Trabzon'dan Amerika ve Uzak Doğu'ya...

İhracatta Amerika ve Uzak Doğu'ya artış gerçekleşti

Trabzon'dan Amerika ve Uzak Doğu'ya...
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 8 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,8 düşüş yaşamasına rağmen, Uzak Doğu ve Amerika kıtasına yönelik ihracatta yüzde 38 artış gerçekleştiğini bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den bu yılın ocak-ağustos döneminde 918 milyon 937 bin 54 dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 53 milyon 405 bin 624 dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 8 ayında gerçekleştirilen ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,8 düşüş yaşanmasına rağmen, Uzak Doğu ve Amerika kıtasına yönelik ihracatta yüzde 38 artış görüldüğünü kaydetti.

Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta ürün sıralamasında geçen yıla oranla yüzde 1,6 düşüşle 623 milyon 098 bin 352 dolarla fındık ve mamullerinin birinci, yüzde 47 düşüşle 98 milyon 450 bin 357 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci ve yüzde 29 düşüşle 71 milyon 683 bin 786 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığına işaret etti. 

Söz konusu dönemde Kanada, Meksika, Brezilya Ekvator, Nikaragua ve ABD'nin yer aldığı Uzak Doğu ve Amerika kıtası grubu ülkelerine yönelik ihracatta da yüzde 38 artış yaşandığını vurgulayan Gürdoğan, bu ülkelerden de en fazla artışın yüzde 207 ile Ekvator, yüzde 139  ABD ve yüzde 79 ile Kanada'ya yönelik ihracatta olduğuna dikkati çekti.

Gürdoğan, bölgeden 2016 yılı 8 aylık dönemde 111 farklı ülkeye ihracat yapıldığına işaret ederek, "En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Kanada olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya'ya yüzde 120, Gürcistan'a yüzde 13, Fransa'ya yüzde 1 ve Kanada'ya yüzde 79 artış yaşanmasına rağmen, Almanya'ya yüzde 31 ve 2015 yılında en önemli ihraç pazarlarımızdan olan Rusya Federasyonuna yönelik ihracatımızda yüzde 82 düşüş yaşanmıştır." ifadelerini kullandı.

Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin son bulması ile bundan sonraki dönemde ihracatın yaşanan kayıpları telafi ederek, yıl sonuna doğu artış trendine gireceğine inandıklarına da dikkati çeken Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde Rusya Federasyonu ve aynı hinterlantta bulunan Asya coğrafyası ülkeleri ile ilişkilerimizde yeni dönemin başlayacak olmasının yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti ile G20 Liderler Zirvesi'nde yapılan anlaşmaların ihracatımızda da önemli sıçramalar yapacağına inanmaktayız. Özellikle Rusya Federasyonu ile yaş meyve sebze sektöründe yaşanan ihracat yasağının bir an önce kalkması ve şu anda müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir an önce imzalanarak, Avrasya Ekonomik Topluluğunu da kapsayacak şekilde uygulamaya konulması bölge ihracatımızı kısa sürede 2023 yılı hedeflerimize ulaştıracaktır."

Gürdoğan, ihracatçıların bürokrasi ayağında yaşanan sıkıntılarına da işaret ederek, "Bürokrasi mekanizmasındaki çözüm üretmeme iş yapmama anlayışı ihracatımızı durma noktasına getirmiştir. Özellikle ihraç yüklü taşıtların ve ihracatçımızın saatlerce Sarp Sınır Kapısı'nda çıkış için kuyruklarda bekletilmesi ve yaklaşık 5 yıldır sürekli gündeme getirdiğimiz bu sorunun hala çözüme kavuşturulmaması ihracatçımızın çalışma azmi ve şevkini kırmaktadır. İhracatımıza sıfır maliyetle katkı sağlayacak bir destek olarak gördüğümüz bürokrasi kesiminde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, ihracatın ülke ekonomisine yaptığı katkı dikkate alınarak gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bürokrasi kademesinin ihracatçının önünü açması, ihracatçıya rehberlik etmesi, hepsinden önemlisi tabiri caizse içten bir güler yüz dahi göstermesi ihracatımıza çok büyük katkı sağlayacaktır."  değerlendirmesini yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel