK işveren primleri kamu kaynaklarından karşılanacaktır.”

 

"İŞLETMELERİN TALEPLERİ ÖNEMLİ"

 

Hacısalihoğlu, verilecek kursların standardını yükseltmek adına kursiyerlerin günün koşullarına uygun ve özel sektörün beklediği düzeyde olabilmeleri için Endüstri Meslek Lisesi’ne 860 bin TL’lik makine ve teçhizat alındığını, okulun bir çok cihazı ve bölümünün modernize edilerek 208 farklı dalda eğitim verilebilecek düzeye çıkarıldığını söyledi.

Eğitim verecek öğretmenlerin de özel sektörün beklentileri doğrultusunda yeni bir eğitime tabi tutulduğunu ifade eden Hacısalihoğlu “Proje kapsamında tüm planlamalar ve açılacak diğer kurslar firma taleplerine göre yapılacağından ilimizde faaliyet gösteren tüm tüccar, sanayici ve esnaf’ın nitelikli eleman ihtiyaçlarını bu siteye kayıt etmeleri büyük önem arz etmektedir. Konu ile ilgili odamızda oluşturulan “Beceri 10” biriminden her zaman bilgi ve destek alınabilir.

Firmalarımızın nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması ve ilimizin istihdam sorununun çözümünde önemli bir proje olan 'Beceri 10 Projesi'ne tüm kesimleri destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler