Sürmene’de petrol ümidi var

Karadeniz’de Trabzon’un Sürmene ilçesi açıklarında TPAO’ya (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’) ait petrol arama sahasında deniz tabanından itibaren 4.830 metre derine inildi. Bulgular ümit verici. Azerbeycan ve Romanya petrol kuşaklarının benzeri bir p

Sürmene’de petrol ümidi var

Karadeniz’de Trabzon’un Sürmene ilçesi açıklarında TPAO’ya (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’) ait petrol arama sahasında deniz tabanından itibaren 4.830 metre derine inildi. Bulgular ümit verici. Azerbeycan ve Romanya petrol kuşaklarının benzeri bir petrol kuşağına ulaşılabileceği işareti var.

Kesin netice alınması için 800 metre daha ilave sondaj yapılması gerekiyor. Hâlbuki bu arama sondaj faaliyetinde kullanılan, Norveçlilerden dolaylı olarak kiralanan Leiv Eiriksson platformu ile yer altı basıncı problemi gibi nedenlerle daha fazla derine inilemeyecek.

Dev platform, Norveç’e geri gönderiliyor. TPAO, kuruluş kanunundaki ve statüsündeki sınırlamalar nedeniyle doğrudan platform kiralayamıyor. Sümene kuyusunda daha derine inebilmek için Exon Mobil aracılığıyla şimdi yeni bir platform kiralanıyor. Sipariş edilen teknik donanımlar da geldikten sonra yıl sonuna doğru Sümene’de arama ve sondaj çalışmaları tekrar başlayacak.

Karadeniz’de Akçakoca-Ayazlı-Akkaya ve Doğu Ayazlı’da 2004 yılında doğalgaz keşifleri yapıldı. Bunlardan Ayazlı-Akkaya ve Doğu Ayazlı sahaları üretime alındı. Bu sahalardan günde yaklaşık 500 bin metreküp gaz üretimine başladı. Doğalgazın bulunması Karadeniz’de petrol bulma ümidini artırdı.

Karadeniz’de ümit var

TPAO; denizde kendi makineleriyle arama ve sondaj imkânlarına değil. 2009 Nisan ayında Brezilya’nın Petrobras Şirketi’yle anlaşma imzalandı.

Petrobras firması da kuyu açmak için Leiv Eiriksson sondaj platformunu Türkiye’ye getirtti.

TPAO, ilk olarak Brezilyalı Petrobras ve ABD’li Exxon Mobil ile Sinop açıklarında petrol arama ve sondaj çalışması yaptı. Arama-sondaj çalışmaları olumsuz sonuçlandı.

TPAO, daha sonra Amerikalı Chevron’la Zonguldak açıklarındaki Yassıhöyük sahasında arama sondaj çalışmaları yaptı. Bu kuyudan da umulan sonuç alınamadı..

TPAO, ardından Karadeniz’deki ‘en ümit vaat eden bölge’ olarak gösterilen Sürmene ilçesi açıklarında, tamamı TPAO’ya ait sahada yapılacak arama ve sondaj çalışmaları için Leiv Eiriksson platformunu kiraladı. Bu platformla yapılan arama sondaj 4.830 metreye inildikten sonra sondaj güçlükleri nedeniyle yarım kaldı.

Sürmene TPAO’nun bölgesi

TPAO bir devlet kuruluşu. 1954 yılında milli petrol şirketi olarak kuruldu. Arama, sondaj, üretim, rafineri, taşıma, pazarlama konularında faaliyet gösterirken, 1983 yılında kolları ve kanatları kesildi. Sadece arama, sondaj ve üretim konularında faaliyet göstermesine karar verildi. TPAO’nın 1.5 milyar TL’si ödenmiş 3 milyar TL sermayesi var. Bütçeden destek almıyor. Tersine kârını bütçeye aktarıyor. 2008 yılında kamu ve özel şirketler kârlılık sıralamasında birinci olan TPAO, 2010 yılında 35 bin varili yurt içi 35 varili de yurt dışı olmak üzere günde 70 bin varil ham petrol üretti. Bu üretim ülke ihtiyacının yüzde 10’nunu karşılıyor.

23 Nisan 2010 tarihinde medyaya açıklama yapan TPAO Genel Müdürü Uysal, petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için Karadeniz’de 4 milyar dolarlık yatırım yapıldığını söyledi. Genel Müdür, “Eğer üretime geçilirse yatırım miktarı 50-60 milyar doları aşar, ama petrol ve doğalgazdan gelecek gelir ile bu yatırım 2 yılda kendini öder. Çünkü, Karadeniz’de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğalgaz olduğu tahmin ediliyor” diyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler