Trabzon Kürtaja köprü mü oldu?

 Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.net Türkiye ile Gürcistan arasında yaklaşık bir yıl önce, sarp sınır kapısında yapılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan devlet başkanı Mihael Şaakaşvili'nin katıldığı törenle başlatılan kimlikli geçiş uygulama

Trabzon Kürtaja köprü mü oldu?

 

Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.net 

Türkiye ile Gürcistan arasında yaklaşık bir yıl önce, sarp sınır kapısında yapılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan devlet başkanı Mihael Şaakaşvili'nin katıldığı törenle başlatılan kimlikli geçiş uygulaması Türklerin bu ülkeye akın etmesine neden oldu. Bir lira gibi sembolik bir ücret ödeyerek geçiş yapan Türk vatandaşların, çoğu turistik amaçlı bu ülkeye giderken, özellikle kumarın yasal olduğu Gürcistan'a bu amaçla giden Türk vatandaşlarının sayısının küçümsenmeyecek bir rakam olduğu belirtiliyor. Rize Ticaret ve Sanayi odasının verilerine göre, Türkiye'den Gürcistan'a ayda yaklaşık 200 bin kişi geçiş yapıyor.

GÜRCİSTAN, KÜRTAJIN YENİ ADRESİ

Gürcistan'a turistik gezi ve kumar oynamak için yapılan geçişlerden sonra iki ülke arasında yeni bir sektör gelişmeye başladı.. Türkiye de Sağlık bakanlığı tarafından kürtaj konusunda hazırlanan yasa tasarısı henüz yürürlüğe girmemesine rağmen, İstenmeyen gebelikten kurtulmak için Türk vatandaşlarının Gürcistan da bulunan hastanelere ve özel klinikleri tercih etmeye başladılar. Karadeniz'in yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden kadınların bu ülkeye giderek kürtaj yaptırdıkları bildirildi. Türk vatandaşlarının kürtaj konusunda bu ülkeyi tercih etmelerinin başında ise ekonomik şartların geldiği bildirildi. TÜRKİYE'DE 500-800 LİRA ARASI Türkiye'de yasal olarak 10 haftalığa kadar olan istenmeyen gebelikler için yapılan kürtaja 500-800 lira arasında ücret ödenirken, Gürcistan yasalarına göre 14 haftalığa kadar istenmeyen gebelikten kurtulmak için yapılan Kürtaj serbest Bu ülkedeki devlet hastanelerinde yapılan bu kürtajın maliyeti ise 50-60 dolar arasında .

SAĞLIK HERKESE AYNI

Gürcistan'ın Trabzon başkonsolosu, Paata Kalandze Gürcistan'da sağlık hizmetlerinin her vatandaşa aynı ölçüde verildiğini belirterek, "Bizim vatandaşımız ne ise, Türk, Amerikan veya Avrupa'lı vatandaşlarda bu sağlık hizmetinden aynı şartlarda yararlanır. Türkiye'den kürtaj için bizim ülkeye son zamanlarda insanların gittiğini bende duyuyorum bunun istatiski bir rakamı olmaz. İnsanların bunu tercih etmelerinin başında sanırım ekonomik şartlar geliyor. Bizim ülkenin vatandaşı bu konuda ne ücret ödüyorsa Türklerden de o kadar ücret alınır"dedi. 50-60 DOLAR Gürcistan'da Kürtajın özel kilinkilerde ve hastanelerde yasaların izin verdiği şartlar içinde yapıldığını ifade eden Kalandze, "bu önemli bir sağlık sorunu, yani özel muayenelerde bu yapılmaz. Riskli bir operasyon olduğu için hastaneler ve özel kliniklerde yapılmasına müsaade edilir.. Gürcistan yasalarının 14 haftalık istenmeyen gebeliklere kadar kürtaj için müsaade ettiğini sanıyorum. Bizim ve sizin vatandaşlarınız. Artık neyin hangi ülkede daha ekonomik olduğunu bizden daha iyi biliyor" dedi Gürcistan da, Yasalara uygun olmayan bir gebeyi kürtaj eden doktorun yaptığı tespit edilirse para ve hapis cezasının yanı sıra doktor diplomasının iptaline kadar ceza verilebiliyor.

DUYULMASINI İSTEMEYENLER GİDİYOR

Trabzon'da özel muayenehanesi bulunan kadın doğum uzmanı Doktor Ömer Üçüncü, Türk vatandaşlarının bu ülkeyi tercih etmelerinin başında Türk yasalarının izin vermediği kürtajlar olduğunu belirterek, "bana da Kürtaj olmak için 10 haftanın üzerinde gelen hamile bayan oluyor. Ben olmaz diyorum. O da bana Gürcistan'da yapıyorlar oraya gideceğini söylüyor. Bunun dışında yaşı 18 yaşın altında gelen oluyor. Bunlar adli olaylara giriyor, savcının hakimin izni gerekiyor bu nedenle duyulmasını istemiyorlar ve Gürcistan'a giderek burada bu sorunlarından kurtuluyorlar. Evlilik dışı hamilelikler de yapılan kürtajlar da Türkiye'de kayıt altına alınması, insanların bu ülkeyi tercih etmesinde bir başka sebep. " dedi

TÜRK ÇİFTLER GELİYOR

İstanbul-Bakü hattında uluslararası bir firmada yolcu taşımacılığı yapan Hüseyin Gürsoy, Genellikle Azerbaycan ve Gürcistan uyruklu yolcu taşıdığını belirterek, "fakat son dönemlerde özellikle güzergahımız üzerinde bulunan Giresun, Trabzon, Rize illeri çoğunlukta olmak üzere bir çok ilden Türk çiftlerde Gürcistan'a gelmeye başladı.. Evli olup olmadıklarını ve ne için gittiklerini bilmiyorum. Fakat bir çoğunun bana Batum ve Tiflis'te hastane adresi sormaları dikkatimi çekti. Bunlar muayene olmak için bu kadar yolu katlettiklerini sanmıyorum." Dedi

1 LİRA YERİNE 100 LİRA ÖNERİSİ

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu da, kimlikle geçişle birlikte Türkiye'den ayda ortalama 190 bin kişinin Gürcistan'a geçtiğini belirterek, kişi başı 200 lira harcanması halinde bunun 40 milyon liraya yaklaşan bir rakam tutacağını, bunun da bazı sosyal patlamaları beraberinde getireceğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel