Trabzon'da Fındık ihracatçılarının “İtalyan” tepkisi

TTB Başkanı Mehmet Cirav'dan önemli açıklamalar...

Trabzon'da Fındık ihracatçılarının “İtalyan” tepkisi
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, İtalyan Tarımcılar Derneği’nin Türk fındığı ile ilgili açıklamasından çok, sıradan bir kuruluşun yaptığı yalan-yanlış beyanların Türkiye’deki basın-yayın organları tarafından önemsenmesini eleştirdi. 

Mehmet Cirav, İtalyan kuruluşunun Türkiye’de muadili dahi bulunmadığını, bu tür art niyetli açıklamaları geçmiş yıllarda da kendi fındığına öncelik tanımak için çokça yaptıklarını hatırlatarak “Böylesine yanlış art niyetli ve kasıtlı açıklamayı İtalyan Tarımcılar Derneği yapabilir. Ancak, bunu yapanların sanki sektörde kabul gören bir kuruluş gibi algılanıp, yanlış açıklamalarının ülkemizde ulusal ve yerel basın-yayın organlarının ana haber bültenlerinde yer almasını, ana sayfalara taşınmasını anlamak mümkün değildir. Dahası devletin ve sektördeki hatırı sayılır sivil toplum kuruluşlarının bile bunların hezeyanlarını dikkate alması da yanlıştır. Bu art niyetli ithamların hiç biri Türk fındığında yoktur” dedi.

Türkiye’de fındığın her aşamada aflatoksin kontrolüne tabii tutulduğuna, sanayici ve ihracatçıların ürünü dünya standartlarında en iyi ve sağlıklı şekilde hazırladıklarına dikkat çeken Mehmet Cirav, şunları söyledi:

“Bunun kanıtı da yapılan ihracatta aflatoksin nedeniyle iade edilen fındıkların yok denecek kadar az olmasıdır. Bir başka deyişle, ihraç rakamları kaliteyi zaten göstermektedir. Kaldı ki; Gürcistan veya diğer ülkelerden fındık alırken benzeri türevlere bakmayanların, Türk fındığı için böyle söylem geliştirmelerini dikkate almak dane derece doğrudur? Aynı açıklamaları dünyada söz sahibi olarak biz İtalyan fındığı için yapsak, orada bunlar haber olarak tek satır yer alır mıydı? Aslı astarı olmayan açıklamaların kamu adına görev üstlenmiş basın-yayın organları tarafından bu denli önemsenmesi, önceliğe tabii tutulması, üreticinin kafasını karıştırdığı için de düşündürücüdür.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler