Trabzon'a kivi uyarısı

Kivide hasat zamanı meyve suyundaki suda çözünür kuru madde miktarına bakılarak belirlendiğini kaydeden Erdoğan “Bölgemizde hasadın Ekim ayı sonu ile Kasım ayı başlarında yapılabileceği söylense de, unutulmamalı ki hasadı iklim faktörleri, rakım, yer-yöne

Trabzon'a kivi uyarısı

Kivide hasat zamanı meyve suyundaki suda çözünür kuru madde miktarına bakılarak belirlendiğini kaydeden Erdoğan “Bölgemizde hasadın Ekim ayı sonu ile Kasım ayı başlarında yapılabileceği söylense de, unutulmamalı ki hasadı iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemektedir. Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının yüzde 7-9 arasında olması gerekir. Bu değerlerin altında yapılacak olan erken ürün hasadı ; meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine, meyvede sulanmaya, meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya, meyvede hızlı yumuşamaya, renk bozulmalarına, tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin dayanma süresinin azalmasına ve depolamaya uygun hale gelmemesine neden olur. Bunun sonucu da ürünün istenilen nitelik ve kalitede tüketiciye sunulma imkanını ortadan kaldıracaktır. Dolayısıyla bu ürünü satın alan tüketiciler erken hasadın meydana getirdiği bütün bu olumsuzluklarla karşılaştığında, bir daha kivi meyvesini satın almayacaktır. Bu da bölgemiz açısından önemli bir yer tutan kivi yetiştiriciliğine darbe vurmak demektir” dedi.

Yapılan ölçümler sonucunda kivideki kuru madde oranlarının sahilde yüzde 4,2 , orta kesimlerde yüzde 4,5 , yüksek kesimlerde ise yüzde 5,1 olduğunun tespit edildiğini kaydeden Erdoğan “Bu değerlere baktığımızda ilimizde kivi hasadının henüz gelmediği görülmektedir. Üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemelerini, hasat yapmadan önce İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleriyle irtibata geçerek hasat zamanı hakkında bilgi almaları uygun olacaktır” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler