Taşeron işçiler adına bir ilk!

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası’nın sağlık sektöründe çalışan  taşeron işçilerle ilgili olarak imzaladığı Yüksek Hakem Kurulu’nun onayına sunulan toplu iş sözleşmesi kesinleşti.  Sağlık-İş Sendikası Trabzon şube başkanı Osman Çavuş konuyla ilgili açıkla

Taşeron işçiler adına bir ilk!
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası’nın sağlık sektöründe çalışan  taşeron işçilerle ilgili olarak imzaladığı Yüksek Hakem Kurulu’nun onayına sunulan toplu iş sözleşmesi kesinleşti.  Sağlık-İş Sendikası Trabzon şube başkanı Osman Çavuş konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
Bu toplu iş sözleşmesi bizim için bir başarıdır diyen Çavuş sözlerine şöyle devam etti. Öncelikle İş ve İş Kollarının tanımını yapacak olursak,  sağlık tüzüğünde asıl işe yardımcı işler o iş koluna girer. İş veren Sağlık Bakanlığı olunca   bakanlığın  altında çalışan herkes sağlık işçisi olarak adlandırılır. Fakat  konuyu açarsak hastanelerde çalışan çoğu kişiler sağlık bakanlığının kadrolu işçisi değildir. Hizmet alımı yoluyla beraber  alt iş veren tarafından istihdam edilen şirket işçileridir
 
Türkiye’nin kanayan yarası ve asıl sorun  mağduriyetleri giderilemeyen işçi arkadaşlarımız taşeron  işçilerdir. 
 
 İşçiyi işe alırken, çıkarırken ve nerde çalışacağını planlarken üst iş veren karar veriyor. Her türlü raporu üst işveren kontrol ediyor fakat gel gör ki üst iş verenin değil, alt işverenin işçisi görünüyor. Ortada hukuken kanunsuzluk olduğunu düşünüyorum.   İş kanununa göre özlük hakları bakımından; üst işverende alt işverende müteselsil yoluyla sorumludur diyor. Sağlıkta sektöründeki taşeron işçileri bu kategoride tanımlayabiliriz dedi.  
 
Biz taşeron işçiler için  bir ilki başardık ve işverenler ilk defa taşeron işçilerle masaya oturdu. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası’nın taşeron işçilerle ilgili olarak imzaladığı Yüksek Hakem Kurulu’nun onayına sunduğu  toplu iş sözleşmesi kesinleşti.  Kesinleşen sözleşme ile taşeron işçilerin maaşlarına 14 Temmuz 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak koşuluyla ilk altı ay % 6, ikinci altı ay % 5, üçüncü altı ay % 6 ve dördüncü altı ay da   % 5 oranında zam yapılacak. Ayrıca  işçilere 2 ikramiye de verilecek. Bunlar bizim için başarıdır seklinde konuştu.
 
Açıklamasında sendikaya üye olmanın önemini de  vurgulayan Çavuş, sendikalara nasıl üye olunacağı hakkında bilgiler verdi.
 
E-Devlet Sistemiyle Sendikalara Üye Olmak Kolaylaştı.
 
Biz burada  Trabzon Sağlık İş Sendikası olarak sendikamıza bağlı olan ve hastanede tıbbı sekreter olarak çalışan  işçilerimizin   hak ve menfaatlerini, özlük haklarını koruyan bir kurumuz. İşverenin işçiye yaşatacak  olduğu bir mağduriyet durumda sendika olarak işçinin haklarını koruyoruz.  Sendikaya üye olmak yasal bir haktır. Ve bu haklarını kullanmak isteyen herkes bağlı bulunduğu iş koluna ait sendikaya üye olabilir. Devlet sendikalara üye olmayı kolaylaştırdı ve e-devlet üzerinden kişi e şifresiyle birlikte girip sendikaya kaydını yapabiliyor. Kişiler  her hangi bir postane şubesine gidip oradan kendilerine ait  e-şifre alabiliyorlar. Buda çalışma bakanlığının işçilere güzel bir hizmetidir şeklinde konuştu.     
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel