Tahran Trabzon Kardeş şehir

Altı ay önce göreve gelen İran Trabzon Başkonsolosu Ali Nikan, Trabzon insanının çok yakın ve misafirperver olduğunu söyledi.Trabzon İran konsolosluğunda bizi kırmayarak kısa bir söyleşi yaptığımız İran Trabzon Elçisi Nikan, tüm sorularımıza içtenlikle ce

Tahran Trabzon Kardeş şehir

Altı ay önce göreve gelen İran Trabzon Başkonsolosu Ali Nikan, Trabzon insanının çok yakın ve misafirperver olduğunu söyledi.

Trabzon İran konsolosluğunda bizi kırmayarak kısa bir söyleşi yaptığımız İran Trabzon Elçisi Nikan, tüm sorularımıza içtenlikle cevap verdi.    

 

İşte o söyleşi:

Tarihi ipek yolunu raylarla hayata geçire bilirmiyiz?

İyi bir fikir bu. Biz bu proje üzerinde çalışıyoruz. İki ay sonra İran’ın başkenti Tahran’da ipek yolu zirvesi olacaktır bu zirveye ipek yolu üzerinde bulunan devletler katılacaktır. Başta İran, Türkiye, Çin, Azerbaycan bu projeye destek veren ülkeler. Trabzon’dan da yetkililerin bu toplantıya katılmasını bekliyoruz.  

Bu toplantının gündeminde Tren yolu olacak mı?

Bu yeni gelişme olacak güzel bir fikir bu şüphesiz burada yapılacak toplantının gündeminde yer bulacak. Bu konuya Türkiye sıcak bakarsa bizde sıcak bakarız. 

ali_nikan.jpg

İki yıl önce Tahran Ticaret odasının dergisinde yer alan bir haberde Trabzon limanını kullanarak İran’ın dünyaya açılabilmek için Türk dış işlerine bir yazı gönderilmişti. Bu hayata neden geçmedi? 

Şimdi şuan bu görüşmeler devam ediyor. İran tırları Türkiye’ye geliyor Trabzon limanı kullanıyor. Biraz az şuanda bunu geliştirme gayreti içerisindeyiz. Bu görüşmeler ile bunu artıracağız. Biz Trabzon’u daha çok tanıtmaya çalışıyoruz İran’da. İran ticaret anlamda Trabzon’u tanıdıkça daha çok bu bölgeye gelmeye başlayacak ve Trabzon’u gemi trafiğini artıracak. 

Dünya’da gelişen olaylar İran tarafını Başta Türkiye olmak üzere Trabzon’dan soğutur durumda mı?

İran’ın dünyadaki gelişmelerine bağlı olarak Türkiye’ye karşı her hangi bir sorunu yok. Özelliklede bu gelişmeler Trabzon ve bölgeyi etkilemez. İran’ın böyle bir tavrı yok.

Türkiye’deki Akaryakıt fiyatlarını nasıl buluyorsunuz? İran’a göre fiyatlar bir hayli zirvede. Bu taşımacılığı etkiliyor mu?

Akaryakıt konusunda vergi anlaşmazlığı var bu vergi yüzünden biz sürekli sorun yaşıyoruz. Bilmiş olduğunuz Üzere ÖTV ve K.D.V vergileri Türkiye’nin de gündeminde bu yüzden çok etkileniyoruz. İran Türkiye ile bu konuları oturup anlaşmalıdır. Bu kapsamda sürekli müzakere içerisindedir. Türkiye bizim için önemlidir ama ekonomik uzlaşma olmalıdır. 

ali-nikan.jpg

Peki, bu durum taşımacılığı etkiliyor söyleyebilir miyiz? 

Evet bir teshiri vardır. İnanıyorum ki buna bir çare bulacaklardır.

Bir İranlı gözüyle Trabzon’u nasıl görüyorsunuz?  

Burası hava ve su konusunda çok iyi bir şehir yaşana bilir memleket. İnsanları ise çok cana yakın ve misafirperver. Sebze pazarları ise çok hoşuma gidiyor. Trabzon İran’a fazla tanıtılmamış bunu tanıtmayı başarırsalar emin olan tüm İran buraya gelir.

İran’da nevruz bayramı 13 gün İranlılar tatillerinde Trabzon’a geliyorlar bu durum için kardeş ülke İran söyleyebilir miyiz?

Bizim illerimiz ile Türkiye illeri kardeş olarak kendilerini seçmişler Tahran ve Urumiye Trabzon’u kardeş kent olarak ilan etmiş. Ordu ilimiz ve bizde bir ilimiz ile Azerbaycan’da bir il şuan kardeşlik kuruyorlar. Bizde Zencan ili ile Rize ile kardeş kendilerine ilan ettiler. Şükrü Üçüncü

Trabzon Halkına söylemek istediğiniz bir mesaj var mı?

Çok çalışkan Trabzonluları biz seviyoruz ve biz onlardan çok razıyız. Hareketli ve eğlenceli bir milletler sürekli heyecan içinde ve öyle yaşıyorlar. Burada çok güzel ve hoş günler geçiriyoruz onlarla. Şükrü Üçüncü

sukru-ucuncu.jpg

Futbol ile aranız nasıl Trabzonspor’u takip ediyor musunuz?

Bu şehir tam bir futbol meraklısı ve futbol burada çok bende Trabzonspor’u takım ediyorum UEFA maçı olan PSV ile oynadığı sırada seyrettim Trabzonspor’u çok güzel oynadı ve bizi heyecanladır dı. Trabzonspor’un başkanı Sadi Şener’i Tahran’a davet ettik oraya gelerek bizim misafirimiz olacak. Trabzonspor’u İran’a getirmek istiyoruz. Biz İran halkı olarak sporu seviyoruz.

Haber61.net olarak İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Ali Nikan’a teşekkür ediyoruz. 


Haber: Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.net

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler