Temel artık beyaz perdede olacak

 Trabzon'da kurulan Mizah Sanatı Derneği (MİZAHDER), sergiler, kısa film çalışmaları ve tiyatro oyunlarından sonra, Karadeniz yöresine özgü uzun metrajlı komedi filmi çekmeye hazırlanıyor. Son aylarda bir çok film projesine ev sahipliği yapan Trabzon, yak

Temel artık beyaz perdede olacak

 

Trabzon'da kurulan Mizah Sanatı Derneği (MİZAHDER), sergiler, kısa film çalışmaları ve tiyatro oyunlarından sonra, Karadeniz yöresine özgü uzun metrajlı komedi filmi çekmeye hazırlanıyor.

 

Son aylarda bir çok film projesine ev sahipliği yapan Trabzon, yaklaşık bir yıl önce aralarında karikatüristler, tiyatrocular, yazarlar, fotoğrafçılar gibi sanatın bir çok alanından kişinin yer aldığı MİZAHDER'e de ev sahipliği yapıyor.

 

MİZAHDER Başkanı Adnan Taç, yaptığı açıklamada, esprileri, fıkraları, doğal yaşamı ve kültürel değerleriyle bir çok farklılığı barındıran Trabzon'un son yıllarda sinema yapımcılarına da ev sahipliği yapmaya başladığını vurguladı.

 

Trabzon'un mizahla anılmasının sadece karikatür ve fıkralarla sınırlı olmadığını dile getiren Taç, "Karadeniz mizahı öyküde, tiyatroda, sinemada yani sahne ve görsel sanatın tüm alanlarında mevcuttur. Bizim amacımız da bu faaliyet içerisinde olanlarla bir araya gelmek" dedi.

 

-Mizah unsuru taşıyan her alanda faaliyet-

Dernek olarak mizah unsuru ve olgusu taşıyan çalışmalar yapacaklarını kaydeden Taç, şunları söyledi:

 

"Sanatın mizah unsuru taşıyan her alanında faaliyet göstermek istiyoruz. Fotoğraf karesinde de fıkranın içinde de öyküde, tiyatro da sinema da Karadeniz mizahını kullanacağız. Bütün bunları Karadeniz mizahını, özünden kopmadan, özünü korumak amacıyla gerçekleştireceğiz. Karadeniz insanının mizahi kimliğini istismar edenlere, kötü amaçlı kullananlara, bize ait olmayan şeylere karşı da artık tepki vereceğiz."

 

Sanatın farklı dallarında çok katılımlı ve çok amaçlı etkinlikler gerçekleştirmek düşüncesiyle Mizah Sanatı Derneği'ni 15 Eylül 2011'de kurduklarını anımsatan Taç, "Kuruluş sonrasında ciddi etkinlikler yaptık. Almanya'da karikatür sergisi açtık. 'Gan Davası' isimli kısa film çekimini gerçekleştirdik. Trabzon AB Bilgi Merkezi ile ortaklaşa Polonyalı Karikatürcülerin karikatürlerinden oluşan bir sergi Trabzon'da açıldı. Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri fuarına kısa filmimiz, 'Gugulumdakiler' komedi tiyatro oyunu ve karikatür sergisiyle katıldık" dedi.

 

Sinema alanında altyapıyı sağlam tutma gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Taç, şöyle devam etti:

 

"Çünkü Mizah Sanatı Derneği, Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği tarafından verilmiş, film yapabileceğimize dair 'Nitelik Belgesi' ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmiş 'Sinema Eseri Yapımcı' belgesine sahiptir. Biz olayı belge almakla bırakmadık. Senaryosunu Tamer Küçük'ün yazdığı kısa film

 

'Gan Davası' ile bir deneyim yaşandı. Yeni projemiz olan '12'den Sonra' filminin senaryosunu da Tamer Küçük yazdı. Bu çok güzel bir senaryo. Teknik anlamda bu defa profesyonellerle çalışacağız. Dernek üyemiz Birkan Görgün devlet tiyatrosu sanatçısı ve sinemacılık alanında eğitim almış bir isim. Filmin yönetmenliğini yapacak. Bu konudaki çalışmaları yürütmekle görevlendirildi. Filmin çekimlerine yakın zamanda başlıyoruz."

 

-"Yöresel komedi olacak ama şive olmayacak"-

Filmin yönetmenliğini yapacak devlet tiyatrosu sanatçısı Birkan Görgün ise filmin çalışmasına geçtiğimiz yıl ramazan ayında başladıklarını belirterek,

 

"Tamer Küçük hikayeyi yazdı, senaryo haline getirdik. Önce amatör bir çalışma olarak düşündük. Sonra dedik ki elimizde iyi bir hikaye var, neden bunu sinema filmi olarak çekmiyoruz- Böylece bu işe girdik" diye konuştu.

 

Görgün, avangard tarzını sinemada da tiyatroda da sevdiğini belirterek,

"Filmi sıradan olmaktan çıkartmak istiyoruz. Hikaye buna uygun. Hikaye Trabzon'da geçiyor. Yöresel komedi olacak ama şive olmayacak. Basit bir mizah anlayışı bulunmayacak filmde. Seçilmiş hikayeler ve doğal komediyi filmde yansıtmaya çalışacağız" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler