Trabzon'a Lojistik Merkez ısrarı

 Trabzon’da yapılacak bir lojistik merkez ile Trabzon’un Ortadoğu ve Asya coğrafyasının tedarik ve aktarma merkezi haline gelebileceği belirtildi.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğa

Trabzon'a Lojistik Merkez ısrarı

 

Trabzon’da yapılacak bir lojistik merkez ile Trabzon’un Ortadoğu ve Asya coğrafyasının tedarik ve aktarma merkezi haline gelebileceği belirtildi. 

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, başta Rusya Federasyonu olmak üzere, Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu Bölgesi’ne yakınlık açısından çok önemli stratejik üstünlüğe sahip bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dış ticaret açısından gerekli alt yapı yatırımlarının yetersiz olması nedeniyle bu potansiyellerden istenilen düzeyde ve sürdürülebilir şekilde istifade edemediğini hatırlattı. Önceki yıllarda, denizyolu ile Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta Trabzon’un birinci sırada yer almasına rağmen, Rusya’nın Sochi Limanı’nı kapatmasıyla Trabzon’un lojistik hizmetlerinde bitme noktasına geldiğini, ihracatçı ve taşıma yapan gemilerin diğer bölgelere yönelmesi ile de Trabzon ekonomisinin büyük darbe aldığını kaydeden Gürdoğan “Bunun için Trabzon ilimizin lojistikte var olan tecrübe ve bilgi birikiminin ve coğrafi yakınlık avantajı potansiyellerinin harekete geçirilmesi için belli alt yapıların yapılarak il ve hinterlandı bölge illerinin cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda da, Trabzon’da yapılacak bir lojistik merkez ile Trabzon’u Orta Doğu ve Asya coğrafyasının tedarik ve aktarma merkezi haline getirme imkanı bulunmaktadır” dedi.

 

Ekonomi Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında önümüzdeki aylarda Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu’na transit karayolu ile geçişi sağlayacak Kazbegi -Verhni Lars Sınır Kapısı’nın açılacağını kaydeden Gürdoğan “Uzun vadede Gürcistan-Abhazya üzerinden Rusya Federasyonu’na geçiş sağlayacak Abhazya Kapısı’nın açılacak ihtimali olması ve bu kapının açılması ile de 6 saatte karayolu ile Rusya Federasyonu’na ulaşılma imkanı, yine Gürcistan üzerinden Rusya’ya geçişi sağlayacak üçüncü bir kapı olan Güney Osetya kapısının açılma ihtimali, muhtemelen 2014 yılı sonrası tekrar Sochi veya Adler Limanları’nın yük trafiğine açılma ihtimali olması, önümüzdeki yıllarda Ortadoğu ve İran’da yaşanabilecek olumsuzluklar nedeniyle bu ülkeler üzerinden Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri’ne transit geçişlerin riskli hale gelmesi bu geçişleri Trabzon-Gürcistan-Rusya (Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı üzerinden) ve Rusya’nın Hazra kıyısındaki Mahaçkale’den Feribotla Kazakistan-Türkmenistan yönlendirmesinin kuvvetle muhtemel olması ve bu güzergahında karayolu ile devamında Çin’e kadar uzanması, Trabzon ilini ve Doğu Karadeniz Bölgesini Lojistik açıdan cazip hale getirecektir. Bunun yanında, bu hat üzerinden Çin’e kadar ulaşım imkanının doğacak olması Çin’den Avrupa’ya dönen yüklerin Bölgemiz üzerinden yapılmasını gündeme getirecektir. Çünkü halen Çin’den Avrupa Ülkelerine giden yükler konteyner hattı ile asgari 40 günde teslim edilebilmektedir. Bu hat üzerinden karayolu ile Doğu Karadeniz Bölgemiz limanlarına gelecek olan yükler, Trabzon limanında var olan konteyner hattı ile lojistik merkezden Avrupa ve hinterlandı ülkelere daha kısa sürede gönderilme imkanını doğuracaktır. Ayrıca, dünya örnekleri dikkate alınarak bütün alt yapı imkanları ile oluşturulacak bir lojistik merkez sayesinde, Trabzon ili Rusya Federasyonu ve hinterlandındaki ülkelerin Avrupa üzerinden gelen yüklerini ve bu ülkelerden Avrupa ülkelerine gidecek olan hammadde yüklerinin bu lojistik merkez üzerinden transit ticaret imkanı da bulunmaktadır” diye konuştu.

 

Bunun yanında Trabzon’da kurulacak olan lojistik merkez üzerinden Orta Doğu-Avrupa ve Orta Doğu-Orta Asya transit yük akışını da bu merkez üzerinden yapılması imkanı bulunduğunu ifade eden Gürdoğan “Şu anda batılı firmaların büyük bir yatırım yaptığı Kuzey Irak Bölgesine Ülkemizden en yakın liman konumunda Trabzon ve Bölgemiz illeri limanları bulunmakta ve bu yakınlıkta Ovit Tüneli’nin açılması ile daha da avantajlı hale gelerek kurulacak olan Trabzon merkezli bir lojistik merkez bu hattın kullanımını cazip hale getirecektir. Lojistik merkez için bölgeye hitap edecek şekilde mevcut alternatifler içinde alan büyüklüğü ve stratejik konum açısından en uygun yer Sürmene-Çamburnu Tersane dolgu sahasıdır. 

Bu çerçevede, lojistik merkezlerin kurulması konusu görevleri arasında bulunan Ekonomi Bakanlığımızca gerekli çalışmaların başlatılabilmesi için öncelikli olarak halen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca (DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü) tersane olarak inşaatı yapılan ve Sürmen Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan Sürmene-Çamburnu Tersanesi dolgu sahasının ilgili Bakanlıklarca Lojistik Merkez Kurulmak üzere Ekonomi Bakanlığımıza tahsisi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler