Trabzon teşviği bekliyor

Konu ile ilgili olarak Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile Trabzon Esnaf ve Sanatkar

Trabzon teşviği bekliyor
Konu ile ilgili olarak Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara imzasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Bakanlar Kurulu üyeleri ve Trabzon Milletvekillerine tekrar bir rapor daha gönderilerek teşvik tabelinde bulunuldu.
 
TRABZON’DA BU YILIN İLK 2 AYINDA 4 BİN 500 KİŞİ İŞSİZ KALDI
 
Raporda; 5084 sayılı yasanın 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesinden sonra, Trabzon’da ve bölgede gerek yerel gerekse il dışından gelen yatırımların ciddi oranlarda etkilendiği belirtilerek şöyle denildi:
 
“Bu dönemde sadece Trabzon il bazında 2013’ün Ocak-Şubat dönemini kapsayan ilk iki ayda SGK verilerine göre 4 bin 500 istihdam kaybı yaşanmıştır. Aradan geçen süre zarfında da istihdam kaybı yeri doldurulamaz bir şekilde devam etmektedir. Yine keza yatırımlarda da olumsuz etkilenme gözlemlenmiştir. 2012 Ocak-Şubat döneminde 6 adet olan yatırım teşvik belgesi sayısı, 2013 yılının aynı döneminde 4 adet belgeye düşmüştür. Ayrıca, 2012’de Ocak-Nisan döneminde 371 milyon 814 bin 419 dolar olan ihracatımız, 2013’ün aynı döneminde 351 milyon 158 bin 426 dolara gerilemiştir. Doğu Karadeniz’in merkez ve lokomotif ili olan Trabzon’daki bu olumsuz gelişmeler bölge illerimizde de görülmektedir. Gerek ilimizde gerekse bölgemizde ki bu olumsuzluğun alınacak acil tedbirler ile giderilmesi zaruridir.”
 
YENİ BİR İSTİHDAM TEŞVİĞİ ŞART
 
5084 sayılı yasanın 1 Ocak 2013’ün sonundan itibaren uzatılmaması ile finansman ve dönüşüm zorlukları yaşayan işletmelerin 2012’nin son çeyreğinde ekonominin yavaşlatılması ve orta vadeli programın uygulamaya konması ile istihdam daralmasına neden olduğu belirtilen raporda “Ekonomik ve mali sorunlarla karşılaşan 5084 sayılı yasadan yararlanan firmalarımız, yeni istihdam teşvikleri için beklentileri bulunmaktadır. Kademeli sisteme dönüştürülmesi öngörülen istihdam teşviki, 5084 sayılı yasanın sağladığı katkıyı sağlamayacaktır.
 
Dolayısıyla yeni öngörülen kademeli teşvik istihdamda beklenilen hareketi veremeyecektir. Orta Vadeli Programın hedefleri arasında özellikle yeni istihdam hedeflenmiştir. Geçmiş 10 yıl içinde 5084 sayılı istihdamın teşviki yasasının uygulandığı 49 ilde vergilerde yüzde 61 ve ihracatta ise yüzde 62 artış sağlanmıştır. Tekrar bu verilerin yakalanabilmesi için 5084 sayılı yasanın etkisini verebilecek yeni bir istihdam teşviki uygulanmalıdır. Önemli bir konuda, ülkemizde Kalkınma Ajansları kurulurken sosyo-ekonomik verileri birbirine yakın olan iller bir arada tutularak ajanslar kurulmuştu.
 
Bu açıdan son teşvik yasasından yararlandırılırken Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı içerisindeki illerimizden; Gümüşhane, Ordu, Giresun 5. Bölge, Artvin, Rize 4. Bölge, Trabzon 3. Bölgeye alınmıştır. Bu durum bölge içinde ciddi dengesizlik yaratmaktadır. Bölgenin merkezi ve lokomotifi olan Trabzon’un istihdam teşvikinin dışında tutulması DOKA bölgesi içerisindeki diğer illerin de gelişimini olumsuz olarak etkileyecektir ve bölge içi dengesizlikleri daha da artıracaktır” ifadeleri kullanıldı.
 
TRABZON’UN TEŞVİKTE 5. BÖLGE TALEBİ
 
Trabzon’un 5. bölgedeki istihdamı teşvik sisteminden yararlandırılması istenilen raporda “Ayrıca istihdamın teşviki düzenlemesinde aynı kalkınma ajansı bölgesinde yer alan illerden Giresun, Ordu, Gümüşhane, Rize, Artvin ve Trabzon’un 5. Bölge istihdamı teşvik haklarından yararlandırılmasını en uygun çözüm olarak değerlendirmekteyiz.
 
Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın içindeki illerin merkezi ve lokomotifi olan Trabzon’un istihdamı teşvik sisteminde 45 bölgede değerlendirilmesinin, bölgenin diğer bütün illeriyle birlikte gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkı sağlayacağı, aksi takdirde, Trabzon ekonomisinin geriye gitmesinin diğer illeri de olumsuz etkileyeceği açıktır. Bu durum bölgenin bir bütün olarak gerilemesine neden olacak ve dolayısıyla Türkiye’nin 2023 vizyonu olan bütün bölgeleriyle birlikte kalkınma hedefine ters düşecektir. Buradan bir kez daha vurgulamak gerekirse, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Artvin’in 5. Bölge, Trabzon’un ise 5. bölgedeki istihdamı teşvik düzenlemesinden yararlandırılmasını bütün bir bölge olarak talep etmekteyiz” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler