Trabzon için büyük kayıp!

Türkiye’nin fındık devleri arasında gösterilen Oltan Gıda’nın İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satılmasını değerlendiren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bunun Trabzon için büyük bir kayıp olduğ

Trabzon için büyük kayıp!

Türkiye’nin fındık devleri arasında gösterilen Oltan Gıda’nın İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satılmasını değerlendiren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bunun Trabzon için büyük bir kayıp olduğunu söyledi. 

Oltan Gıda’nın 500 milyon dolarlık ihracatıyla hem ülke ekonomisine hem de bölge ihracatına büyük katkı sağladığını kaydeden Gürdoğan, “Oltan Gıda’nın İtalyanlar'a satılımasını Trabzon için bir kayıp olarak görüyorum. Her ne kadar fabrika burada duracak, İtalya’dan yabancı yatırımcı gelse dahi kendi insanımız tarafından yatırımın devam etmemesini bir eksiklik olarak görüyorum.

Oltan Gıda vergisini buraya veriyordu, 500 milyon dolarlık ihracatı söz konusu. Oltan Gıda'nın satılmasıyla artık Trabzon’un gerçekleriyle yüzleşmesinin zamanı geldi. Trabzon’daki ihracat 1 milyar 150 milyon dolar. Bunun 500 milyonu Oltan Gıda. 400 milyon doları da yaş meyve ve sebzeciler olarak bakarsak her ikisinin toplamı 900 milyon dolar eder. Dolayısıyla Trabzon’un gerçek ihracatının 250 milyon dolar olduğu ortaya çıkacak” dedi.

TÜRKİYE’NİN DÜNYA MARKASI ÇİKOLATASI YOK

Türkiye’nin dünya çapında bir çikolata markası olmadığına işaret eden Gürdoğan, “Ferrreo baktığımız zaman dünya çikolata imalatı ve çikolata markası olarak önder bir kuruluş. Trabzon fındığının yüzde 70-80'ni onlar alıyor. Buradaki amaç fındıktaki üretiminde tekelleşme olabilir. Çünkü Türkiye’nin dünya markası olan bir çikolata markası oluşmamış.

Ferreo, Oltan Gıda gibi büyük bir firmayı almış olmasıyla piyasadaki fiyatı istediği gibi oynayabileceğini göz önüne aldığımız zaman kendi içimizden olmayan yabancı yatırımcılar ve çiftçinin bizim gibi düşünmeyeceğini göz önüne aldığımızda olan yine Trabzon’a olacak. Fındık fiyatları spekülasyona açık olacak diye düşünüyorum. Bana göre Trabzon çok büyük bir sanayi kuruluşunu kaybetmiştir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel