Trabzon deyip Batum'a kaçıyorlar

  Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlu, pasaportsuz geçişlerin başlaması ile eşlerin oto kontrolünün ortadan kalktığını, söyledi. Ofluoğlu  Rizeli eşlerin "Trabzon’a gidiyorum" diyerek eğlenmek için Batum’a gittiğini belirterek tedbir

Trabzon deyip Batum'a kaçıyorlar

 

 Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlu, pasaportsuz geçişlerin başlaması ile eşlerin oto kontrolünün ortadan kalktığını, söyledi. Ofluoğlu  Rizeli eşlerin "Trabzon’a gidiyorum" diyerek eğlenmek için Batum’a gittiğini belirterek tedbir alınmaması halinde bir çok yuvanın yıkılabileceğini söyledi. 

RTSO Başkanı Ömer Ofluoğlu Rize Basın Merkezi’nde yaptığı açıklamada Türkiye ile Gürcistan arasında pasaportsuz geçişlerin başlaması, 1 TL ile kimlik ile geçişlerin sağlanması ile karşılaşılan büyük bir tehlikeye dikkat çekti. Ofluoğlu, bölgenin, 1990’lı yıllarda karşı karşıya kaldığı tehlike ile yeniden yüzleştiğini vurgulayarak, “RTSO olarak bizde kimlik ile geçişi desteklemiştik. Ancak olayın bu noktalara varacağını düşünemedik. 1990’lı yıllarda Sarp Sınır Kapısı’nın açılmasıyla birlikte hemşehrilerinin yaşadığı gayri meşru ilişkiler ve sonuçlarından ders aldıklarına inanıyorduk. Ancak bunun böyle olmadığını gördük. Yaşanan normal ilişki dışındaki ilişkilerden dolayı bir çok aile zarar görmüştü. Biz insanlarımızın ders aldıklarını yanlış işler yapmayacaklarını daha tedbirli ve disiplinli davranacaklarını bekliyorduk. Kimlikle geçiş kontrolü azalttı ve birçok aile mağdur oluyor. Bir çok kişi çoluk çocuğunu rızkını Batum’a giderek gazino ve farklı mekanlarda harcıyor. Bu bölgenin sosyal ve ekonomik hayatını olumsuz etkiliyor. Biz Gürcistan’ın ticaretine karşı değiliz. Ama biz normal ticaretin yanındayız. Gayri meşru işlerin yanında olan insanlar değiliz. Gerçek anlamda iş yapan iş adamlarımız bile kapıdaki geçişlerde yaşanan yoğunluktan dolayı mağdur oluyor. Adamın işi var kapıda 3-4 saat izdihamdan dolayı bekliyor, işleri aksıyor. Kimlikle geçişlerdeki 1 TL’ nin 50 TL veya 100 TL’ye çıkarılması lazım. Böylece bir caydırıcılık olur. Ağustos ayı sonuna doğru bu konuda bir düzenleme yapılacağını biliyoruz” dedi.

 

"TÜRKLER GÜRCİSTAN’DA EĞLENCEYE HER AY 7.5 MİLYON TL HARCIYOR''

Ofluoğlu, kimlikle Gürcistan’a geçiş yapan bölge insanının her ay ortalama 7.5 milyon TL’yi kumarhane ve eğlence merkezlerinde harcadıklarını belirterek bu yolla ciddi bir kaynağın Türkiye’den Gürcistan’a aktığını söyledi. Ofluoğlu, “Kimlikle geçişin başlamasının ardından Haziran ayında Batum'a geçenlerin sayısı 100 bini aştı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 20 bin seviyelerindeydi. Kimlikle geçiş kontrolü kaldırdı. Eskiden insanlar ailelerle babalar eşler bu tür zafiyetleri olan insanları biliyorlar. Onlar gidip geldiği zaman hesap soruyordu. Bir kişi Gürcistan’a gittiğinde pasaportunda girip çıktığı görünüyordu ve eşi ona ‘sen Gürcistan’a gitmişsin’ diyordu veya babası ‘gel bakalım oğlum senin Batum’da ne işin vardı’ diyebiliyordu. Şuanda adam 'Trabzon’a gidiyorum' diyor, gidiyor Batum’a. Batum’a gitmek ile Trabzon’a gitmek arasında bir fark kalmadı. Aile oto kontrolü ortadan kalktı. Bu işin makul zeminlere getirilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum. 7.5 milyon dolar bu bölgeden ayda kumara gidiyor. Son iki aydır bir araştırma yapmadım. Adam ahırındaki ineği satıp oraya gitmesin. Çoluk çocuğunun kışlık ihtiyacını gidip orada harcamasın. Bunlar bölgenin çocuklarıdır. Kapının ilk açıldığı yıllara döndük, bu gidişle onu da geçeceğiz. 90’lı yıllarda birçok aile mağdur oldu. Daha sonra bu duruldu. Şuanda o normal seyir bozuldu. Aşırı gidiş gelişler Gürcistan’la olan ilişkilerimizi de etkileyecek. Bu durumdan sadece biz değil Gürcistan’da yaşayan aileler de rahatsız. Onları rahatsız eden davranışlar var. Biz Gürcistan ile aramızda kaliteli medeni ilişkiler olmasını istiyoruz. Bunların kimseyi rahatsız etmeyecek düzeyde olması lazım” şeklinde konuştu.


ALO KOCAM BATUM'DA MI ?

Ofluoğlu, kadınların Türkiye'nin Batum Konsolosluğu'nu telefonla arayarak kocalarının Batum’da olup olmadığını sorduklarını da kaydederek şunları söyledi:

"Hiçbir eş, eşinin farklı bir zemine gitmesini istemez. Bu gayet normaldir. Yuvasının dağılacağı yönünde bir endişesi varsa bunları takip etmesi kadar doğal bir şey olamaz. Ama şuandaki sistemde bunu takip etmesi ortadan kalktı. Aile kontrolü önemlidir. Bir takım insanların zafiyeti olabilir. Bunlara ç.evresinde nasihat edecek kişiler oluyordu. Buda çok fazla sağlanamıyor. Bu ileride bölgemizi ve Gürcistan’ ı çok fazla rahatsız etmeye başladı. Gayri meşru giden gelenlerden dolayı Gürcistan’da yaşayan ailelerde hoşnut değil. Bu iki ülke arasındaki ilişkileri de zedeleyebilir. Bazı Türklere karşı yürüyüşler düzenleniyor. Bunlar başlangıçtır. Bunlar büyümeden bu işlerin kontrol altına alınması lazım. İleride herkesi üzecek şeyler olabilir.”

Rizeliler'in Batum’u "Laz-Vegas" olarak adlandırdığını da vurgulayan Ofluoğlu, “Las Vegas kumar oynanan bir yer. Bizim bölge insanımızda Batum’a 'Laz Vegas' diyor. Las Vegas kumarı ile tanınıyor. Batum’da da kumar ön planda” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel