Trabzon'a 5 yıldızlı 5 otel!

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, DOKA’nın turizm alanında bugüne kadar toplam 5 farklı mali destek programında 149 projeye 29 milyon TL tutarında destek sağladığını söyledi.Dünyada ve Türkiye’de turizm sektörünün

Trabzon'a 5 yıldızlı 5 otel!

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, DOKA’nın turizm alanında bugüne kadar toplam 5 farklı mali destek programında 149 projeye 29 milyon TL tutarında destek sağladığını söyledi.


Dünyada ve Türkiye’de turizm sektörünün giderek büyüdüğünü belirten Kaldırım “Turizm sektörü son 60 senedir dünyada ve Türkiye’de önemini gittikçe artıran ve en hızlı büyüyen ekonomik faaliyet alanı olarak ortaya çıkmaktadır. Küreselleşme süreci, artan refah, gelişen teknoloji ve ulaşım olanakları sayesinde dünya üzerinde insan mobilitesinin bu paralelde arttığı ve dolayısıyla bundan en çok etkilenen alanların başında turizm sektörünün geldiği söylenebilir. Böylece, dünyada turizm sektörü büyüklüğü 2013 yılı itibariyle 1,1 trilyon dolara yaklaşmıştır ve sektör her yıl ortalama yüzde 4’lük artış göstermektedir” dedi.


Türkiye’nin dünya uluslararası turizm gelirlerinde yüzde 8’lik bir paya sahip olduğunu kaydeden Kaldırım, “Türkiye’de turizm hareketliliği ve turizmden elde edilen gelirler incelendiğinde Türkiye’nin dünyadaki en popüler 10 turizm destinasyonundan biri olduğu göze çarpmaktadır. UNWTO (2012) verilerine göre Türkiye gelen turist sayısı bakımından 29 milyon turistle dünyada altıncı, uluslararası turizm gelirlerinde ise 23 milyon dolar ile dünyada on ikinci sırada yer almaktadır. UNWTO’ya (2012) göre Türkiye 23 milyon dolar ile Dünya uluslararası turizm gelirlerinde yüzde 8’lik bir paya sahiptir. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2002 yılında yaklaşık 13,2 milyon olan Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı, 2011 yılında yüzde 137,3’lük bir artış göstererek 31,4 milyon kişiye ulaşmıştır. Gelen yabancı turist sayısına paralel olarak turizm gelirleri de 2002 yılından 2011 yılına yüzde 93,2’lik bir artış göstererek, 11,9 milyar dolardan 23 milyar dolara çıkmıştır. Turizm, pek çok sektörden farklı olarak birçok alt faaliyet alanını barındırmakta ve birçok sektörle iç içe olduğundan diğer sektörlerin gelişimine doğrudan ivme kazandırmaktadır. Konaklama tesisleri, yeme, içme ve eğlence hizmetleri, ulaştırma ve taşımacılık, ticaret, eğitim, sağlık, tarımsal üretim ve gıda, vb. birçok sektör turizmden doğrudan ve karşılıklı olarak etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.

DOĞU KARADENİZ'İN AJANTAJI DOĞASI
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde turizmin gelişmesiyle birlikte birçok doğal faktörün sağlandığını dile getiren Kaldırım, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin coğrafi şartları büyük sanayi yatırımlarını engellerken öte yandan turizmin gelişmesi için birçok doğal avantajı vardır. Bölgesel turizmin niteliği, özellikle kırsalın kalkınmasına fırsat tanıyabilecek niteliktedir. Ülkemizin turizmden elde ettiği gelirin turist sayısı paralelinde bir artış hızına sahip olmadığı görülmektedir. Bunun nedeni ise, ülkemizde turizmin daha çok geleneksel kıyı turizmi odaklı olması ve bu durumda mevsimsellik ile turizmin yeterince çeşitlendirilememesi olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle Türkiye Turizm Stratejisi 2023 belgesinde alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi ile tematik turizm gelişim koridorlarının oluşturulması strateji olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi değerler önemli bir alternatif olarak öne çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

TURİZMDEN ALINAN PAY YETERLİ DEĞİL
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak turizmde büyümek için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Kaldırım, “TR90 Bölgesi’nin genel itibariyle Türkiye tüketiminden aldığı toplam pay yüzde 3,1 civarındayken, Bölge’nin Türkiye’de yapılan toplam otel ve lokanta harcamalarından aldığı pay yüzde 2 civarındadır. Türkiye’nin diğer bölgelerinin turizm faaliyetlerinden almış olduğu paya bakıldığında, TR90 Bölge’sinde turizmden elde edilen gelirin yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Bölge içerisinde yapılan harcamalardan otel ve lokantaların aldığı pay ise yüzde 3 civarındadır. Biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynaklar açısından oldukça zengin olan bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Türkiye Turizm 2023 Stratejisi’nde yayla koridoru olarak gösterilmiştir.

Samsun’dan Hopa’ya kadar olan alanda yayla turizminin geliştirilmesi ve alternatif turizm türleri ile birleştirilerek turistler için daha cazip hale getirilmesi önerilmiştir. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı kurulduğu günden bu yana 3 yıldır turizmin gelişmesi için faaliyetler yürütülmektedir. Başta mali ve teknik destekler olmak üzere, tanıtım, koordinasyon, arge, işbirlikleri, yatırım vb. alanlarda birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, bölgesel kalkınma araçlarının tespiti ve yerel kaynakların harekete geçirilmesi amaçlarıyla yaptığı bölge planı ve saha çalışmalarında turizmi hem sektörel hem de beşeri gelişimin önemli bir aracı olarak belirlemiştir. Bu amaçla turizm olgusunu tabana daha çok yerleştirmek, elde edilen katma değeri artırmak, turizmi çeşitlendirmek ve en önemlisi tüm bunları yaparken doğal dengeyi ve doğayı koruyarak sürdürülebilir bir anlayışla ve diğer kuruluşlarla işbirliği içerisinde yapılmasını sağlamak amacıyla politikalar üretilmiş ve yol haritaları belirlenmiştir” diye konuştu.

TRABZON'DA 5 YILDIZLI 5 OTEL HEDEFİ

TRABZON'DA 5 YILDIZLI 5 OTEL HEDEFİ
DOKA’nın destekleriyle birlikte turizmde farkındalık sağlandığını söyleyen Kaldırım, “DOKA, turizm alanında bugüne dek toplam 5 farklı mali destek programında 149 projeye 29 milyon TL tutarında destek sağlamıştır. Böylece özellikle turizm alanında bölgede farkındalık sağlanmış, yeni değerler turizme kazandırılmış, turizmde önemli sayıda çeşitlendirme sağlanmış ve birçok alt yapı sorunu giderilmiştir. En önemlisi ise verilen desteklerin çarpan etkisi sayılabilecek, yeni yatırımları bölgeye çekmesi olarak kabul edilebilir. Örneğin, mevcut yatırımlarla birlikte Trabzon’daki 5 yıldızlı otellerin sayısının önümüzdeki yıl itibariyle 5’e çıkarılması planlanmaktadır.

Turizme verilen desteklerin yanında Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm ve yatırım imkanlarının tanıtılması adına tüm kesimlerle işbirliği içinde çalışılmaktadır. Ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn gibi Arap ülkeleri olmak üzere, Çin, Japonya, Almanya, Amerika gibi dünyanın farklı ülkelerinde fuarlara katılım, birebir ziyaretler ve işbirliği organizasyonları gibi faaliyetlerle tanıtımlar devam etmektedir. Bunun yanı sıra yabancı medyada yer alınması, yabancı gazetecilerin ve tur operatörlerinin bölgemizde ağırlanarak turizm olanaklarının tanıtılması yakın dönemde gerçekleştirilen faaliyetler arasındadır. Yürütülen faaliyetlerde mevcut turizm kaynaklarının etkin, dengeli ve sürdürülebilir kullanımının yanında turizm türlerinin ve aktivitelerinin çeşitlendirilmesi en temel hedeflerimizdendir.

Doğu Karadeniz’in başta eko turizmde alternatifsiz bir destinasyon haline getirilmesi, sağlık ve spor turizminde mevcut alt yapı ile önemli bir destinasyon olması, tarihi ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılarak tarihsel ve otantik kültürün kültür turizmine kazandırılması, Trabzon Limanı’nın önemli kruvaziyer limanlarından biri olması, turizmin tüm seneye yayılması için kayak kış turizmi potansiyelinin hayata geçirilmesi ve bölgenin eşsiz flora ve fauna zenginliği ile benzersiz doğasının aktiviteler ile doğa turizminde yurtiçinde nitelikli bir üs konumuna getirilmesi hedeflenmektedir ve mümkündür” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler