Tek ağda 25 ton kefal yakaladı

Samsun’da balığa çıkan ’Ali Reis 8’ adlı teknenin ağına 25 ton kefal takıldı. Teknenin ikinci kaptanı Arda Erdin, "Balık radara yakalanınca ağ serdik. 25 ton kefal geldi. Çok sevindik. Bu miktar kefal zor yakalanır" dedi. Sinop Üniversitesi’nden Yrd. Doç.

Tek ağda 25 ton kefal yakaladı

Samsun’da balığa çıkan ’Ali Reis 8’ adlı teknenin ağına 25 ton kefal takıldı. Teknenin ikinci kaptanı Arda Erdin, "Balık radara yakalanınca ağ serdik. 25 ton kefal geldi. Çok sevindik. Bu miktar kefal zor yakalanır" dedi. Sinop Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener de, "Deniz suyu sıcaklığı 8- 10 derece olunca kefal biraraya toplanır. Yılda birkaç kez böyle bol kefal yakalanır" diye konuştu. Kefal, tezgahlarda kilosu 10 TL’den satışa sunuldu.

Samsun’da ’Ali Reis 8’ adlı 18 metre uzunluğundaki gırgır teknesiyle denize açılan balıkçılar ağa takılan 25 ton kefalle kıyıya mutlu döndü. Teknenin ikinci reisi Arda Erdin, sonar cihazı ile kefali tespit ettiklerini belirterek, "Kefal radara girdi. Ağı gerdik ve 25 ton kefal avladık. Bu her zaman olmuyor. Bizim şanslı günümüzdü. Balıkları kıyıya getirdik. Kasalara yükledik. Tabi biz de ilk gördüğümüzde şaşkınlık yaşadık. Bereketli bir gün geçirdik" dedi.

’BU AYLAR KEFALİN MEVSİMİ’

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, gırgır ile 25 ton balık yakalamanın normal olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Gönener, "Bu mümkün. Bir gırgır teknesi bir ağda 35- 40 ton hamsi avlıyor. Yılda da birkaç kez böyle bol kefal yakalanır. Bu aylar kefalin mevsimidir. Sürü halinde gezer. 8- 10 derecelik su sıcaklığı, kefalin sürü halinde gezmesi için yeterli bir sıcaklıktır. Balıkçı teknesindekiler şanslı günündeymiş" diye konuştu.

’18 METRE DERİNLİKTE AVLANMALARI YASAK’

Gırgır teknelerinin, 10 kulaç altında avlanmalarının yasak olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener şöyle dedi:

"10 kulaç 18 metre yapıyor. Gırgırların 18 metre derinlikte avlama yapmaları yasak. Ancak bu kefal yüzeye yaklaştığından 18 metrenin üzerinde avlanmıştır. Yine de yetkili kurumların gırgır teknelerinin kontrolünü iyi yapmaları gerekir. Tarım Bakanlığı denetim ve kontrollerini aksatmamalı."

Balıkçı tezgahlarında kefalin kilosu 10 TL’den satışa sunuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler