Trabzon Erkek hemşire krizi

 KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Koroner bölümüne gelen erkek hastalar kadın hemşirelerin kendilerine sonda takmalarına karşı çıkarak ‘erkek hemşire’ talep etti. Hemşireler ise erkek hemşire olmadığı için sondayı asistanların takmasını istedi. Ancak as

Trabzon Erkek hemşire krizi

 

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Koroner bölümüne gelen erkek hastalar kadın hemşirelerin kendilerine sonda takmalarına karşı çıkarak ‘erkek hemşire’ talep etti. Hemşireler ise erkek hemşire olmadığı için sondayı asistanların takmasını istedi. Ancak asistanlar da “Yönetmelikte böyle bir görevimiz yok” diyerek sonda takmayı reddetti. Konu hastane yönetimine kadar taşındı. Yönetim, koroner servisinde görev yapan 11 hemşireyi farklı birimlere dağıtarak yerine yeni mezun olan hemşireleri görevlendirdi. 
 
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, “Hastanemizde görev yapan hemşirelerimizin görev yeri değişikliği gayet normaldir. Bu konular idari tasarruf olarak değerlendirilir. Bizim için ayrımcılık olmaz. Çünkü bu meslekte cinsiyet ayrımcılığı kesinlikle doğru değil. Sondayı kadın erkek kim görevliyse, kimin göreviyse o takar” diye konuştu. 
 
YÖNETMELİKTE HEMŞİRENİN GÖREVİ
 
Sağlık Bakanlığının hemşireler için çıkardığı yönetmelikte, “Aspirasyon, oksijen tedavisi, vücut pozisyonları, genel vücut bakımı, postural drenaj, aseptik uygulamalar (sonda/kateter bakımı vb.) gibi temel girişimsel uygulamalara yönelik uygun hemşirelik aktivitelerini planlar, uygular ve değerlendirir. Periferik IV kateter takar ve kateter pansumanlarını yapar, oksijen ve buhar tedavisini uygular, trakeal aspirasyon yapar; gerekirse endotrakeal tüp, trakeostomi, kolostomi, gastrostomi bakımı verir; nazogastrik tüp takar, gastrik lavaj uygular; rektal tüp uygular, lavman yapar; perine bakımı verir, prezervatif sonda / üriner kateter takar ve kateter bakımı verir; sıcak ve soğuk uygulama yapar; göğüs tüplerini ve diğer drenaj sistemlerini kontrol eder, drenaj torbalarını değiştirir; yaptığı işlemleri gözlemleri ile birlikte kaydeder” ifadeleri yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel