Trabzon erkekleri eşini neden döver?

Haber61.net – Özel Haber Şükrü Üçüncü - Dünya’da kadına karşı şiddette Türkiye ilk 50’de yer alıyor. Bu yükseliş Türkiye’deki kadınları endişeye düşürürken ülke için şiddette de Trabzon’un yükselişi üzücü bir haber olarak verilere yansıyor.  Türkiye’de 81

Trabzon erkekleri eşini neden döver?

Haber61.net – Özel Haber Şükrü Üçüncü - Dünya’da kadına karşı şiddette Türkiye ilk 50’de yer alıyor. Bu yükseliş Türkiye’deki kadınları endişeye düşürürken ülke için şiddette de Trabzon’un yükselişi üzücü bir haber olarak verilere yansıyor.  Türkiye’de 81 il şiddet haritasında Trabzon’un yeri bir basamak yükselerek 25’nci sıraya çıktığı dikkatlerden kaçmadı. Türk Kadınlar Birliği, Şiddet olayları karşısında TBMM’nin kadınlara karşı işlenen suçlarda suskun kaldığını belirterek tepki gösteriyor.

YETKİLİLER YETERSİZ KALIYOR

Son dönemlerde Trabzon’da kadına yönelik şiddet artışlarına bir çözüm aranırken 155 telefonlarına gelen “eşimden şiddet görüyorum.” “ eşim beni öldürecek polis yetiş.” İhbarlarında ki artış iyice ivme kazanmaya başladı. Şiddet karşısında Aile ve Sosyal Politikalar Trabzon il müdürlüğü bir çözüm ararken emniyet güçlerinin yetersizliği ise gözlemleniyor.

ŞİDDET GÖREN MÜLTECİ SAYILACAK

Ülke olarak Kadına karşı şiddette yeni bir uygulama getiriliyor. Uygulamaya göre; ülkede şiddet gören kadınlar mülteci sınıfında sayılarak devlet tarafından o nitelikte yardım alacak. Türkiye, Avrupa devletleri ile bu durum ile alakalı bir anlaşma düzenleyerek uygulamaya imza attı. Böylelikle Trabzon’da  da şiddet gören kadınlar bu uygulamadan yararlanacak.

TRABZONLU KÖYLÜSÜ EŞİNİ DÖVÜYOR

Trabzon’da en fazla kadına şiddetin kırsal bölgelerde gerçekleştiği ortaya çıktı. İlçeler bağlı kırsal alanda yaşayan erkekler en fazla eşlerine şiddet uygulayanlar olarak gözüküyor. Bu şiddet olaylarında en sevindirici durum ise sinirlerine hakim olmayan erkek eşinin hayatına kast etmemesi. Trabzon’da nüfusun yoğun olduğu yerlerde kırsal alana göre şiddetin az olduğu görülüyor.

ŞİDDET SOSYAL HAYATTA OLMAMALI

Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şube BaşkanıHatice Saraç konu ile alakalı haber61 Muhabirini açıklamada bulundu. Saraç, “Şiddetin kadını ve erkeği olmaz. Yaşamda kesinlikle şiddet olmamalı. Bizim asıl sorunumuz kadınlarımızın şiddeti evliliği parçası olarak görüyor. Şiddet eşten geliyor. Kadın bir kere şiddeti hak etmediğini görecek ve bunu hak etmedim diyecek.”dedi.

Bize gelen ve şiddet gördüğünü söyleyen kadınları kolluk kuvvetlere gönderdiklerini ifade eden Saraç, “ Şiddet gören Kadınları kolluk kuvvetlerine yönlendiriyoruz. Sonra bakıyoruz ki tekrar şiddet gördüğü kişi ile aynı ortamda yaşıyor. Biz yuvaların yıkılmasından yana değiliz. Fakat kadın sahipsiz kaldığı için tekrar şiddete geri dönüyor.”ifadelerini kullandı.

RUH SALIĞI YERİNDE RAPORU

 Şiddet ile alakalı bir projeleri olduğunun altını çizen Saraç, “Bir erkek neden şiddet uygular diye kendimize soruyoruz?. Şiddet içinde büyüyen bir erkek evlendiğinde oda şiddet uyguluyor.  Trabzon’da son dönemlerde 20 tane kadın derneği var. Şiddetin eğitim ile alakası yok. Üniversitede eğitim görevlisi kadınlar vardı 2 kişiler onlarda eşlerinden dayak yedi.”şeklinde konuştu.

Saraç, “  Eğitimi olan kadın daha çok şiddet görüyor neden bir düşüncesi var dile getirince şiddet görüyor. Evlenmek isteyen çiftlerden rapor isteniyor. Ruhsal bozukluğu olan insanlar eşlerini öldürüyor. Belediyeye başvuranlar ve evlenmek isteyen çiftler ruhsal testlerden geçmeli evlilik ehliyeti verilmesi gerekli. Ruh sağlığı yerindedir raporu aldıktan sonra evlenmelidirler. Biz bunun çalışmasını belediyeye sunduk ve bunu başaracağız “dedi.

Son on gün içerisinde polis ve jandarma verilerine yansıyan Şiddet olaylarının nedenleri ve bir kısmını muhabirimiz Şükrü Üçüncü araştırdı. Eşe karşı işlenen şiddet suçlarında çok ilginç nedenleri tespit etti.

İŞTE RAPORLARDA ŞİDDET OLAYLARININ BAZILARI

CEZAEVİNDEN TEHDİT TELEFONU

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Çarşı Mahallesinde yaşayan 21 yaşındaki genç kadın Z.S, Çarşı polis merkezine giderek cezaevindeki eşinin kendisini telefon ile arayarak tehdit ettiğini söyleyerek şikayetçi oldu.

KADININ KAPICI İLE KAVGASI

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Gazipaşa Mahallesinde yaşayan 40 yaşındaki A.K, yaşamış olduğu apartmanın kapıcısı ile tartışmaya başladı. Tartışma yerini tehdit ve hakarete bırakınca soluğu Taksim Polis merkezinde aldı.

TOPRAK KAVGASI

Trabzon’un Sürmene İlçesine fındık toplamaya giden 60 yaşındaki A.M isimli kadın diğer erkek kardeşleri tarafından toprak nedeni ile tartışmaya başladı. Arazi nedeni ile başlayan anlaşmazlık yerini şiddete bırakınca talihsiz kadın Sürmene İlçe emniyetine giderek yardım istedi.

BEKÇİYİ UYARDI ŞİDDET GÖRDÜ

Trabzon’un Gülbaharhatun Mahallesinde 26 yaşındaki S.D isimli kadın çocukların olmaması gerekli olduğu yerde oyun oynadıklarını fark edince bekçiye durumu bildirdi. Bu duruma sinirlenen bekçi yaşlı kadının üzerine yürüyünce olay karakolluk oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler