Trabzon hasırına ilgi büyük

Körfez ülkelerinin Trabzon hasır bileziğine ABD’deki vatandaşların ise kazaziye ürünlerine ilgi gösterdiği belirtildi.  Konuyla ilgili bilgiler veren Mücevherat İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, Trabzon hasır bileziği, kazaziye ve t

Trabzon hasırına ilgi büyük
Körfez ülkelerinin Trabzon hasır bileziğine ABD’deki vatandaşların ise kazaziye ürünlerine ilgi gösterdiği belirtildi. 
 
Konuyla ilgili bilgiler veren Mücevherat İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, Trabzon hasır bileziği, kazaziye ve telkâriyi kümelenme yoluyla yurtdışına açılması gerektiğini söyledi. Hong Kong, Las Vegas, Moskova, Münih ve İtalya’daki sektörle fuarlara milli düzeyde katıldıklarını, Trabzon firmalarını da bu fuarlarda görmek istediklerini belirten Güner, bu fuarlara katılım için üretici firmaların bir araya gelerek devletin teşviklerinden yararlanabileceğini belirtti.
 
Güner, Trabzon bileziğine Körfez ülkelerinin yoğun ilgisini olduğunu, özellikle Katar, Kuveyt, Umman, Dubai’de tanıtılması gerektiğine dikkat çekerek Trabzon kazaziyesine ise Amerikalılar’ın büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kahraman ise adını üretildiği kentten alan 'altın hasır' takı ürünlerine dünya pazarlarında talebin gittikçe arttığını söyledi.
Türkiye'de kuyumculuk sektörünün İstanbul'dan sonra en önemli kalesinin Trabzon olduğunu belirten Kahraman, "Anadolu'da Trabzon kuyumculuğuyla ünlüdür. Altın hasır örgü sanatı yöre insanına has bir kültürdür. Yüzyıllardan beri kuşaktan kuşağa ulaşan bu sanat, bugün ev ve atölye ortamında sürmektedir. Ayda 40 kilo civarında, yılda ise 500 kiloya varan altın hasır işlemeciliğinde binlerce gerdanlık, bilezik, küpe, yüzük ve benzeri ürünler elde edilmektedir. Çoğunluğunu bayanların oluşturduğu altın hasır örücülüğü alanında Trabzon'da 2 bini aşkın kişi çalışmaktadır" dedi.
 
Trabzon'un kalitede yakaladığı başarıyı gerek üretimi organize etmede gerekse pazarlama aşamasında gösteremediğine dikkat çeken Kahraman, "Haliyle seri üretim ve pazarlamadaki boşluklar, altın hasır takıların gerek dünya gerekse iç pazarlara daha fazla sunulmasında en büyük sorun olarak kendini gösteriyor. İhracat için ciddi bir organizasyon gereksinimine ihtiyaç duyuluyor. Ancak dış pazara açılmada halen İstanbul menşeli firmalar aracılık yapıyor. Dünya pazarlarına ulusal dağıtım kanallarıyla ulaşılıyor.
 
Trabzon bazlı ihracat için de güçlü bir sermaye gerekiyor. Aynı şekilde iç pazar için dengeli ve talebi karşılayabilen bir üretim modeli geliştirilmesi lazım. Trabzon henüz sahip olduğu potansiyeli kendi imkanlarıyla pazarlayabilecek bir oluşumu gerçekleştiremedi. Altın hasır takılarının yurtdışına satışında güçlü bir organizasyon sağlandığında şüphesiz bölge ihracatı için ciddi bir kalem oluşturacaktır. Bu amaçla yürütülen kümelenme çalışmaları planlı şekilde devam etmektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel