Trabzon- Sochi ilişkileri değişecek

Trabzonlu iş adamları, Trabzon ile Rusya'nın Soçi kenti arasında oluşturulacak uçak seferlerinin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri büyük ölçüde artıracağını düşünüyor.  Türkiye'den ve Trabzon'dan deniz yoluyla yapılan ihracatın en önemli noktalarından

Trabzon- Sochi ilişkileri değişecek

Trabzonlu iş adamları, Trabzon ile Rusya'nın Soçi kenti arasında oluşturulacak uçak seferlerinin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri büyük ölçüde artıracağını düşünüyor.

 

Türkiye'den ve Trabzon'dan deniz yoluyla yapılan ihracatın en önemli noktalarından olan Soçi Limanı'nın 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren 2014 Soçi Kış Olimpiyatları nedeniyle kapatılmasının ardından, bu ülkeyle yapılacak ihracat için yeni liman arayışları sürüyor.

İşadamları yeni limanlar üzerinde çalışırken, Soçi Limanı'nın kapanması Trabzonlu ihracatçıların çok büyük ekonomik kayıplara uğramasına neden oldu.

    

PAZARA HIZLI VE GÜVENLİ ŞEKİLDE ULAŞMAK İSTİYORLAR

    

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon ile Soçi arasında liman bağlantısının kopmasının ardından ihracatçıların olumsuzluklar yaşamaya başladığını ifade ederek, ''Trabzon ile Soçi arasında havayolu ulaşımı zaten yok. Uzun bir süredir bu ulaşım kesik. Havayolunu bölge işadamları olarak açmak için Trabzon'da yapılan özel sektör girişimlerine süreklilik kazandıramadık. Havayolu için THY veya Anadolujet'in bu hatta destek vermesi gerekiyor'' dedi.

 

Trabzon'un iddialı bir kent olduğunu, insanının inatçılığı ile başarma azminin hiçbir zaman kaybolmadığını vurgulayan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

     ''Türkiye'nin 2023 stratejisinde dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi var. Trabzon da kendi önüne 10 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koydu. Trabzon, bu hedefe ulaşmak için gerekli altyapı olanaklarına öncelikle kavuşmak istiyor. İlk planda Avrasya pazarından etkisini daha da yükseltmek isteyen Trabzon, bu pazarın en büyük dilimini oluşturan Rusya Federasyonu'nun güney bölgesine uçak seferlerinin başlatılmasına destek olunmasını istiyor. Doğu Karadeniz'in tek uluslararası havaalanından Trabzon'dan Soçi'ye uçak seferlerinin ticareti dolayısıyla da ihracatı tetikleyecek küçük ama önemli bir imkan olarak görüyoruz. Doğu Karadenizli işadamlarının pazara hızlı ve düzenli ulaşma arzu ve isteği elbette ki ülkemizin çıkarına ve yararına sonuçlar taşımaktadır.''

    

HAFTADA İKİ GÜN UÇAK SEFERİ

    

Rusya ile Türkiye arasında anlaşmaya varılan vizesiz geçişin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere katalizör etkisi yapacak önemde olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:

''Vizeler kalkarken, Rus halkının dışa açılımında ilk durağı olan Doğu Karadeniz ile uçak bağlantısının yapılmasına destek verilmesi gerekmektedir. Ulaştırma Bakanlığımız, Doğu Karadenizli işadamları, ihracatçıları, sanayicileri, tüccar ve esnafın beklentisi olan Trabzon-Soçi uçak seferleri istemine sessiz kalamayacağını umuyoruz. Bu uçak seferleri sadece Doğu Karadeniz'in değil, aynı zamanda Doğu Anadolu başta olmak üzere diğer bölgelerimizdeki işadamlarımızın da bu pazarda etkili olmasını sağlayacaktır. 2023 hedeflerine ulaşmamız doğrultusunda Rusya Federasyonu ile ticari ilişkilerimizi istenilen seviyeye ulaştırabilmek için, Trabzon-Soçi uçak seferlerinin haftada iki gün yapılabilmesi işadamlarımızın bölgeye ulaşımı açısından çok önemlidir. Söz konusu seferler Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinin başlangıcından beri önemli bir ticaret köprüsü oluşturan Trabzon-Soçi hattının gelişmesi için büyük katkı sağlayacaktır.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel