Tirebolu'ya Palyatif Bakım Merkezi açıldı

Tirebolu'da açılış gerçekleştirildi

Tirebolu'ya Palyatif Bakım Merkezi açıldı

Tirebolu Devlet Hastanesinde faaliyete başlayan Palyatif Bakım Merkezinin açılışı Vali Hasan Karahan, Milletvekili Cemal Öztürk, Tirebolu Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk,  İl Sağlık müdürü Op. Dr. Ahmet Bal, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fazıl Özden, kurum amirleri ve çalışanların katılımıyla gerçekleşti.

Açılış programında konuşma yapan Tirebolu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. M. Yılmaz Salman; “palyatif bakım;  yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile belirlenmiş, fiziksel, psikososyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır. Palyatif bakım, disiplinler arası bir oluşum olup, farklı uzmanlık alanlarında deneyimli doktorlar, uzman hemşireler psikologlar sosyal hizmet uzmanları diğer meslek grupları ve gönüllüler arasındaki işbirliğine dayanır. Hastanın kendi dileklerini de hesaba katarak, sağlık sunucuları ile birlikte yeni tedavi olasılıklarını ortaya çıkarabilmektir. Son yıllarda; kanser görülme sıklığındaki artış, kanser hastalarının yapılan tedavilerle yaşam süresinin uzaması, insan ömrünün uzaması sonucu artan kronik hastalıklar, palyatif bakım merkezlerine ihtiyaç duyulmasına yol açmıştır” şeklinde konuştu.

Ardından Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Hasan H.  Arslantürk yaptığı konuşmada “tıbbi uygulamada palyatif bakım; tedavi şansını yitirmiş olan hastalıkta sıkıntı veren belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır. Palyatif bakım giderek önem kazanan bir konudur. Ülkemizde de palyatif bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısı fazla olup, son yıllarda büyük şehirler başta olmak üzere az sayıda merkezde palyatif bakım hizmetleri verilmektedir.  Birliğimize bağlı merkez hastanelerimizin fiziki yetersizliğinden dolayı ilk olarak 2015 yılında Bulancak Devlet Hastanemizde sekiz yataklı Palyatif Bakım merkezi açılmıştır. Hasta talebinin olduğunu ve Sağlık Bakanlığımızın da teşviklerinin olduğunu görünce doğu kısmında da böyle bir merkezin açılmasının doğru olduğunu düşündük. Tirebolu Devlet Hastanesinde palyatif bakım merkezi açılmasına bu yılın başında karar verilmiş, planlama ve ihale işlemleri hızlıca yapılmıştır. Bakanlığımızdan ödenek talebinde bulunulmuş ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanlığı da özellikli bir hizmet olmasından dolayı ödenek tahsisini en kısa sürede gerçekleştirmiştir. İnşaat yaklaşık 240.000 TL ye mal edilmiş, tefrişat ve malzeme giderleri de işin içine dahil edildiğinden toplamda 300.000 TL  bulmuştur. Bugün açılışını yapacağımız bu ünitenin ihtiyacı olan hastalarımıza en iyi hizmeti vermesi için hayırlı olmasını dilerim” dedi.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk de sağlık olmayınca paranın da, diğer bütün maddi zenginliklerin de öneminin kalmadığını ifade ederek “Hükümetimiz bütçede en önemli payı eğitime harcıyor.  Eğitimden sonra sağlık ve sosyal güvenliğe.  Özellikle sosyal güvenliğe.  Savunma üçüncü sırada. Eskiden bütçelerde birinci sarada hep savunma olurdu.  Sonra diğerleri gelirdi. İnşallah Giresun’da da hastane zincirlerimizi yavaş yavaş hizmete alacağız. İşte Giresun merkezdeki Kadın ve Doğum Hastanesi, ek üniteler, Espiye’de ki devlet hastanemiz bunların içinde ve devamında. Bugünde burada da palyatif bakım ünitesinin açılışını gerçekleştireceğiz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Devletimizden, hükümetimizden Allah razı olsun. Öncülük edenlere, destek verenlere bende Giresun halkı, Tirebolu halkı adına teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 

Programda son olarak Vali Hasan Karahan sağlık hizmetinin yaşamın başlangıcından ölüme kadar her an ihtiyaç duyulan bir hizmet olduğunu belirterek “Sağlıkla ilgili pek çok şey söylenebilir. Herkesin ömrünün pek çok zamanında muhtaç olduğu, neredeyse doğumdan ölüme kadar her anıyla ihtiyaç duyulan bir hizmet. Dolayısıyla da bu hizmeti en iyi kalitede,  en iyi şekilde sunabilmek için yapılan her türlü gayretin, çalışmanın destekçisiyiz.  Sayın Vekillerimiz, Sayın Başbakan Yardımcımız, hepimiz bu konuda gerçekten iyi işler olduğunu görüyoruz ve bundan da mutluluk duyuyoruz. Giresun bu noktada iyi bir seviyede. Eksikler olabilir, ama her gün daha da iyi olduğunu görüyoruz. Kadın ve Doğum Hastanesini merkezde hizmete alacağız. Espiye Devlet hastanesi bitti onu hemen hizmete alacağız. Diş Hastanesi faaliyete başladı ve yakında da temelini atacağımız 350 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Giresun sağlık yönünden gerçekten Türk standartları üstünde bir ilimiz olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sağlık yöneticisi arkadaşlarda burada. Onlarında takip konusundaki, hem de neticelendirme konusundaki gayretlerini ve samimiyetlerini görüyorum. Hep birlikte bu hizmeti yürütüyoruz ve bu anlamda da teşekkür ediyorum. Açılacak ünitemiz hayırlı olsun. Hakikaten çok önemli bir ünite bu. Bu ünitede hastalarımızın neredeyse kalan dakikalarını daha huzurla geçirmelerini temin ediyoruz. Bu anlarda artık ailelerde artık muvazeneyi kaybediyor.  Hasta çoğu zaman kendinde olmuyor. Dolayısıyla açılacak olan bu ünite çok önemli bir hizmet. Hayırlı olsun” diye konuştu. Konuşmaların ardından Palyatif Bakım Merkezinin açılış kurdelesi Vali Hasan Karahan, Milletvekili Cemal Öztürk ve diğer protokol üyeleri tarafından kesildi.


Palyatif Bakım Merkezinde; 3 adet 2 kişilik hasta odası, 2 adet tek kişilik hasta odası, 1 adet çok amaçlı salon, 1 adet meşguliyet odası, 1 adet girişimsel işlem ve muayene odası, 1 adet hemşire odası, 1 adet depo odası, 1 adet temizlik odası, 1 adet sistem odası bulunuyor. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel