Trabzon'a İspanyol heyet geliyor

Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, İspanya'dan 5 kişilik heyetin bir haftalığına Arsin'e geleceğini ve buradaki tarımsal faaliyetler konusunda bilgi alacaklarını söyledi. Kozoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Şubat 2007 tarihinde Arsin Zira

Trabzon'a İspanyol heyet geliyor

Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, İspanya'dan 5 kişilik heyetin bir haftalığına Arsin'e geleceğini ve buradaki tarımsal faaliyetler konusunda bilgi alacaklarını söyledi.

Kozoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Şubat 2007 tarihinde Arsin Ziraat Odası Başkanı seçildiğini, 27 Şubat 2007 tarihinde 6 metrekarelik yeri olan ve çiftçi kaydı tutulmayan bir yeri devraldıklarını belirterek, ''TR90 Düzey 2 Bölgesel Kalkınma Programı yerel kalkınma girişimleri hibe programı, Arsin bahçe tarım eksenli kırsal kalkınma projemiz kabul edildi. Proje kapsamında 6 ay süreyle Arsin'de 3 merkezde eğitim verildi. 174 kişi sebzecilik ve meyvecilik kooperatifçilik eğitimi aldı. 120 kadın ise tarım ürünleri işlemesi konusunda eğitildi'' dedi.

 

Bu projeden 30 adet 1 dekarlık kivi bahçesi, 30 adet sebze bahçesi, 3 adet 200 metrekarelik sera yaptıklarını ifade eden Kozoğlu, şöyle devam etti:

''Bu kapsamında 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Uzun tarafından sebzecilik ve seracılık organik tarım eğitimi verildi. Böylece Arsin'de organik tarım bilinci yerleşti. Bu projeyle modern tarım uygulamasına katkı sağlandı. Proje dışında çiftçi bilgilendirme, tarım sigortaları, kivide hasat konusunda toplantı, çiftçi kayıt sistemi oluşturuldu. Böylece çiftçiler kayıt altına alındı. Toprak analizi konusunda bilgilendirme toplantıları yapıldı. Kooperatifçilik seminerleri verildi. 2009 yılında alet ve ekipman alımı programı tanıtımı yapıldı. Vatandaşların yüzde 50 hibe ile makine alması sağlandı. Ziraat Bankası ile işbirliğine gidildi. Fındık üreticilerine fındık bahçesi için kredi verme için girişimler yapıldı. Yine Akçaabat Ziraat Odası tarafından yapılan AB Hayat Boyu Öğrenme Programı kadın girişimciliği üzerine yapılan kültür mantarcılığı ve ev yemekleri projesine ortak olduk. Projemiz kabul edildi. Haziran 2009'da çiftçi belgesi alınması mecburi oldu. Çiftçi, kayıtları tutulmaya başlandı. 2009 yılının sonunda 5 bin 150 olan kayıtlı çiftçi sayısı 17 Ocak 2011'de ise 6 bin 422 çiftçi oldu.''

 

Kozoğlu, 2009 yılı mart ayında AB sivil toplum diyaloğu 2. balıkçılık ve tarım hibe programı kapsamında Arsin ilçesinde modern tarım teknikleri uygulaması adı altında bir proje yaptıklarını ve Merkezi Finans ve İhale Birimine sunduklarını kaydederek, ''Proje kapsamında İspanya Galiçya Profesyonel Kivi Üreticileri Birliğine ortak olundu. Bu proje kapsamında kivi yetiştirme ve sebzecilik var. Projenin amacı Avrupa Birliği ülkelerindeki sivil toplum örgütleri arasında karşılıklı diyaloğun sağlanması, Arsin'de proje bilincinin geliştirilmesi ve Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan tarım ile Türkiye'de yapılan tarımın karşılaştırılmasıdır'' diye konuştu.

Proje kapsamında 25 erkek ve 25 kadına kivi ve sebze yetiştiriciliği konusunda eğitim verileceğini belirten Kozoğlu, ''Proje kapsamında ders verecek olan 2 eğitmen, 1 haftalığına İspanya'ya gidecek. Oradaki tarımsal faaliyetler konusunda seminer alacaklar. Devamında ise ispanya'dan 5 kişilik heyet, bir haftalığına Arsin'e gelecek. Buradaki tarımsal faaliyet konusunda bilgi alacaklar. Arsin Ziraat Odası ile Galiçya Profesyonel Kivi Üreticileri Birliği arasında diyalog sağlanarak karşılıklı birbirini tanıma fırsatı bulunacak'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel