Trabzon organ bağışına nasıl bakıyor?

Günümzde hayati öneme sahip olan ve hayat kurtaran organ bağışı üzerine Trabzon İl Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner Haber61'e konuştu.Dr Güner   arkadaşımız Emine Çakır'ın Organ Bağış Haftasında  sorularını yanıtlarken  Trabzon'da organ bağışına

Trabzon organ bağışına nasıl bakıyor?

Günümzde hayati öneme sahip olan ve hayat kurtaran organ bağışı üzerine Trabzon İl Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner Haber61'e konuştu.

Dr Güner   arkadaşımız Emine Çakır'ın Organ Bağış Haftasında  sorularını yanıtlarken  Trabzon'da organ bağışına olan bakış açısı, beklentiler ve  şu ana kadar yapılan organ bağışı ile ilgili olarak bilgiler verdi 

 

Vatandaşlar organ bağışına önyargılı bakıyor,siz bu konuda yeterince bilgilendirme yapıldığını düşünüyor musunuz?

Organ bağışı farkındalığını arttırmak için yılın çeşitli zamanlarında bu konu ile ilgili toplantılar yapılmaktadır.Bu hafta zaten Organ Bağış Haftası olduğu için hem okullarda hem kurumlarda dahada aktif olarak çalışmalar yapılmaktadır. Organ bağışında duyarlığılığın arttırılması için toplantılarımız sürmektedir.Bunun için öncelikle yardımseverliğin gelişmesi gerekir. Olayın bir çok  boyutu var.Bu konularlada ilgilenme çabalarımız sürmektedir.Halkı bilinçlendirmek için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.

Organ bağışı konusunda Trabzon ne durumda? Sizce yeterli bağış yapılıyor mu,hastaların beklentileri karşılanıyor mu?

Yıllara göre konuşursak organ bağışı 2010 yılında 185 iken , 2011 yılında 231'e 2013 yılında ise 290'ye yükselmiştir.Tabiki yeterli bağış sayılamayabilir ancak kişi sayısının artışı beyin ölümün gerçekleşmesiylede paralel olmalıdır,yoğun bakımda yatan hastaların organlarını beyin ölümleri gerçekleşmeden alma gibi bir şansımız yok.Bu  konuda beyin ölümü bildirimi de çok önemli.Çünkü beyin ölümü gerçekleşen kişininin beyni sıvılaşır ve bu kişinin artık beyni geri dönmez dolayısıyle bu halde olan bir beyin için bizim belli ölçüm kriterlerimiz var.

Artık beyine hiç kan gitmez,solunum merkezi durmuştur tamamen yok olmuştur.Tüm bu kriterleri sağlayan kişilerin beyni ölmüş ama makinaya bağlı olduğu için böbrekleri hala çalışıyordur.Yani ancak bu durumda olan hastalara beyin ölümü bildirimi yapılabilir ve organları bağışlanabilir.Yoksa ölmüş kişinin organları alınamaz.Bu yüzden biz beyni ölmüş hastaların tedavisini çok iyi yapmaya çalışırız ki organları yaşasın ve bağış gerçekleşsin. Tamamen ölmüş aradan zaman geçmiş kişinin zaten organlarıda ölmüştür.Ve artık nakil konusunda bir işe yaramaz.Bu noktada bu konuda da bilinçlenmek doğru zamanda bağış kararı vermek çok önemli.

İstatisliklere bakılırsa yıllar geçtikçe vatandaş bilinçlenmiş mi?

Bu hafta organ bağışı konusunda stant açtık.Stant şu an devam ediyor.Bugün itibariyle standımızı yine Meydan Parkında kurduk.Arık yeni bir sistem kuruldu.Bağış yapmak isteyenlerin bilgileri alınım sisteme girilecek daha sonra kendisine organ bağış kartı verilecek ve bu kişi organ bağışı yaptığı zaman sistemden bulunacak.Yakınlarının iziniyle organ bağışı yaptığımız için bu sistem çok işimize yarayacak.Çünkü hasta öldüğü zaman eğer sağlığında bu izni vermişse yakınları organ bağışısını daha rahatlıkla kabullenebiliyor.2009 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde organ nakli ameliyatlarımız başlamıştır.

Yıllara göre organ nakili ameliyatları şu şekilde gerçekleşmiştir;

2009 yılında beş böbrek nakli yapıldı.

2010 yılında dört böbrek nakli yapıldı.

2011 yılında karaciğer nakli merkezimizde açıldı ve hem böbrek hem karaciğer nakli yapılmaya başlandı.Dokuz böbrek nakli,dört karaciğer nakli yapıldı.

2012 yılında onbir böbrek nakli,üç karaciğer nakli yapıldı.

2013 yılında ise on böbrek nakli,altı karaciğer nakli yapıldı.

Hem karaciğer hem böbrek nakli ameliyatlarımız başarıyla devam etmektedir ve hastalarımızda mutlu sonuçlar vermektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler