Trabzon Ayasofya'da Kentsel Dönüşüm

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TOKİ ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi’nde rekreasyon yapım ihalesinin 2013 yılı Ocak ayı sonuna kadar gerçekleştirilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek

Trabzon Ayasofya'da Kentsel Dönüşüm

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TOKİ ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi’nde rekreasyon yapım ihalesinin 2013 yılı Ocak ayı sonuna kadar gerçekleştirilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, herhangi bir teknik engel çıkmaz ise rekreasyon düzenleme çalışmalarını 2013 yılı sonu veya 2014 yılın ilk üç ayına kadar tamamlayarak turizmin hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Başkan Gümrükçüoğlu, Ayasofya Müzesi çevresinde çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak için TOKİ ile ortaklaşa sürdürülen çalışmalar sonucu 44 binanın tamamının yıkıldığı alanda incelemelerde bulundu. 
 
Başkan Gümrükçüoğlu, ‘söz verdiğimiz gibi’ sloganıyla hareket ederek çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Ayasofya Kentsel Dönüşümü, hizmete başladığımız andan itibaren planladığımız ve etrafındaki çarpık yapılaşmanın tümünün hakkını ödeyerek istimlakleri gerçekleştirdiğimiz bir bölgemiz. Burada yapılan kamulaştırmalara hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden toplamda 40 milyon TL ödedik” dedi.
 
2009 mahalli seçimleri öncesi yaptığı ziyarette vatandaşların, ‘burası arkeolojik sit alanı. Bir çivi bile çakmamıza izin verilmiyor. Bari hiç olmasa haklarımızı elde edelim veya bize yapılaşma izni verin’ şeklindeki taleplerini hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “ Bu talepler tabi ki ancak kentsel dönüşümle karşılanabilirdi.
 
Zamanın TOKİ başkanı ve şimdiki Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar’ın da büyük katkıları ile daha sonraki TOKİ idarecilerini katkılarını devam ettirmesi ile istimlaklerin tümü gerçekleştirildi ve kamulaştırılan bütün binalar yıkıldı.
 
Anıtlar Kurulu ve alanın arkeolojik SİT alanı olması nedeniyle Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan da tüm onaylar alınarak rekreasyon projesi tamamlandı. Rekreasyon yapım ihalesi için hazırlıklarımız 2013 yılının Ocak ayı sonuna kadar yapılacağı tarzında gelişmektedir.
 
Bir teknik engel teşkil ortaya çıkmaz ise 2013 yılının sonuna kadar veya 2014 yılının ilk üç ayında bu güzel tarihi mekanı en güzel rekreasyon düzenlemesini de bitirmiş olarak gerek Trabzon’umuzun gerek ülkemizin gerekse dünya turizminin hizmetine açabilmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
 
Söz konusu alanda Trabzon’un yöresel el sanatları ürünlerinin satışı ve tanıtımının yapılacağı alanların da oluşturacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, “ Tarihin, kültürün ve sanatın kenti olan Trabzon’un,  Ayasofya bölgesindeki bu güzel birlikteliğin,  şehrimizi ileriye taşıyacak, dünya kenti yapacak adımların en önemlilerinden biri olduğunu ve bunun gerçekleşmesi  ile de mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” görüşlerine yer verdi. 
 
İncelemeler sırasında mahalle esnafı ve vatandaşlarla da sohbet ederek görüş ve isteklerini dinleyen Başkan Gümrükçüoğlu’na Ayasofya’da bulunan Ali Kemal Aktürk İlköğretim Okulu öğrencileri sevgi gösterisinde bulundu. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel