Trabzon-Batum arasında köprü kuruldu

Trabzon ile Batum şehirleri arasında sanat ve kültürel ilişkinler gün geçtikçe artıyor. Aynı zamanda kardeş şehir ilişkisi de bulunan Batum’da yaklaşık 40 bayan sanatçının resimlerinin sergilendiği ‘Uluslararası Karadeniz Kadın Sanatçılar Festivali’ Trabz

Trabzon-Batum arasında köprü kuruldu

Trabzon ile Batum şehirleri arasında sanat ve kültürel ilişkinler gün geçtikçe artıyor. Aynı zamanda kardeş şehir ilişkisi de bulunan Batum’da yaklaşık 40 bayan sanatçının resimlerinin sergilendiği ‘Uluslararası Karadeniz Kadın Sanatçılar Festivali’ Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun katılımıyla Batum’da açıldı. Etkinliğe katılmak için Belediye meclis üyesi Seyfullah Kınalı ve beraberindekilerle Batum’a giden Başkan Gümrükçüoğlu, Batum Belediyesi’ni ziyaret ederek Batum Belediye Meclis Başkanı İrakli Çavleişvili ile görüştü.

Başkan Gümrükçüoğlu ve beraberindeki heyet Batum Müftüsü Cemal Paksadze'yi ziyaret ederek öğle namazını Osmanlı İmparatorlu'ğundan kalma Orta Camiin de kıldı.
Ziyarette konuşan Meclis Başkanı Çavleişvili Türkiye ile her anlamda ilişkileri daha da geliştirme taraftarı olduklarını kaydetti. Çavleişvili, “Türkiye Cumhuriyeti bizim komşu ülkemiz, geçirdiğimiz kötü zamanlarda Türkiye bizim yanımızda oldu. Biz bu ilişkileri unutamayız. Trabzon büyük bir şehir ve Trabzon Belediye Başkanı olarak yaptığınız çalışmaları çok takdir ediyoruz. Sizlerin tecrübelerinden her anlamda yararlanmak isteriz. Değerli konuklarımızı kentimizde görmekten büyük onur duyduğumuzu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
 
Başkan Gümrükçüoğlu ise yaptığı konuşmada gördükleri misafirperverlikten dolayı Çavleişvili’ye teşekkür etti. Gümrükçüoğlu, “ Batum ve Trabzon 1990 larda başlayan 1993’te ilk adımları atılan ve 2000 yılında da her iki şehrin kardeş şehir her iki ülke tarafından da kabul edilmiş olduğunu ve ondan sonra kardeşliğimizin, kültürümüzün beraberliğimizin tarihten beri geliştirildiğini görüyoruz. İki kardeş ülke aynı turizm güzergahı yani bir turizm faaliyetinin buradan başlayıp, Trabzon'a Samsun'a ulaşması, Trabzon'dan Samsun'dan başlayıp Batum'a Tiflis'e uzanması gibi turizm sektörü oluşturma yönünden çok olumlu adımlarını da yaşamaya başladık. Ayrıca sayın meclis başkanımızın söylediği gibi ticari, ulaşım, taşımacılık sektörlerinde de iki ilin iki bölgenin alanlarını çok iyi bir amaçla ortak kullanması da ileriye doğru çok iyi bir adım” diye konuştu.
 
Gümrükçüoğlu sözlerine şöyle devam etti, “Belediyeleri en çok ilgilendiren hususların birisi de hem şehirlerin yaşam standartları hem de kültür ve sanatı. Biz bu bakımdan her iki şehrin sanatçılarına ve özelliklede sayın başkonsolosumuza huzurunuzda tekrar teşekkür etmek istiyoruz.
Burada Trabzon şehrinin ilerlemesinin beraber izlenmesini ve hemen ben sayın meclis başkamızın huzurunda sizleri buranın sanatçılarıyla Trabzon'a davet ederek orda da devam ettirmeyi arzu ettiğimizi talep ediyoruz ve sizleri bu münasebetle Trabzon'a davet ediyoruz. Ben daha önce bir kaç defa Batum'a geldim. Dünya güzeli botanik parkınızı biliyorum. Ve kültüre sanata tarihe sahip çıktığınızı görmek beni çok sevindiriyor. Mesela belediyecilik çalışmalarında da artık hemen tarihin tescilli binalarını restore ettiklerini gördük. Aynı zamanda alt yapı yatırımlarıyla da Batum'un  iyi bir meşguliyetle sonuç aldığını görmek bizi çok memnun etti. Tekrar bizi bir araya getirdikleri için sanatçılarımıza çok teşekkür ediyoruz ve kıymetli zamanlarınızı bize ayırdığınız için sizlerde teşekkür ediyorum” dedi.
 
Ziyaretin sonunda Başkan Gümrükçüoğlu Meclis Başkanı Çavleişvili’ye telkâri işlemeli kahve takımı ve Trabzonspor kaşkolu hediye ederken, Çavleişvili de Başkan Gümrüçküoğlu’na altın aslan heykelciği takdim etti. 
 
Resim Sergisi Büyük ilgi gördü
 
Ziyaretin ardından Türkiye’den 12 Femin-Art Kadın Sanatçılar Derneği ile Batum Femin Art Derneği’nin  üyelerinin katılımıyla, Batum Kültür Merkezi’nde Uluslararası Karadeniz Kadın sanatçılar Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Batum Belediye Meclis Başkanı İrakli Çavleişvili, Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan,  Acara Bölgesi Sağlık Bakanı Nugzar Surmanize, Batum Belediye Başkanvekili Natiya Surguladze ve çok sayıda sanatsever katıldı. 
 
Serginin açılışında konuşan Başkan Gümrükçüoğlu iki kardeş ülkenin sanat ile bir araya gelmesinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Önce Batum belediyesinin meclis başkanına , baş konsolosa, Femin-Art’ın tüm üyelerine, onların Gürcistan’daki sanatçı arkadaşlarına, sanatçılarımızın, sayın başkonsolosumuzun teşebbüsleriyle bu etkinliği düzenledikleri için Trabzon halkı adına teşekkür ediyor ve iki kardeş ülkenin sanat ile bir araya gelmesinden büyük memnuniyet duyduğumu iletmek istiyorum. Diğer alanlarda da birliğimizi motive ediyor ve beraber çalışmalarımızı aktive ediyor. Bu bakımdan kendilerini kutluyorum” ifadelerini kullandı. 
 
Meclis Başkanı Çavleişvili ise konuşmasında, “ Bugün kültürel yaşam adına çok önemli bir gün. Bu sergide çalışmalarını sergileyen bütün sanatçılara çok teşekkür ediyoruz. Böyle bir organizasyon gerçekleştirdikleri için sayın Başkonsolos'a, Belediye başkanına çok teşekkür ediyorum . Biliyorsunuz ki Trabzon ile şehrimiz 13 senedir kardeş şehir, bu beraber çalışma iki ülke arasında ki dostluğu pekiştiriyor.” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından açılışı yapılan sergiyi gezen Başkan Gümrükçüoğlu katıklarından dolayı tüm sanatçılara teşekkür etti.
 
Batum Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Trabzonlu bayan sanatçıların eserlerini Batum'da sergileyecekleri bir organizasyon planladık" diye konuştu.
       
Kalandze yapılacak organizasyonla kırka yakın bayan sanatçının Batum'da ağırlanacağını ve eserlerinin resim galerisinde sergileneceğini dile getirerek, " Ayrıca Batum'un tarihi ve turistik yerlerinin tanıtılması adına bir dizi geziler düzenlenecek, sanatçılarımızın Batum'u yakından tanıması sağlanacaktır. Batum Belediye Başkanımızla yaptığım görüşmede kendileri bu resim sergisi açılışının kardeş şehir protokolü adı altında Trabzon Belediye Başkanımızla birlikte yapılması önerisinde bulundular. Yapılacak organizasyondan yeni seçilen hükümet Başkanımızın da bilgisi bulunmaktadır. Bu etkinlik sayesinde kardeş şehirler çerçevesinde güzel bir organizasyona birlikte imza atmış olacağız. Tabi sizlerinde bu konuda ki görüşleri bizim için çok önem arz etmektedir. Sizlerde uygun görürseniz bir daha ki görüşmemizde Batum Belediye Başkanımızın resmi davetini sizlere sunmaktan ve sizi Batum'da ağırlamaktan büyük şeref duyacağız" ifadelerini kullandı. 
       
Gürcistan Başkonsolosu Kalandze'nin girişimlerini memnuniyetle karşılayan Başkan Gümrükçüoğlu, böyle bir organizasyonda yer almaktan onur duyacaklarını belirtti. Gümrükçüoğlu, "Bu güzel düşüncelerinizden ve gayretlerinizden ötürü sizlere, Batum Belediye Başkanımıza ve Sayın Hükümet Başkanınıza şehrim adına müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum. Tabi ki memnuniyetle bu etkinliğe katılmaktan büyük şeref duyacağımız belirtmek isterim. Bu güzel ve takdire şayan girişiminize karşılık olarak bizler de Gürcistan'ın kültür ve sanatının şehrimizde sergilenmesi ve tanıtılması adına sizleri kentimizde ağırlamaktan onur duyarız. Böylece hem kültürlerimiz, sanatımız hem de kardeşliğimiz pekişmiş olur.
 
Sayın Başkonsolosumuzun daha önce konuştuğumuz bu konuyu hayata geçirip tatbik etmesi de ayrı bir takdire şayan bir durum. Bizim gözümüzde Gürcistan'ın ve Batum'un çok önemli bir ayrıcalığı vardır. Biz iki kardeş ülkeyiz. Biz burayı Gürcistan'ın bir şehri Batum'u da Türkiye'nin bir şehri gibi iki kardeş şehir olarak görüyoruz. Sizleri burada ağırlamaktan her zaman şeref duyarız" şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel