TOKİ faciadan sonra dersini almış

 TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Samsun’daki sel felaketinde 5 kişinin hayatını kaybettiği Kuzey Yıldızı konutlarıyla ilgili eleştirilere, “Afetleri düzenleme şansımız yok” yanıtını verdi. Karabel, “Bütün eleştirilere açığız. Biz reklam yapamıyoruz, bu

TOKİ faciadan sonra dersini almış

 

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Samsun’daki sel felaketinde 5 kişinin hayatını kaybettiği Kuzey Yıldızı konutlarıyla ilgili eleştirilere, “Afetleri düzenleme şansımız yok” yanıtını verdi.

 

Karabel, “Bütün eleştirilere açığız. Biz reklam yapamıyoruz, bu lüksümüz de yok. Afetleri düzenleme şansımız yok. Ders aldık, bodrum katlarda hizmetli olmayacak. Canik’te istenmeyen ölümler gerçekleşti. Doğal afetler beklenmedik bir şekilde gelişmeye başladı. O bölgede derenin kenarındaki istinat kapama perdelerini su taşmaması için yükselteceğiz. Tüm planlarımızı gözden geçiriyoruz. 3 üniversiteden rapor alacağız” açıklamasını yaptı.

 

Kaynak için üretiyoruz

TOKİ’nin yaptığı 550 bin konut içinde İstanbul’un payının 100 bin konuta denk geldiğini söyleyen Karabel, şunları söyledi: “Finansman kaynaklarımızın büyük kısmını İstanbul’dan sağlıyoruz. Biz her ay büyük miktarda 150 - 200 milyon finans açığı kapatıyoruz. Konutları da üretmek zorundayız, üretmezsek işler durur. Onu yapma, bunu yapma, ne yapacağız? İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir’den kaynak temin ediyoruz. Yüzde 85 sosyal konuta finans sağlamak amacıyla yüzde 15 gelir getirici proje yapıyoruz. Bunları yaparken belli yerlerde alım gücü düşük olanlara indirimler yapıyoruz. Bunlar da bizden çıkıyor. Bunları karşılamak için finans kaynağı üretmemiz lazım.”

 

Finans açığımız var

Bunun da yetmediğini, Maliye’den imarsız arazileri imarlı hale getirerek finans sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Karabel, şöyle konuştu: “Büyük miktarda finans açığımız var. Konut hedefimiz çerçevesinde finans sağlama ihtiyaçlarımız çoğalıyor. Van depreminden sonra finans açığı arttı. İstanbul’da Kayaşehir denilen 65 bin konutluk toplu konut alanı var. Avrupa’nın tek bir bölgede bulunan en büyük konut alanıdır. İstanbul’da 500 bin nüfuslu 2 şehir kurulacak. Çalışmalar sürüyor, temennimiz 2012’de inşaatın başlamasıdır.”

 

60 ülkeden konut talebi geldi, birçoğunun mantığına sığmadı

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, 60 ülkeden toplu konut talebi geldiğini belirterek, “TOKİ’nin yaptıkları bazı ülkelerin mantığına sığmıyor” dedi. TOKİ’den hem konut, hem eğitim isteyen ülkeler bulunduğunu anlatan Karabel, sözlerini şöyle sürdürdü: “TOKİ yurtdışında da itibar görüyor. 60’a yakın ülkenin talebi var, konut açığı sorunlarının giderilmesini istiyorlar. Konutları nasıl yaptığımızı soruyorlar? Bazılarına önderlik yapılacak bir proje geliyor, bazılarının mantığına sığmıyor. Hem finans kaynağı üretiyoruz hem de üretim yapıyoruz. Bu çok ilgi çekiyor, Venezuella’da bu şekilde. Chavez talepte bulundu. Bunun kamu eliyle yapılmasıyla ilgili Enerji Bakanlığı ve ilgili genel müdürlükler vasıtasıyla takip yapılıyor. Son aşamaya gelindi. Venezuela’da 2013’te seçim olacak. Seçime yetiştirilebilecek adet neyse bizden bunu talep edecektir. Ne kadar petrol verilecekse, o kadar konut yapılır.”

 

Tasarım birimi geliyor

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, “Yeni bir tasarım birimi oluşturuyoruz. Alışılagelen konut mimarisinin dışında görselle ilgili ihaleler olacak. Çalışmayı bu yıl başlattık. Afetler beklenmeyen zamanlarda oluyor. Bundan sonra bir olan afet, 3 - 5 katı olabilecek. Somut adım olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler