Trabzon'a yeni müze!

Trabzon'un en eski yerleşim alanlarından Ortahisar ilçesinde bulunan Kanuni Evi'nin, restorasyonunun tamamlanmasının ardından müze olarak kullanılması planlanıyor.Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar'ın Trabzon'un en öne

Trabzon'a yeni müze!

Trabzon'un en eski yerleşim alanlarından Ortahisar ilçesinde bulunan Kanuni Evi'nin, restorasyonunun tamamlanmasının ardından müze olarak kullanılması planlanıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar'ın Trabzon'un en önemli tarihi mekanlarından biri olduğunu ve çok sayıda tarihi eseri barındırdığı için ziyaretçilerin ilgisini çektiğini söyledi.

Ortahisar'ın konumu itibarıyla Zağnos Vadisi ile Tabakhane Vadisi arasında kaldığını belirten Gümrükçüoğlu, "Zağnos ve Tabakhane surlarıyla doğu ve batıdan çevrilmiş bölgenin, güneyde İç Kale Camisi'nden sahile kadar olan bölgeyle birlikte tarihini ortaya çıkartmak için çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda Bakanlar Kurulundan kentsel yenileme projesinin kabul edilmesi ve yayınlanmasını talep ettik" dedi.

Gümrükçüoğlu, kentsel yenileme projesi kapsamında koruma amaçlı imar planını da adım adım uyguladıklarını vurgulayarak, "Ortahisar, projenin birincil bölgesidir. Ortahisar'daki Fatih Camisi ve Kanuni Evi'nin de içinde bulunduğu aynı döneme ait, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen tescilli binaların tümünü kompleks olarak ele alacağız" diye konuştu.

KANUNİ EVİ'Nİ ESKİ TARİHİ ZEMİNİNE KAVUŞTURACAĞIZ

Kanuni Evi'nin Trabzon için önemli olduğuna da dikkati çeken Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Kanuni Evi'nin restorasyonu için proje hazırladık. Kanuni Evi'ni Kanuni müzesi haline getirerek restore etmeyi planlıyoruz. Restorasyonun ardından Kanuni Evi'ni diğer tescilli binalarla irtibatlandırıp Osmanlı tarihini ziyarete açacağız. Şehzadeler şehri Trabzon'da, tarihin yetiştirdiği Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'da verdikleri hizmetleri de sergileyeceğiz."

Gümrükçüoğlu, restorasyonla ilgili şu anda proje aşamasında olduklarını da kaydederek, şunları söyledi:

"Projeye yıl sonuna kadar başlayacağız. Projeye başladıktan sonra restorasyonu bir yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. Restorasyonla Kanuni Evi'ni eski tarihine ve zeminine kavuşturacağız. Restorasyona diğer üç tescilli binamızı da ekleyerek tarih panoraması halinde Trabzon'unumuza ve Türkiye'ye kazandıracağız. Bu kapsamda yapacağımız proje önemli bir kültür, tarih ve turizm projesi olacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel