Trabzon-İran ticareti geriliyor

 TÜRK-İRAN İş Konseyi ve TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, İran’ın Türkiye’ye uyguladığı yol vergisinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek İran’ın çifte standart uyguladığını söyledi. Ulusoy, “İranlı yetkililerle yaptığımız her toplantıda bunu kendi

Trabzon-İran ticareti geriliyor

 

TÜRK-İRAN İş Konseyi ve TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, İran’ın Türkiye’ye uyguladığı yol vergisinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek İran’ın çifte standart uyguladığını söyledi. Ulusoy, “İranlı yetkililerle yaptığımız her toplantıda bunu kendilerine söylüyorum.
 
‘Bulgar’dan, Macar’dan, Romen’den, Rus’tan yol vergisi almıyorsunuz ancak dost ve müslüman ülke Türkiye’den alıyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz’ diyorum” şeklinde konuştu.
 
Eski Günler Bir Daha Geri Gelmez
 
İPEKYOLU transit taşımacılığının Karadeniz’deki 15 vilayeti ilgilediren bir konu olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Bu taşımacılıkta İran tarafının akaryakıt, Türk tarafının ise yol vergisiyle ilgili sıkıntıları bulunduğunu kaydetti. Hükümetin konuya acilen müdahale etmesi gerektiğini belirten Ulusoy, “Belki eski günler gibi canlı olmayacak ama yine de oldukça iyi bir döneme girebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
TÜRK İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy İran’ın Türkiye’ye uyguladığı yol vergisinden duyduğu rahatsızlığı sert bir dille gündeme getirerek, tepkisini ortaya koydu. İran’ın yol vergisi konusunda çifte standart uyguladığını kaydeden Ulusoy, “İranlı yetkililerle yaptığımız her toplantıda bunu kendilerine söylüyorum.
 
Bana doğru düzgün cevap veremiyorlar. Onlara şunu açık şekilde ifade ediyorum. ‘Bulgar’dan, Macar’dan, Romen’den, Rus’tan yol vergisi almıyorsunuz ancak dost ülkeniz, Müslüman ülke, asırlara dayanan kardeşliğinizin olduğu, tek başına kaldığınızda Amerika’da sizi savunan ülke olarak Türkiye’den yol vergisi alıyorsunuz Bunu kabul etmiyoruz’ diyorum. Zira bunu yapmanın anlamı açık bir şekilde bize ‘ülkeme gelmeyin” demektir. Ben bunu onlara her fırsatta çatır çatır söylüyorum. Cevap da veremiyorlar. Ancak Hükümetimizden de bu yol vergisi sorununu halletmek için destek bekliyorum. Bu problem Hükümet ve bakanlıklarımız tarafından da gündeme getirilmelidir” şeklinde konuştu.
 
TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Türkiye-İran ticaretinde yaşanan sorunlar noktasında acilen adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. İpekyolu transit taşımacılığının sadece Trabzon’u değil, bölgedeki 15 ili yakından ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Ulusoy, bu taşımacılıkta İran tarafının akaryakıt, Türk tarafının da yol vergisiyle ilgili sıkıntıları bulunduğunu dile getirdi. İpekyolu transit taşımacılığının Karadeniz’deki 15 ili ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Ulusoy, Amerikan’ın bazı uygulamalarının da Türkiye açısından sıkıntı oluşturduğunu ifade ederek, “Amerika’nın dünya genelindeki uygulamalarının yanında İran’ı zorlaması bankalar, gümrükler, mevzuatlar açısından bizi de biraz sıkıştırmıştır. Ama yine Türk ve İranlı işadamları hiçbir şey kaybetmemiş, şu veya bu şekilde işlerini yürütmüştür. Son günlerde körfezde olan bazı konularla ilgili gelişmeler var.
 
İnanıyorum ki gelecek günlerimiz daha iyi olacak ama bizi düşündüren yegane konu İranlının kendi vasıtalarına akaryakıt sorunu, İran’ın da bizden aldığı yol vergisi var. Bunlarla ilgili  problemin kesinlikle çözülmesi gerekiyor. Bunları hallettiğimiz zaman işimiz kolaylaşacak. Bu bölgenin 15 ilinin vasıtası çalışacak, oteli, lokantası, çalışacak. Eski günler gibi olmayacak ama oldukça iyi bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel