TOBB Başkanı'ndan Demiryolu vurgusu

Hürriyet Gazetesi'nin Doğu Karadeniz Bölge toplantısı Trabzon'da yapıldı.Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Rıfat Hisarcıklıoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Hürriyet gazetesi yöneticilerinin yanısıra Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerin Ti

TOBB Başkanı'ndan Demiryolu vurgusu

Hürriyet Gazetesi'nin Doğu Karadeniz Bölge toplantısı Trabzon'da yapıldı.

Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Rıfat Hisarcıklıoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Hürriyet gazetesi yöneticilerinin yanısıra Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, İşadamları ve gazeteciler katıldı.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy toplantıda yaptığı konuşmada, “Karadeniz’in yavaş yavaş öldüğünü hissetmekteyiz. Elde edilen oksijenin yüzde 75’i denizden geliyor. Karadeniz’in sahilinde çöp fabrikalarının olması gerektiğini her zaman söyledik. Küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılar ülkemizde yaşanacaktır. Ülkemizin bu cennet köşesi Karadeniz aranacaktır. Eskiden bu bölgede fındık bahçelerinin içinde ahşap yapı ile görünmeyen evler yapılıyordu. Şimdi ise insanın gözüne sokulan evler yapılıyor. Yalnız yurtdışından turist bekleyen bir ülke değiliz. Kendi insanımızı turist olarak gezdirmek başlıca hedefimiz. Bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TRABZON'UN HEMŞEHRİSİ OLDUM

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

İlk aldığım Fahri Doktora sertifikamı Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden aldım. Bu nedenle Trabzonlularla Hemşehri oldum. Sağolsunlar vesile oldular 75. kez Karadenizli hemşehrilerim ile beraberim. Karadeniz Türkiye ekonomisi için çok önemli geçmişte de baktığımızda Fatih'in İstanbul'u fethinin ardından ilk fethedilen yer Trabzon'dur. Trabzon ticaret yolalrının kesiştiği çok önemli bir nokta. Trabzonlular diyorki Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği Kanuni'nin doğduğu şehir Trabzon'dur. Kanuni'nin kılıcında Hamsi sembolü vardır. Yaptığı o fetihlerde hep o güç vardır.

KARADENİZDE CENNET GİBİ TOPRAKLARIMIZ VAR

Anadolu'ya 5 vakit namaz farzsa, biz Doğu Karadeniz'de sadece 5 vakit şükürle kurtaramayız. Fındığın dünyadaki üretiminin yüzde 75'ini Karadeniz'den gerçekleştiriyoruz. Gelecekte bu coğrafya bizler için büyük bir şans. Karadenizli ve Türkiye olarak cennet gibi topraklarımız var. Biz tarım ürünlerinde daha fazla para kazanabilmek istiyorsak tarım ürünlerini gıdaya dayalı sanayileştirmemiz lazım. İşi marka yapmamız lazım. Sadece ürün olarak değil ürünü sanayi ürünü hale getirdikten sonra markalaştırmamız lazım.

KAÇAK ÇAYI BİR TÜRLÜ ÖNLEYEMEDİM

Çayın memleketi Rize'ye dahi kaçak çay gelmesinin nedeni yüzde 8 KDV'yi aşağı çekemedik. Bunu bir türlü önleyemedim. Samsun'daki Bafra ovası tüm Türkiye'yi besler. Bafra ovası Çarşamba ovası bugün gerekli değeri görüyor. Dünyanın en güzel yerlerinden biri Sümela Manastırı turist sayısı giderek artıyor ama turistlerin bıraktığı para çok az. Neden marka haline getiremedik.

DEMİRYOLU VURGUSU

Dünyadaki gemilere baktığınızda kaptanları hep Karadenizli'dir. Ama gemi sanayi olarak gerideyiz. Eksiğimiz diğer bölgeler göre Demir yolu ile limanlara bağlantısı olmayan organizer sanayi bölgeleri. Enerjide rekabet edebilmemiz için Oragnize sayayi bölgelerinde doğalgaza ihtiyacımız var. Bizim lojistik olarak bu coğrafyanın  en önemli yeri biziz. Özellikle karadeniz olarak sahil yolundan sonra Karadeniz bölgesinin her yerini kapsayacak bir Demiryolu projesi. Samsun  - Sarp Demiryolu projesi. Ovit tüneli ile Mardin'i Karadeniz'e bağladık. Bu coğrafya ticaret yolları üzerinden çok şeyler kazandı zamanında. Özellikle Samsun-Ankara hızlı tren hattı yapılması lazım. Orgi Havaalanı için çok dayak yemiştik ama şimdi çok şükür yapılıyor. Sarp Sınır kapısını modernize ettik. Fizi şartlar kötüyken müthiş kuyruklar vardı. İnsanlar geçmek istemiyordu. Fiziki alt yapıyı modernize ederek bölgemize kazandırdık.

TRABZON'A İNOVASYON MERKEZİ KAZANDIRACAĞIZ

Rıfat Hisarcıklıoğlu, Trabzon'da yapılması planlanan İnovasyon merkezi için Trabzon'da katıldığı toplantıda "bugün Valimizin makamında Trabzon'a bir İnovasyon ve teknoloji merkezi kazandırmak için protokol imzalayacağız. Trabzon'umuza bu büyük katkıyı yapacağız ve bu merkezi kazandıracağız" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler