Trabzon müzeleri kaç ziyaretçiye ulaştı?

Müzeler Haftası Trabzon’da kutlandı.  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da kazı çalışmalarının başlatılmasını istedi. Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer 500 bin ziyaretçiye ulaşıldığını belirtirken İl Kültür ve turizm

Trabzon müzeleri kaç ziyaretçiye ulaştı?
Müzeler Haftası Trabzon’da kutlandı.  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da kazı çalışmalarının başlatılmasını istedi. Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer 500 bin ziyaretçiye ulaşıldığını belirtirken İl Kültür ve turizm Müdürü İsmail Kansız da Sümela Manastırının kapalı bölümlerinin de ve Kızlar manastırının da ziyarete açılacağını söyledi.
 
Düzenlenen törenlere Trabzon Ortahisar Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Aydoğdu, Rusya Federasyonu Başkonsolosu Dmitry Talanov, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,  İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon müzeler müdürü Nilgün Yılmazer çeşitli kurum müdürleri, sanatçılar ve davetliler katıldı.
 
TRABZON MERKEZİ BİR MÜZE
 
Sahip olduğu tarihi eserler ile Trabzon’un çok önemli bir kent olduğunu belirten TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu UNESCO’ya kayıtlı eserlerin sayısının artırılmasının gelecekte önemli olduğunu işaret etti. “Kültürel varlıklar açısından bütün dünyanın Trabzon’u tanıması sağlanacaktır. ”dedi.  Trabzon şehrinin merkezinin bir müze olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, “ Trabzon surları ve sur içindeki yapılar ile çevredeki eserlere baktığımız zaman gerçekten henüz kazıları yapılmamış, gün yüzüne çıkmamış eserlerin sadece toprak altında kaldığını söylemekte yarar var. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde yapılacak kazılarda yeraltı zenginliklerimizi yeryüzüne çıkararak şehrimizin tarih kültür turizminde alacak olduğu katkıyı artırmış olacağız. ”şeklinde konuştu.
 
İPEKYOLU MÜZESİ ZİYARETE AÇIK
 
Batı ve Uzakdoğu ülkelerinden turistlerin bölgemize gelmesi için çalışmalar yapıldığını anımsatan Hacısalihoğlu Trabzon’a gelen yabancı turist sayısının kısa sürede on katına çıkabileceğini, bu anlamda müzelerin sayısının artırılmasında yarar olduğunu dile getirdi.  Bu konuda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir sorumluluk aldıklarını ifade eden Hacısalihoğlu Özel İpekyolu Müzesinin ülkeye kazandırıldığını söyledi. Açılan müzede Fatihin Hocası Molla Hüsrev’in 500 yıl önce yazdırmış olduğu kitap, Yıldırırım Beyazıt’ın sadece üç adet yazdırmış olduğu kitaplıların biri bu müzede sergilenmektedir. Aynı zamanda Trabzon eyalet mührünün de bulunduğu İpekyolu müzesinde yaklaşık iki yüz eser bulunmaktadır.
 
TRABZONDA KAZI ÇALIŞMALARININ BAŞLATILMASINI BEKLİYORUZ
 
Hacısalihoğlu, şöyle konuştu. “Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müzeler Müdürlüğü ve çalışanlarının katkıları ile bu müze hayata geçirildi. Sahip olduğumuz güzel bir altyapı var. Bu eserlerin hepsinin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bir eseriniz olur ama bu eserin değerini ortaya koyamadıktan sonra bir anlamı yok. Bu nedenle kazı çalışmalarının Trabzon’da başlatılması ve eserlerimizin kurtarılmasını bekliyoruz. Ayrıca birçok ailenin elinde tarihi değeri olan eserlerin de müzelerde sergilenmesine katkı vermeliyiz.”
 
KIZLAR MANASTIRI AÇILIYOR, SÜMELANIN KAPALI BÖLÜMLERİDE ZİYARETE AÇILIYOR
 
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız harap vaziyette bulunan Kızlar Manastırı’nın en yakın zamanda kültür ve turizm hizmetine sunulmak üzere yenilemenin tamamlanmış olacağını dile getirdi. Sümela Manastırında yapılan çalışmalarında son noktaya geldiğini kaydeden Kansız, Roleve Anıtlar müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar ile beraber yenileme aşamasına gelen Sümela Manastırı artık sadece mevcut yerleri ile değil, kapalı alanları ile de beraber ziyaretçinin beğenisine açılmış olacağını duyurdu. Kansız, “Belki de yeni fonksiyonlar eklemlenerek belki de dünya kültür mirası ile yarışır bir şekilde insanlığa sunulacaktır.” Dedi.
 
KULTÜRÜ ZENĞİN BİR KENTTE ÖZEL İPEKYOLU MÜZESİ İÇİN TTSO ‘YA TEŞEKKÜR
 
Trabzon’un kültür varlıkları anlamında zengin bir kent olduğunu ifade eden Kansız bu kültür varlıklarına sahip çıkma anlamında da gerçekten bir bilinç oluştuğunu kaydetti. Bu bilinci milletimizle beraber sürdürme konusunda toplumsal mutabakat sağlanmış olduğunu, bunun kendilerini çok memnun ettiğini dile getirdi. Kansız, şöyle konuştu: “Umarım ileri ki yıllarda el atılmamış, yenilenmemiş tarihi kültür varlığımız kalmayacaktır. Bütün bunlar kültür ve turizmin hizmetine sunulmaktadır.  Şehrimizin Kültür ve Turizm alanına bugüne kadar çok ciddi katkılar veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız son olarak özel İpekyolu müzesi ile katkılarını daha da ileri boyuta taşımıştır. Kendilerine teşekkür ediyoruz huzurlarınızda. Kültürü zengin bir kentte hep yaşamanın mutluluğunu hep birlikte paylaşalım.”
 
TRABZON MÜZELERİNE 500 BİN ZİYARETÇİ 3.750  MİLYON PARA BIRAKTI
 
Trabzon’da müze faaliyetlerinin 1964 yılında başlatıldığını kaydeden Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer “ Trabzon’da Müzelerimizin sayısı artmaktadır.  Bugün Sümela Ören Yeri Müzesi, Trabzon Müzesi, Gümüşhane İkiz evler Müzesi, Küçük Ayvasıl Müzesi ve Cevdet Sunay Müzelerimiz bulunmaktadır. Ayasofya açık hava deposu yanı sıra Özel Atatürk Köşkü Müzesi ve son dönemde hayata geçirilen Özel İpekyolu Müzesi ile önemli bir gelişme kaydedilmiştir. Bu müzelere 2014 yılında 500 bin ziyaretçi sayısına ulaşılmış ve 3.750 milyon aşan gelir elde edilmiştir. ”dedi.
 
MÜZECİLİKTE TRABZON’UN HEDEFİ İLK ON ARASINA GİRMEK
 
Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer Trabzon Müzeler Müdürlüğü’nün orta ölçekli müze müdürlüğü olmasına karşın ziyaretçi sayısı açısından ülke sıralamasında ilk yirmi arasında bulunduğunu aktardı. Trabzon’un hedefinin ilk on müze müdürlüğü arasına girmek olduğunu kaydeden Yılmazer, “ Atatürk Köşkü Özel müze olarak faaliyet göstermektedir. Bu müzenin açılışından uzun bir aradan sonra şehrimizde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi hayata geçirilmiştir. ”şeklinde konuştu.
 
Açılış konuşmalarının ardından yöresel elbiseler içerisinde Kırımlı Sanat Müziği Sanatçısı Selma Ağat sanatçısı üç eser seslendirerek katılımcılara güzel anlar yaşattı.  Feminart Kadın sanatçıları resim sergisi ve mehteran takımı konseri ile etkinlikleri gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler