Trabzon Bu Cihazlarla Uyarılacak

Hafta başında Trabzon’da gerçekleşen aşırı yağış sonrası meydana gelen heyelan ve sel baskınları sonrasında Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Adem Taşçı açıklamalarda bulundu. Adem Taşçı, hafta başında yaşanan sel ve heyelan olaylarında önleyici olarak il ve i

Trabzon Bu Cihazlarla Uyarılacak

Hafta başında Trabzon’da gerçekleşen aşırı yağış sonrası meydana gelen heyelan ve sel baskınları sonrasında Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Adem Taşçı açıklamalarda bulundu. 

Adem Taşçı, hafta başında yaşanan sel ve heyelan olaylarında önleyici olarak il ve ilçe yetkililerine bilgi amaçlı ihbar verildiğini dile getirdi.
 
Yağışların hafta sonu da devam edeceğini söyleyen Taşçı, “8 Ekim Pazartesi akşamı yaptığımız ihbar doğrultusunda, Trabzon’un batı ilçelerinde kuvvetli yağış beklediğimizi belirttik ve beklentilerimiz gerçekleşti. Fakat havaalanı mevkiindeki ölçümlerimize göre metrekareye 14 kilogram yağış düştü.
 
Yağışın çok olduğu yerler, Beşikdüzü ve Şalpazarı ilçelerindeki metrekareye düşen miktarı, o bölgelerde ölçüm cihazımız bulunmadığından ifade edemiyoruz. Biz yağışlardan önce il ve ilçe yönetimlerine gerekli bildirileri ve ihbarları yaptık.
 
Hatta birçok yönetim idaresine cep telefonu mesajı olarak da ihbarlarımız ulaşmaktadır” dedi.
 
Geçen yıllara bakıldığında Ekim ayınında gözlenen yağışların henüz ortalamayı yakalayamadığına değinen Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Adem Taşçı, “Geçtiğimiz yıl Ekim ayı yağış ortalamalarına baktığımızda, yağışlar mevsimin gerektirdiği şekilde bu ayın ilk on gününde 16 kilogram yağış düştü.
 
Genel olarak yıllık ortalamaya baktığımızda, metrekareye 156 kilogram yağış düştüğünü, ilk on gün gerçekleşen yağışlarla birlikte bu ayın sonuna kadar ortalama yağış miktarını yakalamasını bekliyoruz. Yağışlarda şu an için geçmiş yıllara göre bir eksiklik var.
 
Bu akşamdan itibaren başlayacak olan yağışlı havaların pazar gününe kadar devam etmesini planlıyoruz” diye konuştu.
 
Adem Taşçı, 571 rakımlı Mersin Tepesi’nde yapımına geçtiğimiz yıl başlanan ve yaklaşık 6 milyon TL’ye mal olan radar üssü ile Ordu-Sarp arasını kapsayacak 200 kilometrelik alanda meteorolojik veriler takip edileceğini de dile getirdi.
 
Taşçı, “Mersin Tepesi’nde kurulumu tamamlanan radarımız, geçici kabul aşamasında. Kasım ayı içerisinde geçici kabulünü tamamlayıp resmen faaliyete alacağız. Şu anda test şeklinde deneme yayınlarını yapmaktadır. Meteoroloji radarından alınan verilerde ani ve kısa süreli yağışların miktarını tespit edebilmekteyiz.
 
Trabzon radarımız Türkiye’de kurulan 10. ve son radar. Diğer radarlarımız devrede. İnşallah Kasım ayı içerisinde Trabzon radarımızı devreye almayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Bazı bölgelerde gözlem yapılamadığından yeni çalışmalar içerisine girdiklerini dile getiren Taşçı, “Otomatik Meteoroloji gözlem istasyonları kurmaktayız. Şu anda Trabzon’da Kurulu bulunan, Maçka Altındere, Uzungöl ve Akçaabat’ta olmak üzere 3 adet meteoroloji gözlem istasyonumuz var.
 
Bunlara ilave olarak bu ay içerisinde 5 tane daha meteoroloji gözlem istasyonu kuracağız. Bunlar; Hayrat, Arsin, Düzköy, Beşikdüzü ve Tonya-Kalınçam’da kurulacak.
 
Bu günlerde yapımına başlanan istasyonları kısa sürede tamamlayıp 15 gün içerisinde devreye almış olacağız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel