Tarih sular altında kalmaktan son anda kurtuldu!

Türkiye'nin kemer baraj sınıfında en yüksek barajı Artvin Deriner Barajı'nda bir süre önce su tutulmaya başlanmasıyla kent merkezine 50 kilometre mesafedeki Zeytinlik köyü de su altında kaldı. Kültür ve Tabiat Varlıkları kapsamında koruma altındaki tarihi

Tarih sular altında kalmaktan son anda kurtuldu!

Türkiye'nin kemer baraj sınıfında en yüksek barajı Artvin Deriner Barajı'nda bir süre önce su tutulmaya başlanmasıyla kent merkezine 50 kilometre mesafedeki Zeytinlik köyü de su altında kaldı. Kültür ve Tabiat Varlıkları kapsamında koruma altındaki tarihi Zeytinlik Köyü Camisi'nin su altında kalmaması için sökülüp, köyün üst kısmında belirlenen alana kurulması çalışmalarına 8 ay önce başlanılmıştı. Osmanlı döneminden kaldığı tahmin edilen yaklaşık150 yıllık Zeytinlik Köyü Camisi'nin, yeni yerleşim yerinde yapılan restorasyon çalışmalarında sona gelinirken, kitabesinde Hicri 1272 yılında Saliha Hanım tarafından yaptırıldığı yazılı olan Zeytinlik Köyü Camisi'nin orijinal görüntüsünün korunması amaçlanıyor.

Caminin su altında kalmadan önce sökülen iç kısmında bulunan, dönemin ahşap ve taş işçiliğini yansıtan mihrap, minber, tavan kaplamaları, süslemeler, korkuluklar ve yapıldığı döneme ait bilgiler içeren dış cephedeki taşlar ile dış kapısı, aslına uygun inşa edildi. Dış ve iç mekanları tamamlanan caminin minare ve çevre düzenlenmesi çalışmaları hızla devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel