"Trabzon enerjik bir kent"

Genel müdür Çakıroğlu Endüstri Meslek Lisesinde Arçelik labartuvarının acılışı için geldiği Trabzon’da yoğun programı arasında haber61net’in sorularını yanıtladı.Arçelik’i bize anlatırmısınız?Ben Arçelik grubunun Genel Müdürüyüm . Neden diyorum biliyormus

"Trabzon enerjik bir kent"

Genel müdür Çakıroğlu Endüstri Meslek Lisesinde Arçelik labartuvarının acılışı için geldiği Trabzon’da yoğun programı arasında haber61net’in sorularını yanıtladı.


Arçelik’i bize anlatırmısınız?
Ben Arçelik grubunun Genel Müdürüyüm . Neden diyorum biliyormusunuz?  Çünkü biz Arçelik’i bir marka olarak biliyoruz. Arçelik A.Ş.’nin bünyesinde aslında 10 markamız var. BEKO diğer büyük markamız. Aynı zamanda uluslar arası beyaz eşya markamız. Bunların dışında Grundig markamız, biliyorsunuz bir Alman markası daha sonra 2006 yılında yaptığımız satın alma ile birlikte marka portföyümüze kattık. Bunlara ilave olarak da bazı ülkelerde ulusal markalarımız var. Romanya’da  ve Güney Afrika’daki markalarımız o pazarların lider markaları.


Her ikisinde de yaklaşık yüzde 40 Pazar payımız var. İngiltere’de iki marka, Avusturya’da bir marka ve aynı zamanda Türkiye’de bir markamız daha var. Şimdi bu kadar marka var Arçelik’in bünyesinde bunun yanında yurt dışında iştiraklerimiz var. Ağırlıklı Avrupa olmak üzere Avustralya, yeni Zellanda, Asya Pasifik Bölgesinde, Kuzey Afrika’da Mısır olmak üzere 30’a yakın iştirakimiz var. Türkiye dahil toplam 5 ülkede 14 fabrikamızda üretim yapıyoruz.    Bu fabrikalar Türkiye’dekiler özellikle çok büyük ölçekli fabrikalar. Türkiye’de sattığımız beyaz eşyaların tamamını Türkiye’deki fabrikalarımızda üretiyoruz. Bir tek derin dondurucuların sandık tipi olanlar Romanya’daki fabrikamızdan geliyor. Yaklaşık bu yıl itibari ile 15 milyon adet büyük beyaz eşya üretmiş olacağız.


25 Bin kişi Arçelik grubunda çalışanımız var. Arçelik Türkiye’nin Türkiye’de en çok istihdam yaratan sanayi kuruluşu. Aynı zamanda en fazla engelli çalıştıran kuruluş. Arçelik aynı zamanda Türkiye’nin İnovasyon lideri şirketlerinden biri. Geçen yıl Türkiye’nin en inovatif şirketi seçildi. Arçelik aynı zamanda Türkiye’de en fazla patent üreten şirket. Buluşlarımızı patentlerle korumak durumundayız ve bu anlamda da Türkiye’de uluslar arası fikri mülkiyet hakları kuruluşuna yapılan başvuruların her yıl üçte birinden fazlasını Arçelik gerçekleştiriyor. Buluş yapan dışarıdan insanlarla da çalışmalarımız var. Böyle bir buluş yapan insan varsa değerlendiririz. Üniversitelerle işbirliği yapıyoruz yurt içinde yurt dışında. AR-GE konusunda ana merkezimiz İstanbul, Çayırova’da. Bunun yanında fabrikalarımızın olduğu yerlerde ürün geliştirme birimlerimiz var. ODTÜ Teknokent’te bir AR-GE birimimiz var. Ağırlıklı olarak yazılım konusunda, hem elektronik hem beyaz eşya konusunda çalışıyor. Birde Tayvan’da bir AR-GE ofisimiz var. Orası da tamamen elektronik ürünler üzerine çalışıyor. Böyle baktığınız da Arçelik gurubu sektöründe dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri.      

cakiroglu.jpg
Arçelik aynı zamanda çevreye çok duyarlı bir şirket. Bu duyarlılığı ürünlerimizde enerji verimliliği, su verimliliği çok yüksek ürünler yapmak suretiyle gösteriyoruz ki bunlar dünya şampiyonu ürünler aynı zamanda. Kendi süreçlerimizde fabrikalarımızla da enerji verimliliğini artırmaya yönelik her yıl çalışmalarımız var. Bunu da bağımsız kuruluşlara denetlettiriyoruz yurt dışında ve geldiğimiz seviye itibari ile de Arçelik en üst seviyede fabrikalara sahip kuruluş olarak sınıflandırıldı. Kendi sektörümüzde dünyada en yüksek seviyeyi gösteriyor.


Eğitime destek verme fikri ne zaman oluştu nasıl başladınız ?
Hem  KOÇ topluluğu olarak hem Arçelik olarak eğitim öncelikli olan sosyal sorumluluk alanlarından bir tanesi. Koç topluluğu itibari ile eğitim, kültür, sağlık konularında sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.
Bugünkü açılışını yaptığımız   laboratuar Koç Holdingin 2006 yılında başlattığı meslek lisesi  “ Meslek Lisesi Memleket Meselesi “projesi kapsamında Arçelik’in kendi alanında daha ileri seviyede uzmanlaşmayı temin etmek üzere planladığı ve hayata geçirdiği bir projedir. Topluluk genelinde yapılan çalışmalarda geride bıraktığımız yaklaşık 8000 öğrenciye burs destekli staj imkanları sağlandı. Çalışanlarımızdan bayilerimizden yetkili servislerimizden teşkil edilen  gönüllüler tarafından bir koçluk programı oluşturuldu. Bu program çerçevesinde mesleki gelişime ilave olarak kişisel gelişim konusunda da koçlar ağabeyler gençlerle beraber çalıştılar.


Tespitlerimize göre bu çalışmalar gençlerimiz acısından son derece faydalı oldu. Onların hayata bakışları geleceğe dönük planlarının somutlaşması açısından vizyonlarını geliştirme açısından ve  elbette teknik becerilerini geliştirme acısından çok isabetli bir program, bugün açılışını yaptığımız  laboratuarla ilgili ilk 2011 yılında başlattık. 4 okulla başlayan bu projeyle teknik meslek liseleri bünyesinde elektrikli ev aletleri ilk defa Türkiye’de öğrencilerin ve öğretmenlerin bu konudaki en son teknoloji ye erişmesini sağladık. Bu sayede milli eğitim bakanlığı çerçevesinde  gerçekleştiriliyor. Öncelikle programın müfredatını belirledik. Bu müfredat eğitimcilerle paylaşıldı. Eğitimciler öğretmenler ve ayrıca arçelik akademide bahsettiğim gibi teknolojinin güncel  uygulamaları konusunda eğitime tabi tutuldular.gördüğünüz gibi laboratuarda en son ürünlerimiz ve bu ürünlerin teknik açıdan servisini vermek için gereken her türlü takımlar ölçü aletleri ve yedek parçalar bulunmakta ve bu sürdürülebilir bir program bundan kastettiğim gelişimle beraber güncellenecek.


Toplam olarak baktığımızda meslek lisesi memleket meselesi projesinde çok başarılı kamu özel sektör iş birliği projesidir. Özel olarak şunu da ilave edeyim Arçelik bu proje kapsamında 26 okulda öğrencilerimize biraz önce bahsettiğim gibi hem mesleki gelişim hem kişisel gelişim alanında destek verecek koçlar belirlendi .hem de bu öğrencilere burs ve staj imkanı sağlandı.


-Sporla  aranız nasıl Beko olarak basketbola büyük destek verdiğinizi biliyoruz ?
Sporla aram iyidir. İyi bir spor izleyicisiyim ayrıca bende kişisel olarak hareket etmeye çalışıyorum (!)sabahları spor yapıyorum. Beko markamızla  basketbolu destekliyoruz. Beko ilk defa 2006 yılında basketbol ligine ismine verdikten sonra yurt dışında  bu projeyi devam ettirdik Almanya da başlayarak Rusya Litvanya ve İtalya olmak üzere toplam 5 ligin sponsoruyuz.bunun yanında FİBA’ ile  yaptığımız işbirliği sonucu uluslar arası en büyük Basketbol  şampiyonalarının da dünyaya takdim eden en büyük sponsoruyuz. Son olarak geçtiğimiz hafta sonu  Slovanya da yapılan final müsabakalarında da izleyici olduk.gerçekten son derece heyecanlı karşılaşmalar gerçekleşti.

cakoroglu-1.jpg
 Sn Erol Tuna Karadeniz bölgesinde Koç holding’in en tanınmış  isimlerinden biri, Trabzonspor’da  camiasında asbaşkanlık yapmış, sayın Tuna başkan olursa Trabzonspor’a destek verirmisiniz?
Erol bey çok başarılı bir iş ortağımız hem otomotiv de hem de beyaz eşyada. Ben Erol beyin her yaptığı işte başarılı olacağını inanıyorum. Erol bey den bağımsız olarak Trabzonspor  Türkiye’nin en güzide kulüplerinden biridir.Her kulübe baktığımız gibi biz topluluk olarak Trabzonspor’a da çok heyecanla bakarız. Biz Trabzonspor’a Türk sporunun başarısını arttıracak bir kulüp olarak bakıyoruz Nitekim  başta futbol tarihi olmak üzere Trabzon’un sporun  Türk futboluna  çok olumlu katkıları olduğunu biliyoruz.


Trabzon’u nasıl buldunuz? Trabzon'a ilk kez mi geliyorsunuz?
Trabzon’a defalarca geldim, bugünde güzel güneşli bir günde karşıladı bizi. Her zaman çok sıcak çok kıpır kıpır bir şehir ve her geldiğimizde bu enerjiyi hissediyoruz. Burada çok kıymetli dostlarımız arkadaşlarımız var . Bu sefer de bizi çok sıcak bir şekilde karşıladılar. Sayın vali vekilimiz Halil İbrahim beyle beraber güzel bir açılış töreni yaptık . Trabzon’dan güzel duygularla ayrılacağız.


-Soyadınızın Çakıroğlu olması Trabzonla bi,r bağlantımız var mı? ?
Evet biliyorum  .Trabzon’un Of ilçesinde bu soyadı taşıyan çok insan var. Zaman zaman Çakıroğlu ailesinden bireylerle karşılaşıyoruz, “ Birbirimize Amcaoğlu diye hitap ettiğimiz durumlarda oluyor”. Ancak benim dedem Bolu tarafından  Trabzon’daki  Çakıroğlu ailesinden o bakımdan sadece soyadı benzerliği dışında bağlantım yok"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler