Trabzon SGK dolandıranlar yakayı ele verdi

Trabzon’da 2008 yılında bugüne kadar bin 23 kişinin anlaşmalı boşanma yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan haksız maaş aldığı belirlendi.  Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Sosyal Güvenlik İl Müdürü Musa Bulut, 2008 yılında bugüne kadar bin 23 ailenin anl

Trabzon SGK dolandıranlar yakayı ele verdi
Trabzon’da 2008 yılında bugüne kadar bin 23 kişinin anlaşmalı boşanma yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan haksız maaş aldığı belirlendi. 
 
Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Sosyal Güvenlik İl Müdürü Musa Bulut, 2008 yılında bugüne kadar bin 23 ailenin anlaşmalı boşanma yaparak kurumdan haksız maaş aldığının belirlendiğini ve bu kişilerin aldıkları maaşları idari yada haciz yoluyla geri alındığını söyledi. 
Konuyla ilgili olarak Ekim 2008 yılında SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı'ndan olmak üzere 940 kişinin incelemeye alındığını belirten Bulut, bunlardan 925’nin anlaşmalı olduğunu tespit etiklerini belirtti. Söz konusu tarihten bugüne kadar bu konuda bin 23 anlaşmalı boşanma tespit edildiğini kaydeden Bulut, “Muvazaalı (anlaşmalı) borçlanmayla alakalı kuruma intikal eden şikayet ve ihbarlar kısa sürede değerlendirildi. Bu anlamda denetimlerimiz çevresel incelemeler yaparak bu alanda ciddi çalışmalar yaptılar. Yaptığımız tespitler neticesinde bir çok ailenin haksız maaş aldığını belirledik ve bunların maaşlarını iptal etik. Bu alanda 2008 yılından bugüne kadar maaşını iptal etiğimiz kişi sayısı bin 23 olarak gerçekleşmiştir. Bu ailelerin arasında 2 yıl maaş alanları bile belirledik. Bize bu ihbarlar 'Alo 170 Hattı'ndan, tahsis talebi yada BİMER aracılığı ile yapıldı” dedi.
 
TESPİT EDİLEMEYEN ANLAŞMALI EVLİLİKLER DE VAR
 
Bu anlamda tespit edilemeyen boşanmaların bulunduğuna da dikkat çeken Müdür Bulut, “Mutlaka tespit edemediğimiz boşanmalar vardır. Çevresel araştırmada tespitten kaçan mutlaka vardır. Burada vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyorum. Öncelikle buna tevessül edilmemesini, devletimizin bir kaynağının israfı olduğunu ve bunun bir dolandırıcılık olduğunu ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla buna tevessül eden veya etmeyi düşünen insanlarımızı duyarlılığa, hassasiyete davet ediyorum. Kurum olarak bu konuda gerekli yaptırımları uyguluyoruz ailelerin maaşlarını iptal ediyoruz. Geçmiş dönemde kurumumuzdan haksız olarak aldıkları maaşlar kanuni faizleriyle birlikte önce idari olmazsa icra yoluyla tahsil ediyoruz. Bu aileleri savcılığa suç duyurusunda bulunuyor idik ancak son yapılan bir düzenleme ile artık suç duyurusu uygulanmıyor. Ancak idari ve mali açıdan ciddi yaptırımları var” diye konuştu.
 
YAŞLILIK MAAŞI ALANLAR DİKKATİNE
 
Hayatını kaybeden yaşlıların maaşlarını çekenleri de takibe aldıklarını ifade eden Müdür Bulut, “Yaşlı aylığı almakta iken ölen vatandaşlarımız mevcut. Burada hak sahipleri, öldüğü tarihte veya birkaç gün önce öldükten sonra tahakkuk eden aylıklarının kendilerine ait olduğunu düşünerek bu aylıkları bankadan çekmektedirler. Bununla ilgili takipler yapmaktayız ve hak etmedikleri maaşları kendilerinden almaktayız. Bu konudaki uygulamamız şöyle. Ölüm tarihinden sonra banka hesaplarına yatan maaşlar kesinlikle onların hakları değil. Dolayısıyla bu paranın çekilmemesi gerekir. Bu konuda bilgi sahibi değillerse şunu yapmalarını tavsiye ediyoruz. Yakınları, annesi babası ölen kardeşlerimizin SGK ile irtibata geçerek bu aylıklarının çekilip çekilmemesi yönünde bilgi edinmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Öte yandan 2008 yılından 2012 yılına kadar 925, 2012 yılında 71, 2013 yılında 20, 2014 yılında ise 7 ailenin muvazaalı boşanma yaptığı tespit edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler