Tarihi vali konağı kurtuluyor!

Ordu’nun Taşbaşı Mahallesi Sıtkıcan Caddesi’nin girişinde yer alan, 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1970’li yılların başına kadar Valilik Konutu olarak kullanılan, daha sonra İl Özel İdaresi'

Tarihi vali konağı kurtuluyor!

Ordu’nun Taşbaşı Mahallesi Sıtkıcan Caddesi’nin girişinde yer alan, 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1970’li yılların başına kadar Valilik Konutu olarak kullanılan, daha sonra İl Özel İdaresi'nce satılan ve özel mülkiyete geçen “Eski Vali Konağı” binasının restorasyonu bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek.

Ordu’nun ilk Valisi Fazıl Özelçi’den itibaren, 1973 yılına kadar 31 Vali’nin konut olarak kullandığı ‘Eski Vali Konağı’, kaderine terk edilmiş halde, harabe bir vaziyette yıkılmayı beklerken, Orduluların yoğun talebi ve dönemin Valisi Orhan Düzgün’ün çabaları sonucu yeniden hayat buldu. Orhan Düzgün’ün Ordu’da göreve başladığı ilk aylarda Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birisi olarak dikkatini çektiği, Ordu’nun tescilli yapılarından birisi olan ‘Eski Vali Konağı’ binası yoğun uğraşlar sonucu mahkeme kararıyla kamulaştırılarak özel mülkiyetten tekrar kamu mülkiyetine geçirildi.

Bu işlemin tamamlanmasının ardından geçen yıl proje ihalesi gerçekleştirildi. Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geçen yıl Temmuz ayı başında gerçekleştirilen proje ihalesini alan şirket, projeyi Eylül ayı sonunda Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sundu. Kurul, 7 ay boyunca projeyi inceledikten sonra onayladı. Halen restorasyon ihalesi hazırlıklarının yapıldığı Vali Konağı, ihalenin gerçekleştirilmesinin ardından restore edilecek. Restorasyonun yıl sonuna kadar tamamlanacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel