Temiz futbol anıtı yarışması sonuçlandı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Ulusal çapta 33 sanatçının projeleri ile katıldığı “Temiz Futbol Anıtı Ulusal Güzel Sanat Eseri” yarışması sonuçları açıklandı. Jüri yaptığı uzun değerlendirmeler sonucunda yarışmaya katılan projeler

Temiz futbol anıtı yarışması sonuçlandı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Ulusal çapta 33 sanatçının projeleri ile katıldığı “Temiz Futbol Anıtı Ulusal Güzel Sanat Eseri” yarışması sonuçları açıklandı. Jüri yaptığı uzun değerlendirmeler sonucunda yarışmaya katılan projeler içerisinde kamusal kentsel alan oluşturma açısından yeterli özelliğe sahip eser bulunmadığı gerekçesi ile yarışma birincisini belirlemedi.

Trabzon Belediye Meclisi'nin 2010-2011 futbol sezonunda yaşanan şike olaylarına tepki amacı ile düzenlemiş olduğu temiz futbol anıtı yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen yarışmanın ödül törenine, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Prof. Dr. Yakup Aslan, meslek odaları temsilcileri, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Ulusal düzeyde 33 projenin değerlendirildiği yarışmanın asıl jüri üyeliğini KTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kandil, Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Demirkalp, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Gülay Usta, KTÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Alizade ve Kültür Araştırma Kurulu Üyesi Sanatçı Ceyhan Murathanoğlu yaptı. Yarışmanın yedek jüri üyeliğini ise KTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cenap Sancar, KTÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rasim Nazirov ve Serbest Mimar- Karikatürist Gürol Ustaömeroğlu yaptı.

TRABZON HALKI HAKSIZLIĞA UĞRADI

Trabzon halkının haksızlık karşısında protest bir duruş sergilediğini belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Uzun zaman alan uğraşın, gayretin ve sanat değerlendirmesinin sonucunda bir haksızlığı bir adaletsizliği de yansıtacak olan 'Temiz Futbol Anıtı' ödül töreninde bir araya geldik. Ülkemizde her sahada olduğu gibi şeffaflığı, dürüstlüğü ve adaleti temsil etmesini istediğimiz, sporun barış, kardeşlik, ve fair-play anlayışı içinde sürdürülmesini simgeleyecek olan ve yine sanatçılarımızın titiz çalışmaları ile belirlenmiş eserlerin ödül töreninde bulunmanın huzuru içindeyiz. Trabzon halkı 760 bin il sınırları içinde yaşayanı ve ülkenin değişik yerlerinde olan 4 milyon Trabzon kökenli hemşerilerimiz ile dünyanın birçok yerinde olduğu gibi futbolda kendi şehirlerinin takımı Trabzonspor’u desteklemektedir. Bunun yanı sıra aziz milletimizin ve Avrupa'daki birçok insanımızda Trabzonspor taraftarıdır. Trabzon insanı fedakar, mert yürekli, öz güveni olan, insan sevgisi ile dolu onurlu bir duruş sergileyen, bu ülkenin her zaman çimentosu olmuş, omurgası olmuş fedakarlıklara imza atmıştır. İşte Trabzon'un bu karakterinin yansımalarından biri de haksızlık ve adaletsizliğe karşı protest bir duruş sergilemesidir. Ben belediye başkanı olarak 2010-2011 futbol sezonu şampiyonu olduğumuz halde Trabzon halkının tümünün önemli bir haksızlığı halen yaşamakta olduğunu belirtmek istiyorum. Her konuda üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü hakim olacaktır” diye konuştu.

FUTBOLDA BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN YAŞANAN HAKSIZLIK GİDERİLMELİ

Futbolda kardeşliğin tesisi için yaşanan haksızlığın giderilmesi gerektiğini söyleyen Gümrükçüoğlu, ”Biz temiz futbolu tüm Türkiye’ye Trabzon’dan ilan ederken yine barışı ve kardeşliği istiyoruz. Sporun her dalında olduğu gibi futbolunda kavganın, dövüşün, düşmanlıkların kaynağı olmasını değil barışın ve kardeşliğin kaynağı olmasını arzu ediyoruz. Biz istiyoruz ki tüm takımların taraftarları şehrimize gelsin sahilimizde, sokaklarımızda, parklarımızda ve sanat evlerimizde formaları ile gezsinler. Sahada etik anlayış içerisinde birbirlerine hakaret etmeden kendi takımlarının tezahüratlarını en iyi şekilde yapsınlar, Birbirlerini tebrik etsinler, tokalaşarak ayrılsınlar. Ama bunun temel adımı, bu adaletsizliğin giderilmesi kararını TFF'nin alması ve Trabzonspor'un şampiyonluk hakkının tescil edilmesidir” şeklinde konuştu.

ADALET YERİNE GELMEZSE BU MÜCADELEYİ ÖMÜR BOYU SÜRDÜRECEĞİM

‘Hak ve adalet için Trabzonspor’un şampiyonluğu tescillenmelidir’ diyen Gümrükçüoğlu, “Son Fenerbahçe maçında istenmeyen olaylar yaşandığı Trabzon’umuzda kimsenin zarar görmemesi için gece saat 01.30’da stattan 03.30’da da havaalanından ayrıldık. Misafir takım Fenerbahçe’nin tek bir idarecisine tek bir futbolcusuna zarar gelmesin diye uğraştık. Bütün bu olan olayların temelinde o adaletsizlik yatıyor. Halbuki zor bir şey değil, 2010-2011 sezonunun süper lig şampiyonu Trabzonspor’dur diyerek bağımsız olduğunu iddia eden futbol federasyonu bir tescil kararı alacak. Bize kupanın tenekesi lazım değil ama bu tescil hak ve adalet için lazım. Bunun mücadelesini hepimiz bütün Trabzon olarak adalet yerine gelinceye kadar sürdüreceğiz. Böyle bir haksızlığa Trabzon’un mert, fedakar ve adalete bağlı insanları hiçbir şekilde izin vermeyecekler” ifadelerini kullandı.

BİZİ KİMSE KANDIRMAYA ÇALIŞMASIN

Konuşmasının sonunda herkesin hukuki kararın sonucuna riayet etmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Türkiye kamuoyunda hakkın teslim edildiği ve yargı yolları Yargıtay’ın kararı dahil tamamlanmış bulunarak ülke hukukunda sonucu alınmış olan bu kararlara TFF'de artık riayet etmelidirler. UEFA’nın CAS'ın bugüne kadarki kararları da aynı paraleldedir. Hakkın ve adaletin gereği ne ise o yapılmalıdır. Tabii ki esas olan bu kırgınlığın kalkması gerçekleşmiş olur. Trabzon hiçbir şekilde bir başka takımın küme düşmesini istemiyor. Nasıl disiplin yönetmeliğindeki 58. Madde değiştirilmişse tekrar değiştirsinler, küme düşmelerini önlesinler. 'Şike kararı kabul edilirse disiplin kararları yerine getirme durumu ortaya çıkar' sözü ile bizi kimse kandırmaya çalışmasın. Böylece bu temiz futbol anıtına emek veren sanatçılarımıza, jüri üyelerine, meslek odalarımızın temsilcilerine, Trabzonspor’umuzun temsilcilerine ve yarışmaya katılan sanatçılarımıza Trabzon halkı adına adalet ve hakkın teslimi adına, şükranlarımı sunuyor, gayretlerinden ötürü kendilerini tebrik ediyorum. Bu yolun ve mücadelenin bu hak tescil edilinceye kadar süreceğini de tüm kamuoyuna ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

Jüri Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kandil, yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen yarışma Türkiye çapında ulusal bir yarışma olmuştur. Ulusal çapta bu yarışmayı yapmak bir öz güven göstergesidir. Parlak bir sonuç olmuştur. Ortalamanın üzerinde bir sayı ile yarışmaya katılım gösterilmesi bizleri memnun etmiştir” ifadelerini kullandı.

Yarışmada birinci çıkmaması ile ilgili bir değerlendirmede bulunan jüri üyesi Prof. Dr. Gülay Ata, “Trabzon gibi çok yönlü bir kente bir kentsel öğe bir kentsel donatı kazandırmak için bir yarışma yolunun seçilmesi ve bunun çok özel bir şekilde sürdürülüp sonuçlandırıldığı için öncelikle Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanına çok teşekkür ediyorum. Birincilik verilmemesi mimari yarışmalarda çok beklenen bir durum değildir. Birincilik demek olgunluk demek, her konuda yetkin olmak demek ve uygulanabilir olmak demektir. Birinciyi belirlediğiniz zaman o projeyi tamamen verip uygulayacak durumda olmanız gerekmektedir. Nicelik ve nitelik olarak projeler istenilen düzeyin üzerinde olmuştur. Ama buna rağmen bazıları dışında nitelik olarak çok uygulamaya yakın bulmadığımız projeler vardı. Kentsel alanla ilişkin olarak verilen alanın çok iyi değerlendirilemediği sonucuna vardık. Proje için belirlenen alanı aşan o alanla çok fazla örtüşmeyen tek başına iyi nitelikte olmasına rağmen alanla çok barışmayan eserler vardı. Kentsel alanla çok uyuşmayan projeler vardı. Kentsel alanla kurduğu ilişki ve strüktürel anlamda doygunluk açısında eksik bulduk” ifadelerini kullandı.

Törende bir konuşma yapan Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Prof. Dr. Yakup Aslan, “Biz asla bir düşmanlık ifadesini kabul etmiyoruz. Sporda rakip vardır, yenilmek vardır ama düşmanlık yoktur. Biz kimsenin küme düşmesini, kimsenin de hapis yatmasını istemiyoruz. Biz hakkın tescilini istiyoruz. Biz bütün Trabzon camiası olarak temiz futbol için uğraşıyoruz. Kupa belki bir teneke parçasıdır ama temsil ettiği mana ve anlam bizim için çok önemlidir. O yüzden bu temiz futbol anıtı bu alanda bir ilk olma özelliği açısından da çok önemli ve değerlidir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından geçilen ödül töreninde dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu verdi.

Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda birinci çıkmayan yarışmada ikinciliği Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Heykeltıraş Uğur Tankut, üçüncülüğü Marmara Üniversitesi'nden Heykeltıraş Nilüfer Ergin Doğruer ve ekibi alırken yarışmada birinci mansiyon ödülünü Mimar Sinan Üniversitesi'nden Heykeltraş Orhan İlyas, ikinci mansiyon ödülünü Hacettepe Üniversitesi'nden Heykeltıraş Tansel Ceber ve üçüncü mansiyon ödülünü Gazi Üniversitesi'nden Mimar Tolga İltir kazandı.

Temiz futbol anıtı ile ilgili nihai kararı Trabzon'daki kültür ve sanat kurulu ve mensuplarının katılımıyla oluşturulan heyet değerlendirerek Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderecek. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kültür Komisyonu'nun incelemesinden sonra son kararı Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi verecek.20140427aw073524_04.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel