Trabzon TÜMSİAD'dan esnafa uyarı

 Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, sağlam ortaklıklar kurulmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde küçük esnafın yüzde 50’sinin iş yerini kapatmak zorunda kalacağını söyledi.  Ülkemizin ekon

Trabzon TÜMSİAD'dan esnafa uyarı

 

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, sağlam ortaklıklar kurulmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde küçük esnafın yüzde 50’sinin iş yerini kapatmak zorunda kalacağını söyledi. 
 
Ülkemizin ekonomik gelişmeler açısından Avrupa ülkelerinden çok daha iyi göründüğünü, özelikle Batı ve Doğu Avrupa ülkelerinin hala global krizin etkisi altında olduğunu belirten Atmaca “Malumunuz Yunanistan ve bazı Avrupa ülkelerinin Euro bölgesinden çıkartılması dahi gündeme gelebiliyor. Ancak Avrupa’nın bu kötü ekonomik göstergesinin yanında oturmuş bir ticari yapılarının da olduğunu hatırlatmak isterim” dedi.
 
Ülkemizde Avrupa’nın aksine ticari yapının henüz oturmadığını belirten Atmaca “Genelde esnafımız küçük olsun benim olsun zihniyeti güderek küçük sermayelerle uzun yıllar boğaz tokluğuna çalışarak varlığını idame etmeye çalışmaktadır. Bu fikriyat geldiğimiz noktada dünya ticaretinin kabullenmediği bir yapıdır. Dünyada ticari sınırlar kalkmıştır. Bu durum rekabeti daha da zor hale getirmiştir. 
 
Bugün Trabzon’a baktığımızda da bunu görüyoruz. Sürekli olarak alışveriş merkezleri kuruluyor. Dev firmalar yanı başımıza şubeler açıyor. Ticaretin döndüğü her alanda bu var. Otomotiv, İnşaat, Gıda, Giyim. Bu Kapitalizmin bir parçası. Buna engel olamayız. Ancak elimizi kolumuzu da bağlayarak da oturamayız” diye konuştu.
 
KOSGEB tarafından küçük esnafı bir çatı altında toplamak için çalışmalar yapıldığını hatırlatan Atmaca “Bu programa katılan ortaklar devlet hibelerinden faydalanmasının yanında pek çok avantaj sağlıyor. Her işletmeye ayrı makine, ayrı personel, ayrı işyeri, ayrı vergi ve sabit gider maliyetlerinden kurtulmanın yanında rekabetçi bir yapı da kazanabiliyor. Ayrıca bu esnafın gelişimin önünü açıyor. Atıl kalan değerlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu ortaklıklar ticaret ve üretimin olduğu her sektörde yapılabilir. Kurulabilecek sağlam ortaklıklar üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracaktır. 
 
Bunu yapamazsak en fazla 10 yıl içinde bölgemizdeki küçük esnafın en az yüzde 50’si kapatmak zorunda kalacaktır. Bakıyorsunuz birinin sermayesi var ama gelişime açık değil. Başka birinin ticari fikirleri var ama yeterli sermayesi yok. Bunlar ticaretin önünü kesen sorunlar. Biz TÜMSİAD olarak kurulduğumuz ilk günden beri bunun mücadelesini veriyoruz. Bu sağlam ortaklıkları inşa etmek için eğitimler, seminerler düzenliyoruz. Üyelerimize bunu aşılamaya çalışıyoruz. Şükürler olsun ki geldiğimiz noktada yol aldığımızı görüyor olmak bizleri sevindiriyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler